Wall Street: Αδιαφορεί για το ιταλικό «σίριαλ» ο Αμερικάνος...

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Διαθέτει τους ισχυρότερους τεχνολογικούς κολοσσούς του πλανήτη που έχουν διαμορφώσει (και διαρκώς διαμορφώνουν) τον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα.

Έχει μια οικονομία που «καλπάζει» κόντρα σε δυσοίωνες αναλύσεις, μια ανεργία σε ιστορικά χαμηλά (ακόμη και για τους Αφροαμερικανούς) και ένα νόμισμα που παραμένει βασιλιάς.

Επομένως γιατί να συγκινηθεί ιδιαίτερα ο «Αμερικάνος» με τα όσα συμβαίνουν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού;

Ακόμη και εν μέσω εμπορικού πολέμου, η Wall Street συνεχίζει να βρίσκει τα πατήματά της, για ακόμη μια

φορά χάρις στα κέρδη των τεχνολογιών και συγκεκριμένα της Intel που ωθεί υψηλότερα Nasdaq και S&P.

Κερδοφόρος υπήρξε ο Σεπτέμβριος για τη Wall Street. Μάλιστα ο S&P 500 κατόρθωσε να επιτύχει ένα νέο ρεκόρ, καθώς η πορεία του στο γ' τρίμηνο του 2018 (το οποίο ολοκληρώθηκε σήμερα 28/9) ήταν η καλύτερη από το 2013, με τα κέρδη του να ξεπερνούν το 7%.

Στο μεταξύ υποστηρικτικά για τις ενεργειακές και τον Dow Jones δρα το πετρέλαιο που βρίσκεται σε υψηλό 4ετίας.

Οι επενδυτές «σάστισαν» αρχικά από το τραπεζικό sell-off στην Ευρώπη, σε μετοχές, ομόλογα και ειδικά στο Μιλάνο λόγω του πολιτικού θρίλερ στην Ιταλία, αλλά και στη Γερμανία, με τη Wall Street να υποχωρεί ελαφρά την πρώτη ώρα, ωστόσο τελικά οι δείκτες έκλεισαν ανοδικοί, έστω και με ήπια κέρδη.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,07% ή 18 μονάδων στις 26.458, ο S&P παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος (έχασε μισή μονάδα) στις 2.913 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,05% στις 8.046 μονάδες.

Τον Σεπτέμβριο, ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,9%, ο S&P 0,4% ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 0,8%.

Η εικόνα στο εμπόριο

Στο μεταξύ, ανοιχτά παραμένουν τα μέτωπα των ΗΠΑ με Κίνα και Καναδά στο εμπόριο. Συγκεκριμένα, οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα έχουν παγώσει μετά την επιβολή δασμών σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ και τα αντίποινα του Πεκίνου με δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 60 δισ. δολαρίων.

Αντίστοιχα, οι συζητήσεις με τον Καναδά για την αναθεωρημένη NAFTA συνεχίζονται με τον Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο να δηλώνει δυσαρεστημένος με τις διαπραγματευτικές ταχτικές που ακολουθεί η Οττάβα.

Μακροοικονομικά

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι καταναλωτικές δαπάνες κατέβασαν τόνους τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, μετά από πέντε συνεχόμενους μήνες ισχυρών κερδών. Ενισχύθηκαν κατά 0,3% τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας τα μικρότερα κέρδη από τον Φεβρουάριο.

Στον αντίποδα, ισχυρή άνοδο σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη τελική μέτρηση του δείκτη του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ανήλθε στις 100,1 μονάδες, από 96,2 μονάδες τον Αύγουστο.

Μεγάλα προβλήματα για την Tesla

Παράλληλα, «βουτιά» 13,9% σημείωσε η μετοχή της Tesla μετά τη μήνυση που κατέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (SEC) σε βάρος του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Έλον Μασκ, κατηγορώντας τον για απάτη, αφού ανάρτησε σειρά "ψευδών ή παραπλανητικών" μηνυμάτων στο Twitter, που αφορούσαν την ενδεχόμενη αποχώρηση της εταιρείας ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων από τη Wall Street.

Εμπορεύματα/Συνάλλαγμα/Ομόλογα

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 0,8% στα 72,12 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,7% στα 1.186 δολ./oz.

Τον Σεπτέμβριο, η τιμή του αργού «εκτινάχθηκε» 6,5% ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,9%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1607 δολ. από 1,1643 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση κατά μία μονάδα βάσης στο 3,05%.

Keywords
Τυχαία Θέματα