Tα placements δίνουν αποδόσεις, αλλά χρειάζεται discount

Του Δημήτρη Παφίλα

Την διερεύνηση των διαθέσεων ξένων θεσμικών επενδυτών θα ξεκινήσουν σύντομα αρκετές εισηγμένες εταιρείες προκειμένου να εκμεταλλευθούν την υψηλή ρευστότητα στις ξένες αγορές και να πραγματοποιήσουν διαθέσεις μετοχών (placements) ή ακόμα και στρατηγικές συμμετοχές.

Πολλές εισηγμένες υλοποιούν προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών μια διαδικασία η οποία όταν φθάνει στο μέσο ποσοστό (5%) προσφέρει ευκαιρίες για αύξηση της διασποράς και περαιτέρω διεθνοποίηση των μετοχολογίων.

Η πρώτη επαφή με τους ξένους επενδυτές θα πραγματοποιηθεί στο διήμερο 19 και 20 Σεπτεμβρίου

στο Λονδίνο όπου 30-32 εισηγμένες θα παρουσιάσουν τις προοπτικές τους σε συναντήσεις με fund managers και επενδυτές.

Η μεγάλη κι πιο ανυπέρβλητη δυσκολία στις προσεγγίσεις μεταξύ αγοραστών και πωλητών είναι οι τιμές καθώς οι ξένοι αγοραστές ζητούν μια έκπτωση 15-20% από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές. Η έκπτωση που ζητούν οι ξένοι επενδυτές δικαιολογείται τόσο από το ρίσκο της χώρας όσο και από ειδικές περιστάσεις που επικρατούν στις ελληνικές εταιρείες (ανεπάρκεια κεφαλαίων, υψηλός δανεισμός).

Η Ελλάδα βγήκε από το Μνημόνιο όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά οι επιχειρήσεις δεν βγαίνουν για δανεισμό, ακόμη κι αν πρόκειται για τις μεγαλύτερες εταιρείες με θεμελιώδη μεγέθη και σταθερή χρηματοοικονομική κατάσταση τα τελευταία χρόνια. Αυτή η αδυναμία, αλλά και το γεγονός ότι αρκετές εταιρείες προετοιμάζονται για ομολογιακά δάνεια οδηγεί τους αγοραστές να ζητούν την έκπτωση, προκειμένου να εισέλθουν στην ελληνική αγορά.

Τα κεφάλαια τώρα δεν θα υπάρχουν για πάντα στις αγορές

Οι ξένες ανεπτυγμένες αγορές και ιδιαίτερα η αμερικανική αγορά σημειώνει αλλεπάλληλα ρεκόρ από το 2008, αλλά ο ταυτόχρονος εμπορικός πόλεμος και η πολιτική προστατευτισμού από τις ΗΠΑ, αναστατώνει όχι μόνο τις ανεπτυγμένες αγορές, αλλά κυρίως και τις αναδυόμενες αγορές, όπου διοχετεύθηκαν τα κεφάλαια από την πολιτική της ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών.

Τώρα τα κεφάλαια αποσύρονται από Τουρκία, Αργεντινή κλπ και ταυτόχρονα οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη αυξάνουν τα επιτόκια. Ο κίνδυνος για τις ελληνικές εταιρείες είναι να βρεθούν σ' ένα περιβάλλον, όπου τα κεφάλαια θα αποσύρονται λόγω της αύξησης των επιτοκίων και οι αγορές ενδέχεται να διορθώσουν έντονα, ύστερα απο μια δεκαετία υψηλών αποδόσεων.

Ποιες εισηγμένες εκμεταλλεύθηκαν τις περιστάσεις

Η Τέρνα Ενεργειακή ήταν μια από τις εταιρείες που εκμεταλλεύθηκαν τις περιστάσεις και διέθεσε 12 εκατ. μετοχές με μια τιμή 4,35 ανά μετοχή. Η μετοχή παραμένει από τις πρώτες σε απόδοση φθάνοντας από 1/1 το 41%.

Υπεραπόδοση 163% εμφανίζει από την αρχή της χρονιάς και η μετοχή του Ικτίνου καθώς το fund Αmiral Gestion απέκτησε μέσω του ταμπλό το 5% των μετοχών στην Ικτίνος ξεκινώντας τις αγορές απο την περιοχή των 3 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα