WIND: Τζίρος €494 εκατ. το 2017 και νέες επενδύσεις έως €105 εκατ. το 2018

Της Στεφανίας Σούκη

Το «φράγμα» του μισού δισ. ευρώ θα σπάσει ως προς τον τζίρο το 2018 η WIND, έχοντας παρουσιάσει για το 2017 τζίρο ύψους 494 εκατ. ευρώ, με μία αύξηση 3,9%, ενώ σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, η άνοδος ήταν στο 13,6%, με τα EBITDA να φθάνουν τα 102,7 εκατ. ευρώ.

«Είμαστε σίγουροι ότι το 2018 θα είναι μία ακόμη χρονιά ανάπτυξης και στόχος είναι αυτή η ανάπτυξη να είναι επιταχυνόμενη.

Η στρατηγική μας είναι απλή και βασίζεται σε τέσσερις άξονες: επενδύσεις (οπτικές ίνες και τηλεόραση), προϊόντα (συνδυαστικά πακέτα σε επιχειρήσεις και πελάτες), εμπειρία πελάτη, ψηφιακός μετασχηματισμός (τόσο εσωτερικά όσο και απέναντι στον Ελληνα καταναλωτή)», ανέφερε ο κ. Νάσος Ζαρκαλής, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του 2017 αλλά και τις προοπτικές για φέτος.

Η περασμένη χρονιά για την WIND ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, από πολύ καλή έως εξαιρετική, δεδομένου ότι «σφραγίστηκε η αναπτυξιακή τροχιά της εταιρείας. Είμαστε απολύτως σίγουροι ότι αυτό θα συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια, με αύξηση σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες και ...έκρηξη των όγκων που διακινούμε. Οι επενδύσεις ανήλθαν πέρυσι στα 95 εκατ. ευρώ (δίκτυα νέας γενιάς, νέα πλατφόρμα τηλεοπτικών υπηρεσιών κ.α.). Κλείσαμε το 2017 με πολύ ισχυρή ρευστότητα, εξασφαλίσαμε την ανανέωση των αδειών μας και επενδύσαμε στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών για την εμπειρία του πελάτη». Ως προς τα έσοδα, στην κινητή ανήλθαν 313,2 εκατ. ευρώ με 2,8% αύξηση και την σταθερή στα 181 εκατ. ευρώ (+5,8%).

Η περσινή χρονιά ήταν για τη WIND ο δεύτερος συνεχόμενος χρόνος επιταχυνόμενης ανάπτυξης, καθώς σημείωσε άνοδο σε όλους τους οικονομικούς και λειτουργικούς δείκτες σφραγίζοντας την αναπτυξιακή τροχιά στην οποία έχει εισέλθει από το 2015.
Η αύξηση των εσόδων της WIND Ελλάς κατά τη διετία 2015 – 2017 ανήλθε σε 7,3% ενώ εντυπωσιακή ήταν η αύξηση του EBITDA για την ίδια περίοδο που άγγιξε το 21,3%. Βελτιωμένο κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος ήταν και το περιθώριο EBITDA που ανήλθε σε 20,9% για το 2017.

Οι μέτοχοι και η Forthnet

Ο κ. Ζαρκαλής αναφέρθηκε και στην ''ψήφο εμπιστοσύνης'' από τους μετόχους, όπου οι δύο μεγαλύτεροι (Golden Tree Και Cyrus) έχουν αυξήσει τη συμμετοχή τους σε 75% και οι τρείς μεγαλύτεροι ελέγουν το 93%. Επιτυχής ήταν επίσης η έκδοση του ομολογιακού με την άντληση 106,6 εκατ. ευρώ και πλέον η ρευστότητα είναι, αυξημένη στα 150 εκατ. ευρώ. «Τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν τόσο για την οργανική όσο και τη μη οργανική ανάπτυξη της εταιρείες με πιθανές εξαγορές. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών που μπορεί κανείς να εντοπίσει στην ελληνική αγορά και τη συγκεκριμένη περίοδο το πιο απτό είναι η Forthnet, όπου η διαδικασία τρέχει αυτή την στιγμή από τις τράπεζες. Εμείς ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι σίγουρο ότι θα πάρει ένα χρονικό διάστημα, όπως αυτό καθορίζεται από τις πιστώτριες τράπεζες».
Για την ταυτόχρονη διεκδίκηση της Forthnet από τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της WIND, ο ίδιος ανέφερε ότι οι μέτοχοι έχουν υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως άλλωστε ορίζεται από τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης.

