To "golden boy" της Βενεζουέλας προσπαθεί να σώσει τη χώρα του από τη φυλακή

Όταν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έριξε τον Leopoldo Lopez στη φυλακή πριν από δύο χρόνια, προσπάθησε να αποσιωπήσει έναν χαρισματικό αντίπαλο σε μία ολοένα και πιο εκνευρισμένη κοινωνία.

Δεν το πέτυχε.

Επαναστάτης με ικανότητες και θαυμαστές στο εξωτερικό, ο Lopez αποδείχθηκε το ίδιο ικανός πίσω από τα σίδερα όσο και ελεύθερος. Μία απεργία πείνας 30 ημερών τον βοήθησε να πιέσει προς

τη διενέργεια εκλογών που δημιούργησαν μία τεράστια αντικυβερνητική πλειοψηφία.

Πολλοί λίγοι αναρωτιούνται εάν ο Lopez είναι ηγέτης ή επαναστάτης. Αυτό που φοβούνται οι κάτοικοι της χώρας είναι πως ο Lopez μπορεί να γνωρίζει να ανάβει τα αίματα κατά της κυβέρνησης αλλά δεν γνωρίζει πως να προχωρήσει σε συναίνεση. Ο 44χρονος ο οποίος έχει όπλα το ωραίο παρουσιαστικό του, την εκπαίδευσή του σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται συχνά ως μία μίξη ανάμεσα στον Nelson Mandela και τον John Kennedy. Αλλά με το νέο Κογκρέσο της χώρας να ελπίζει στην σύντομη απελευθέρωσή του, η ερώτηση παραμένει. Mπορεί ο Lopez να οργανώσει μία πολιτικά ορθή δράση για την απομάκρυνση του Προέδρου Nicolas Maduro και να σταθεροποιήσει μία χώρα η οποία υποφέρει από τον υπερπληθωρισμό και τη βία;

Αρκετοί είναι σκεπτικοί, αναφέροντας πως τα αντικυβερνητικά κόμματα τα οποία συμπεριλαμβάνουν Μαρξιστές μέχρι και κεντροδεξιούς χρειάζονται έναν ηγέτη που θα τους ενώσει, και όχι ένα ιδεατό σύμβολο.

Πολλοί από τις μικρομεσαίες τάξεις της χώρας δεν τον εμπιστεύονται επειδή ο Lopez έχει... αριστοκρατικό τζάκι. Αλλά αρκετοί από τους επισκέπτες του αναφέρουν πως ο Lopez τώρα τελευταία έχει αρχίσει να επικεντρώνεται περισσότερο στην ένωση της χώρας παρά στις επαναστατικές δηλώσεις, κάτι που μπορεί να τον βοηθήσει στη συγκέντρωση υποστηρικτών στο μέλλον. Ένα γράμμα του Lopez που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο παρότρυνε τους πολίτες της χώρας να προσπαθήσουν να αλλάξουν την κυβέρνηση, αν και ο Maduro έχει ακόμη τρία χρόνια εξουσίας.

Το πέτυχε. Η αντιπολίτευση κέρδισε τεράστια πλειοψηφία στο Κογκρέσο της χώρας τον Δεκέμβριο, κάτι που του δίνει την ικανότητα να αντιπαρατεθεί και να προκαλέσει ευθέως τον Maduro ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2013 μετά από το θάνατο του Hugo Chavez.

Keywords
Τυχαία Θέματα