WSJ: Standard Chartered και HSBC διοχέτευαν παράνομες πληρωμές για τη Huawei

Οι βρετανικές τράπεζες Standard Chartered και HSBC είναι μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που παραπλανήθηκαν από τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Huawei, για τη διοχέτευση παράνομων πληρωμών από το Ιράν, ανέφερε την εφημερίδα Wall Street Journal την Κυριακή, επιαλούμενη πηγές εξοικειωμένες με το θέμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Huawei

φέρεται να χρησιμοποίησε έναν τρίτο διαμεσολαβητή - μια μικρή εταιρεία τεχνολογίας με έδρα το Χονγκ Κονγκ που ονομάζεται Skycom - για να κατευθύνει τις πληρωμές μεταξύ της και του Ιράν.

Η οικονομική διευθύντρια της Huawei, Meng Wanzhou, συνελήφθη κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Βανκούβερ του Καναδά την 1η Δεκεμβρίου, κατόπιν αιτήματος των αρχών των ΗΠΑ. Το Πεκίνο απείλησε για απροσδιόριστες «σοβαρές συνέπειες» αν οι καναικές αρές δεν απελευθερώσουν τη Meng, την κόρη του ιδρυτή της Huawei. Η Meng επιστρέφει με εγγύηση στο καναδικό δικαστήριο για την ακρόασή της τη Δευτέρα.

Τόσο η HSBC όσο και η Standard Chartered εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και αμφότερες έχουν εξεταστεί από τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές για παραβιάσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι δύο τράπεζες είχαν επίσης ομοσπονδιακές οθόνες για να παρακολουθούν τους τύπους συναλλαγών που περιγράφονται στις καταθέσεις Huawei - αλλά καμία τράπεζα δεν κατηγορήθηκε για οποιαδήποτε παράβαση ως μέρος αυτής της υπόθεσης.

"Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι η HSBC δεν είναι υπό έρευνα στην περίπτωση αυτή", δήλωσε στο CNBC ο Stuart Levey, νομικός επικεφαλής της HSB.

Η Huawei βρίσκεται υπό έλεγχο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ από το 2012 για ένα ευρύ φάσμα υποτιθέμενων ζητημάτων, όπως η εικαζόμενη κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο, η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και οι παραβιάσεις κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το Ιράν.

Keywords
Τυχαία Θέματα