Uni.fund: Η τετράς του fund με το ακαδημαϊκό DNA

Του Κώστα Τσαούση

Oι υπογραφές έπεσαν, τα λεφτά πήγαν στο ταμείο και το uni.fund -ένα από τα νέα funds που δημιουργήθηκαν μέσω του Υπερταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund)- με προσανατολισμό στην καινοτομία (Innovation Window) και τη μεταφορά τεχνολογίας (Technology Transfer) είναι έτοιμο να ξεκινήσει το έργο του. Η 4μελής ιδρυτική του ομάδα -Κωνσταντίνος Λαύκας, Κατερίνα Πραματάρη, Σωτήρης

Παπαντωνόπουλος-Μαντόπουλος και Στέλιος Ηλιάκης- είναι πρόσωπα με σημαντική εμπειρία στον ευρύτερο χώρο της επιχειρηματικότητας και της επιχειρηματικής ανάπτυξης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στόχος του fund είναι να στηρίξει νέες startups μέσω χρηματοδότησης, αλλά και να δημιουργήσει μια νέα φιλοσοφία στο ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα, στα ελληνικά πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. Το αρχικό μέγεθός του είναι 27 εκατ. και αναμένεται να φτάσει έως και 40 εκατ. ευρώ. Εκτός από το Υπερταμείο Equifund, το οποίο εκπροσωπείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund - EIF), στο Uni.Fund συμμετέχουν και άλλοι ιδιώτες επενδυτές, όπως η Εθνική Τράπεζα, ο όμιλος VivaWallet και το Ιδρυμα Ωνάση.

Ας μείνουμε όμως περισσότερο στα πρόσωπα. Οι δύο από τους τέσσερις της ομάδας των ιδρυτικών μετόχων του Uni.fund προέρχονται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Η Κατερίνα Πραματάρη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου και επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας-ACEin στο ίδιο πανεπιστήμιο. Είναι μάλιστα και η μόνη ενεργή ακαδημαϊκός από τους τέσσερις της ομάδας και λογικά ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο fund και την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα. Το Uni.fund μπορεί να μην είναι εντέλει ένα «πανεπιστημιακό» fund (ως προς τη σύνθεσή του), αλλά διαθέτει για πολλούς και διαφορετικούς λόγους -εύκολα ανιχνεύσιμους- ακαδημαϊκό DNA.

Από την άλλη πλευρά, ο Στέλιος Ηλιάκης, όπως μπορεί κανείς να διαβάσει σε παλαιότερο δημοσιευμένο βιογραφικό του στην Biblionet, είναι παιδί του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Ο Στέλιος Ηλιάκης είναι υποψήφιος διδάκτορας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και εργάζεται ως ερευνητής στο εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. [...] Ο κος Ηλιάκης έχει πτυχίο Πληροφορικής από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακό από το ίδιο πανεπιστήμιο στον τομέα των Πληροφοριακών Συστημάτων (MSc In Information Systems)».

Σήμερα, ο Στέλιος Ηλιάκης είναι συνιδρυτής του sleed.gr. Η τελευταία είναι μια συνεχώς αναπτυσσόμενη ομάδα ανθρώπων που συνθέτουν ένα ιδιαίτερα πλούσιο μείγμα τεχνικών, δημιουργικών, διαχειριστικών και αναλυτικών ικανοτήτων. Τα μέλη της ομάδας της Sleed έχουν σημαντική εμπειρία τόσο επαγγελματική όσο και ερευνητική σε μια σειρά διαφορετικών αντικειμένων και επιστημονικών πεδίων, μεταξύ των οποίων το e-business, το e-commerce, η ασφάλεια πληροφοριών, η διαλειτουργικότητα, η σχεδίαση και ανάπτυξη λογισμικού, το data mining, το data analysis, το marketing, τα social media και πολλά ακόμα.

Οι άλλοι δύο της ομάδας είναι ο Κωνσταντίνος Λαύκας και ο Σωτήρης Παπαντωνόπουλος-Μαντόπουλος.

Ο Κωνσταντίνος Λαύκας, όπως γράφει και στο μικρό CV για την ομάδα των ιδρυτικών μετόχων, είναι επενδυτής σε ICT startups. Ο ίδιος όμως, πέραν αυτής της ιδιότητάς του, έχει παρουσία στον επιχειρηματικό κόσμο για 20 έτη, έχοντας συνεργαστεί ως υψηλόβαθμο στέλεχος με πολυεθνικούς (Shell Gas, Alfa Laval) και μεγάλους ελληνικούς ομίλους (Μ. Ι. Μαΐλλης, Αέριο Αττικής, Μπήτρος, Sunlight).