Τα νούμερα

Αναλυτικότερα ως προς τα νούμερα, στην κινητή τηλεφωνία η εταιρεία είχε:
-Αύξηση εσόδων 2,8%
-4,1% αύξηση σε συνδρομητές συμβολαίου
-25,2% αύξηση των χρηστών smartphone
-Επέκταση της κάλυψης 4G στο 87%
-Περισσότερους από 1 εκατ. χρήστες Mobile Internet

Η συνολική βάση πελατών κινητής τηλεφωνίας της WIND αυξήθηκε σε 3,8 εκατομμύρια το 2017, με τους χρήστες καρτοκινητής να αγγίζουν τα 2,97 εκατ.
Κατά τη διάρκεια του 2017, η WIND παρουσίασε αύξηση κατά 25,2% στον αριθμό των ενεργών χρηστών smartphone σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η τάση αυτή συνέβαλε στον διπλασιασμό της κίνησης δεδομένων από έτος σε έτος, ενώ το 55% της κίνησης δεδομένων κατά το 2017 έγινε μέσω του δικτύου 4G.

Συνολικά περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πελάτες της WIND είναι χρήστες υπηρεσιών mobile Internet, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του δικτύου 4G της εταιρείας. Η κάλυψη 4G στο τέλος του 2017 άγγιξε το 87,1% με στόχο να αυξηθεί έως 95% μέχρι το τέλος του 2018 χάρη στις συνεχιζόμενες επενδύσεις της εταιρείας σε δίκτυα και υποδομές.

Στην σταθερή τηλεφωνία είχε:
-5,9% Αύξηση πελατειακής βάσης LLU & NGA
-219.000 πελάτες με συνδυαστικές υπηρεσίες κινητής, σταθερής και Interne
-Επένδυση στις οπτικές ίνες, παροχή λιανικής και χονδρικής υπηρεσίας

Στη διάρκεια του 2017 η WIND συνέχισε να αυξάνει το μερίδιο της στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας καθώς πρόσθεσε 33 χιλιάδες νέους πελάτες LLU και NGA. Η συνολική βάση συνδρομητών LLU και NGA αυξήθηκε κατά 5,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 592 χιλιάδες.

Αντίστοιχα ο αριθμός των πελατών, ιδιωτών και επιχειρήσεων, που απολαμβάνουν υπηρεσίες σύγκλισης από τη WIND (Κινητή, Σταθερή & Internet) ανήλθε σε 219 χιλιάδες στο τέλος του 2017, σημειώνοντας αύξηση 4,6%.

Μετά την επιτυχημένη έναρξη λειτουργίας του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών, η WIND προσφέρει υπέρ – υψηλές ταχύτητες σύνδεσης τόσο σε επίπεδο λιανικής όσο και σε επίπεδο χονδρικής. Η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών γίνεται με εντατικούς ρυθμούς και εκτιμάται ότι στο τέλος του πρώτου εννιαμήνου του 2018, το δίκτυο οπτικών ινών της WIND θα καλύπτει 170.000 γραμμές πανελλαδικά ενώ στόχος είναι να φτάσει τις 442.000 γραμμές στο τέλος του 2019.

Στα θετικά για την εταιρεία είναι ότι «όλο και λιγότεροι πελάτες φεύγουν από το δίκτυο της εταιρείας, με το ρυθμό των αποσυνδέσεων να βαίνει μειούμενο από το 2014 και μετά».

Ως προς το επενδυτικό πρόγραμμα για φέτος, προγραμματίζονται επενδύσεις από 95-105 εκατ. ευρώ το 2018 (συνεχιζόμενη επέκταση του δικτύου 4G, επέκταση κάλυψης της κινητής μέσω network sharing, πλατφόρμα τηλεόρασης, επενδύσεις στο δίκτυο κορμού κινητής), από 95 εκατ. ευρώ το 2017, 93 εκατ. ευρώ το 2016 και 89 εκατ. ευρώ το 2015. Από το 2011 οι επενδύσεις για φάσμα είναι στα 273 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά την πλατφόρμα της τηλεόρασης για την οποία θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις, δίνοντας μία πρώτη εικόνα, ο κ. Ζαρκαλής ανέφερε ότι «θα είναι μία ολοκληρωμένη συνδυαστική πρόταση και είναι ήδη σε πιλοτική λειτουργία 1.500 χρηστών. Η τηλεόραση θα αποτελέσει ένα τρίτο πολύ σημαντικό πυλώνα για το ελληνικό νοικοκυριό, μετά την κινητή και την σταθερή».

Keywords
Τυχαία Θέματα