VW: Mega plan 29 δισ. δολαρίων – «Aπάντηση» στην Tesla

Η Volkswagen AG εντείνει τις προσπάθειές της για να «εκθρονίσει» την Tesla από τη θέση του κυρίαρχου κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με το σχέδιο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας να προβλέπει την κατασκευή έξι εργοστασίων μπαταριών στην Ευρώπη και μεγάλες επενδύσεις σε σταθμούς φόρτισης.

Η VW, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, έχει ήδη συμφωνήσει για δύο εργοστάσια μπαταριών

και διερευνά τέσσερις επιπλέον τοποθεσίες, με στόχο να παράγει μονάδες συνολικής χωρητικότητας 240 GWh μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Το mega plan υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 29 δισεκατομμύρια δολάρια και θα καταστήσει τη VW και τους συνεργάτες της τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του κλάδου στον κόσμο μετά την China Contemporary Amperex Technology.

«Η ηλεκτροκίνηση έχει κερδίσει το παιχνίδι», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της VW Herbert Diess κατά τη διάρκεια ενός χθεσινού webcast. «Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε μια σημαντική θέση στην παγκόσμια κλίμακα των μπαταριών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι μπαταρίες αποτελούν το βασικό συστατικό στον αγώνα για τη διάδοση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Μετά από χρόνια, λοιπόν, που βρίσκεται πίσω από την Tesla, αλλά και την τραυματική εμπειρία της κρίσης λόγω του σκανδάλου των καυσαερίων ντίζελ, η VW δείχνει να αλλάζει ταχύτητα. Έτσι ετοιμάζεται να προσθέσει περί τα 50 νέα μοντέλα ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το 2030.

Τα εργοστάσια μπαταριών της VW θα έχουν χωρητικότητα 40 GWh το καθένα και η εταιρεία αναζητά συνεργάτες για τα περισσότερα από αυτά.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στη Γαλλία, την Ισπανία ή την Πορτογαλία έως το 2026 και ένα στην Πολωνία, τη Σλοβακία ή την Τσεχία έως το 2027, καθώς και άλλα δύο σε ευρωπαϊκές τοποθεσίες που δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.

Επίσης, η VW στοχεύει να διπλασιάσει τουλάχιστον, το μερίδιό της σε πλήρως ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα φέτος,- γεγονός που θα μπορούσε να τη φέρει σε απόσταση βολής από τις πωλήσεις της Tesla-, ενώ σχεδιάζει να κατασκευάσει περίπου 26 εκατομμύρια τέτοια οχήματα έως το 2030.

Μιμούμενη την Tesla καθώς και την General Motors, η VW με το αφιερωμένο στην ηλεκτροκίνηση event, “Power Day”, άνοιξε το δρόμο προς ένα μέλλον με εκατομμύρια πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται ότι θα επενδύσει 400 εκατ. ευρώ έως το 2025 για να κατασκευάσει τις απαραίτητες υποδομές φόρτισης στην Ευρώπη.

Οι σταθμοί ταχείας φόρτισης αναμένεται να πενταπλασιαστούν σε 18.000, σε συνεργασία με την BP Plc στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Iberdrola SA στην Ισπανία και την Enel SpA στην Ιταλία. Στη Βόρεια Αμερική, η VW προσθέτει 3.500 σταθμούς φέτος καθώς και 17.000 σημεία στην Κίνα έως το 2025.

Επίσης, από το 2022 θα προσφέρει αμφίδρομη φόρτιση, μια κίνηση που θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των ηλεκτρικών δικτύων επιτρέποντας στις μπαταρίες αυτοκινήτων να αποθηκεύουν την παραπανίσια ενέργεια και να την τροφοδοτούν πίσω στο δίκτυο σε περιόδους αιχμής.

Keywords
Τυχαία Θέματα