Το μεγαλύτερο διάστημα εργάστηκε στην ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων και συνεργασιών στο εξωτερικό, μέσω οργανικής επέκτασης αλλά και εξαγορών. Τα τελευταία δέκα χρόνια κατείχε θέσεις γενικού διευθυντή και διευθύνοντος συμβούλου στην πολυεθνική Alfa Laval (2004-2009) και στη Sunlight (2009-2013). Παράλληλα συμμετείχε στην ανάπτυξη και σε mentoring startups με βάση την Ελλάδα, την Ελβετία και την Αμερική. Εχει δραστηριοποιηθεί και συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις και συνεργασίες σε όλες τις ηπείρους, με έμφαση τα τελευταία 5 χρόνια στις αναδυόμενες αγορές, emerging markets. Είναι κάτοχος πτυχίου μηχ. μηχανικού (ΕΜΠ), MBA (IMD), MSc στις επιστήμες των αποφάσεων (AUEB), ενώ έχει εκπαιδευτεί και σε ειδικά θέματα ηγεσίας και επιχειρηματικότητας σε κορυφαία ιδρύματα (Insead, IMD, Stanford, Ashridge).

Ο Σωτήρης Παπαντωνόπουλος-Μαντόπουλος (CEO) δημιούργησε τη Money Market το 2006. Μετά τη δημιουργία της στράφηκε προς την ασφαλιστική αγορά με τη συμμετοχή του Μανώλη Μαρσέλλου (COO), που ήταν τότε επικεφαλής του γραφείου της Infotrust στην Αθήνα. Μετά από πειραματισμούς με online πλατφόρμες, αναμόρφωσαν το interface και επαναλάνσαραν την υπηρεσία ως insurancemarket.gr το 2011.

Η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών online απαντώντας σε ερωτήσεις καταναλωτών, καταχωρώντας τις πωλήσεις ασφαλιστικών συμβολαίων και τις αιτήσεις, συγκεντρώνοντας τις πληρωμές και προσφέροντας βοήθεια με τα αιτήματα των πελατών.

Το 2013, η εταιρεία σύναψε στρατηγική συνεργασία με την Achmea BV, τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ολλανδίας. Το 2015 βελτίωσε περαιτέρω το website της για να επιτρέπει στους χρήστες να αξιολογούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και σήμερα έχει περισσότερους από 100.000 unique visitors κάθε μήνα και διαχειρίζεται 4.000 απευθείας πωλήσεις.

Το πώς θα δουλέψει το fund το αποκαλύπτει ένα σύντομο ενημερωτικό σημείωμα: «Μέσα από δομημένες διαδικασίες, το Uni.fund θα αναλάβει την ανίχνευση προτάσεων που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας και θα συμβάλει στη διαμόρφωση σχετικών επιχειρηματικών σχεδίων και την εμπορική αξιοποίησή τους. Βασική στόχευση αποτελούν ομάδες και επιχειρήσεις σε pre-seed και seed στάδια που σχετίζονται με τον χώρο της πληροφορικής και του ηλεκτρονικού επιχειρείν (π.χ. ICT, IoT, health-tech, fin-tech, insurance-tech κ.λπ.) με καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες (π.χ. στους κλάδους εμπορίου, agrofood, ναυτιλίας, τουρισμού, υγείας κλπ.), και τον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα (υλικά, ενέργεια, περιβάλλον κ.λπ.). Αν και πρόκειται για ιδιωτικό ανεξάρτητο fund, το Uni.Fund θα λειτουργεί δίπλα σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Στις βασικές του επιδιώξεις περιλαμβάνονται η συνεργασία με τις υπάρχουσες δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας των πανεπιστημίων και η ενίσχυση των διαδικασιών Μεταφοράς Τεχνολογίας (Technology Transfer - ΤΤ).

Η πρωτοβουλία προσβλέπει στο να χτίσει τις βάσεις για ένα υγιές και βιώσιμο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και να παραχθεί αξία με την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων. Το Uni.Fund θα υποστηρίξει τις ομάδες που θα χρηματοδοτηθούν ώστε να αναπτύξουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, να εφαρμόσουν δοκιμασμένες και προσαρμοσμένες στις εκάστοτε ανάγκες στρατηγικές εξόδου στην αγορά, καθώς και να επεκταθούν στο εξωτερικό».

Keywords
Τυχαία Θέματα