Vodafone: Η εξαγορά μονάδων της Liberty αλλάζει τον τηλεπικοινωνιακό χάρτη

Η συμφωνία εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Liberty Global PLC σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες από τη Vodafone Group φέρνει τα πάνω κάτω στην αγορά των τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, κάνοντας ορατή τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους του κλάδου.

Όπως έγινε γνωστό, η συμφωνία αφορά

την εξαγορά σχεδόν του 1/3 της Liberty Global, με το τίμημα στα 18,4 δισ. ευρώ και έρχεται την ώρα που κορυφώνεται ο ανταγωνισμός με μαζικές επενδύσεις από τηλεπικοινωνιακόύς παρόχους και ενίσχυση των ψηφιακών παικτών της αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, η Liberty Global του δισεκατομμυριούχου επενδυτή John Malone, συμφώνησε να πουλήσει στη βρετανική Vodafone τις δραστηριότητές της σε Γερμανία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Τσεχία. Με την κίνηση αυτή ο CEO της Vodafone, Vittorio Colao , έρχεται να δώσει νέο σχήμα στις σφαίρες επιρροής της εταιρείας του, με τρόπο μάλιστα που έχει ήδη γίνει στόχος αυστηρής κριτιής από την ανταγωνιστική της Deutsche Telekom AG. Κι αυτό γιατί η εξαγορά αυτή που είναι η μεγαλύτερη στη δεκαετία παρουσία του Colao απειλεί ευθέως τον μεγλάυτερη τηλεπικοινωνιακό πάροχό της Ευρώπης, την Deutsche Telekom, και μάλιστα στην εγχώρια αγορά της.

Μάλιστα, εκπρόσωπος του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού δήλωσε ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε «σημαντικούς περιορισμούς», προσθέτοντας ότι «οι αντιμονοπωλιακές αρχές θα εξετάσουν την υπόθεση».

Την ίδια στιγμή ο CEO της πρώην μονοπωλιακής εταιρείας της Γερμανίας, Tim Hoettges, αναζητά να δώσει την απάντηση μέσω της εξαγοράς της αμερικανικής μονάδας T-Mobile US Inc με τίμημα 26,5 δισ. δολ.

Η συμφωνία προβλέπει την καταβολή 10,8 δισ. ευρώ σε ρευστό από τη Vodafone στην Liberty Global καθώς και την ανάληψη χρέους 7,6 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία αναμένεται να αντιμετωπίσει μία πολύμηνη έρευνα στο πλαίσιο των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο εάν ολοκληρωθεί θα οδηγήσει σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη.
Η διοίκηση της Liberty εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξη ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα δώσουν το πράσινο φως στη συμφωνία η οποία αναμένεται να κλείσει το δεύτερο μισό του 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα