UBS: Μη μπείτε στο πειρασμό για τουρκικές μετοχές και λίρα

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Υπάρχει ένα σοφό ρητό στον κόσμο των αγορών που λέει "buy the dip". Ελληνιστί, αγοράστε τη βουτιά, όταν δηλαδή κάτι έχει καταρρεύσει και είναι υποτιμημένο είναι η καλύτερο περίοδος για... ψώνια στις επενδύσεις.

Αρκεί φυσικά να διαβλέπεται προοπτική, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα, διαφορετικά η σοφία αυτή (την οποία επικαλείται συχνά ο "γκουρού" των αγορών Γουόρεν Μπάφετ) θα σας οδηγήσει σε βέβαιες απώλειες.

Μία τέτοια περίπτωση "χαμένης υπόθεσης" αποτελεί για την UBS η τουρκική χρηματαγορά. Η ελβετική τράπεζα

προειδοποιεί τους επενδυτές να μην "τσιμπήσουν" από τις ελκυστικά υποτιμημένες τουρκικές μετοχές, αλλά ούτε και από την λίρα, η οποία έχει κατακρημνιστεί σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου.

"Η τουρκική λίρα αποτελεί τη χειρότερη αναδυόμενη αγορά για φέτος, έχοντας υποχωρήσει 17% έναντι του δολαρίου, εν μέρει λόγω του ενδυναμωμένου δολαρίου αλλά και των παγκόσμιων γεωπολιτικών συνθηκών", δηλώνει ο επικεφαλής στρατηγικής πληροφοριών Τζόνας Ντέιβιντ, καθώς και ο αναλυτής της τράπεζας Τίλμαν Κολμπ.

Οι τουρκικές μετοχές έχουν σημειώσει βουτιά 10% και τα spreads στα τουρκικά ομόλογα έχουν εκτοξευθεί στις 370 μονάδες βάσης. Μπορεί από τεχνική άποψη τα τουρκικά assets να φαίνονται φθηνά, ωστόσο η UBS σημειώνει πως σε καμία περίπτωση δεν συστήνει τοποθετήσεις σε αυτά προς τους επενδυτές, καθώς δεν υπάρχουν θετικοί καταλύτες και η αβεβαιότητα γύρω από τη χώρα είναι και θα παραμείνει μεγάλη και σε περίπτωση που υπάρξει ράλι ανακούφισης αυτό δεν θα είναι διατηρήσιμο. Την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες γύρω από τον τουρκικό τραπεζικό κλάδο σχετικά με την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού, δεν φαίνεται να υποχωρούν.

Don't buy the dip

Ωστόσο η UBS έχει ένα λόγο παραπάνω να συστήνει στους επενδυτές να αποφύγουν τη λίρα και τις τουρκικές μετοχές, καθώς έπειτα από συναντήσεις με την τουρκική κυβέρνηση σε πρόσφατο ταξίδι της στη γείτονος χώρα, με μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, με τράπεζες και με το ΔΝΤ, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα πως οι προοπτικές τόσο για τη χώρα όσο και για τα τουρκικά assets δεν είναι καθόλου αισιόδοξες.

Δεδομένων των μεγαλύτερων προκλήσεων στο παγκόσμιο περιβάλλον καθώς και την εσωτερική πολιτική και μακροοικονομική αβεβαιότητα, τα τουρκικά assets έχουν σημειώσει ισχυρό sell-off φέτος. Οι αποτιμήσεις είναι πλέον φθηνότερες και οι επενδυτές δεν έχουν μεγάλες θέσεις, ωστόσο σύμφωνα με την UBS, δεν υπάρχει προοπτική για ανάκαμψη και ράλι, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

Αντίθετα, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για περαιτέρω πιέσεις. Η αντιστροφή των πολιτικών είναι απίθανη και υπάρχουν λίγα σημάδια ότι οι προσεχείς εκλογές θα οδηγήσουν στην εξάλειψη της αβεβαιότητας, όπως τονίζει.

Η ελβετική τράπεζα διατηρεί την ουδέτερη στάση της απέναντι στην τουρκική λίρα και τις μετοχές της Τουρκίας και συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξωτερικές συνθήκες χρηματοδότησης, το μείγμα μακροοικονομικών πολιτικών της Τουρκίας, τις εξελίξεις γύρω από τις εκλογές του Ιουνίου, την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και άλλες πολιτικές και πολιτικές γεωπολιτικές εξελίξεις.

Το ταξίδι της στην Τουρκία, όπως τονίζει, επιβεβαίωσε την άποψή της ότι οι μακροοικονομικές ανισορροπίες στη χώρα θα επιμείνουν για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αναμένουν οι αγορές και η επανάληψη της περσινής εντυπωσιακής ανάπτυξης που άγγιξε το 7,9% είναι εξαιρετικά απίθανη, δεδομένων των ενδείξεων επιβράδυνσης της οικονομίας, της επιδείνωσης του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών και των τεραστίων εξωτερικών χρηματοδοτικών αναγκών. Αυτά, σε συνδυασμό με την άνοδο του δολαρίου και τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed, θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στα assets της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα