The NEXT FORUM-Πάιατ: «Είμαι περήφανος που υποστηρίζω την ισχυρή παράδοση της συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας»

Η συμβίωση της Ελλάδας και των ΗΠΑ στη Ναυτιλία ήταν το θέμα συζήτησης στο διαδικτυακό THE NEXT FORUM 2021 που διοργάνωσε, χθες, το International Propeller Club of the United States, Port of Piraeus. Ήταν το πρώτο μιας σειράς ετήσιων συνεδρίων και εστίασε στην ισχυρή σχέση μεταξύ Ελλάδας

και Ηνωμένων Πολιτειών και πώς αυτή εκφράζεται διαχρονικά στον ναυτιλιακό τομέα, αρχίζοντας από το παρελθόν, και φτάνοντας στις προοπτικές του μέλλοντος.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Propeller Club Κωστής Φραγκούλης δήλωσε μεταξύ άλλων: “Πάντα ένιωθα αισιόδοξος για τη στενή συνεργατική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Με το σημερινό φόρουμ, η αισιοδοξία μου είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πάντα μια πολύ στενή σχέση. Περιμένω πως στο μέλλον οι δύο χώρες θα έρθουν ακόμη πιο κοντά”.

Με τη σειρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε πως το φόρουμ αυτό προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία να συναντηθούν καταξιωμένοι άνθρωποι της ναυτιλίας και να συζητήσουν για τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις και τις ευκαιρίες στον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα, δεδομένης της ηγετικής θέσης Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών στο χώρο. Αναφερόμενος στη σχέση των δυο χωρών επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ουσιαστικός και στρατηγικός εταίρος της οικονομίας των ΗΠΑ, καθώς περίπου το 22% της δραστηριότητας του ελληνικού στόλου εξυπηρετεί τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, είπε μεταξύ άλλων πως «οι Έλληνες έχουν μια μακρά και διακεκριμένη ιστορία ως ναυτικός λαός, οπότε είμαι περήφανος που υποστηρίζω μια τόσο φανταστική πρωτοβουλία που υπογραμμίζει την ισχυρή παράδοση της συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας στον ναυτιλιακό τομέα, σε παρελθόν, παρόν και μέλλον». Σε αυτό ενέταξε και την πρόταση για τη ναυπήγση τεσσάρων φρεγατών γιαλογαριασμό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδοις, Δρ Γιώργος Πατέρας αναφέρθηκε συνοπτικά στους ισχυρούς δεσμούς διαχρονικά ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες, σε παραδείγματα σημαντικών συνεργασιών όπως o θεσμός των Amver και τόνισε πως το μέλλον αυτής της σχέσης έχει πολλές προοπτικές.

Το φόρουμ εξελίχθηκε απρόσκοπτα και με εξαιρετικό ρυθμό σε όλη του τη διάρκεια, ενώ εξαιρετικός ήταν και ο αριθμός των συμμετεχόντων, αλλά και ο μέσος του χρόνος παρακολούθησης.

Ήταν οργανωμένο γύρω από τρία πάνελ, υπό την εποπτεία σημαντικών προσωπικοτήτων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Mεταξύ των διακεκριμένων καλεσμένων που συμμετείχαν από την Αμερική στα panel ήταν η Congresswoman Carolyn Maloney, U.S. House Representative for New York, ο Congressman Gus Bilirakis, U.S. House Representative for Florida, o State Senator Leonidas Raptakis και o Scott Buschman, Vice Admiral, U.S.C.G. Deputy Commandant for Operations.

Το πρώτο πάνελ Symbiosis in the past, με συντονιστές τους Γιώργο Φουστάνο και Δανάη Μπεζαντάκου επικεντρώθηκε στη σχέση Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη μεταπολεμική περίοδο, στο ρόλο που έπαιξαν τα Liberty Ships στην αναβίωση της Ελληνικής Ναυτιλίας αλλά και στο ρόλο που έπαιξε η Ελληνική Ναυτιλία στην καθιέρωση της πόλης της Νέας Υόρκης ως διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου.

Το δεύτερο πάνελ Symbiosis in the present, με συντονιστές τους Δημήτρη Πατρίκιο και Δημήτρη Βασιλάκο εστίασε στο γεγονός ότι περίπου το 20% του παγκόσμιου στόλου είναι κάτω από Ελληνική ιδιοκτησία και στη συμβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας στο Αμερικανικό και παγκόσμιο εμπόριο.

Το τρίτο πάνελ Symbiosis in the future, με συντονιστές τους Κώστα Κόντεκαι Mike Manatos εξέτασε τους τομείς μελλοντικής συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης, της καινοτομίας-περιβάλλοντος και της γεωπολιτικής.

Η έμπνευση για το φόρουμ προέρχεται από το Next, Working for the Future: δουλεύοντας για ένα καλύτερο Μέλλον για όλους και ειδικά για τα παιδιά μας. “Δηλαδή την αποστολή που μαζί με το Διοικητικό μου Συμβούλιο σχεδιάσαμε και αναλάβαμε στην αρχή της θητείας μας” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά Κωστής Φραγκούλης.

Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του φόρουμε ήταν το επίτιμο μέλος του Propeller Club Πειραιά Peter Economides και Αντιπρόεδρος η Kυβερνήτης του Propeller Club Πειραιά Κατερίνα Σταθοπούλου.

Διαβάστε ακόμη:

Ακίνητα: Αλλάζουν οι αντικειμενικές από 1ης Ιανουαρίου – Πού θα εκτιναχθούν οι τιμές

Στην ομπρέλα της Capital H ένα ξενοδοχείο με βαριά «εκδοτική» ιστορία στην καρδιά της Αθήνας

Αδέρφια εκατομμυριούχοι σε μια νύχτα: Πόνταραν $8.000 σε νέο κρυπτονόμισμα κι έβγαλαν $9 εκατ.

Keywords
Τυχαία Θέματα