Tα 150 χρόνια του γιόρτασε το RICS

Στο πλαίσιο των παγκόσμιων εορτασμών των 150 χρόνων του Βασιλικού Ινστιτούτου Ορκωτών Πραγματογνωμόνων (Royal Institution of Chartered Surveyors- RICS), το προεδρείο του RICS στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (BHCC) διοργάνωσαν προ ημερών τη δική τους εκδήλωση εορτασμού, στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 150 στελέχη εταιρειών και οργανισμών που δραστηριοποιούνται

σε όλο το φάσμα της αγοράς ακινήτων στον ευρύτερο ελληνικό χώρο.

Την εκδήλωση φιλοξένησε στην βρετανική πρεσβευτική κατοικία η βρετανίδα πρέσβης στην Ελλάδα, Κα Kate Smith, η οποία στην ομιλία τηςεστίασε στην σημασία και την επιροή της αγοράς ακινήτων στην μεσοπρόθεσμη αλλά και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «…οι επενδύσεις στον κλάδο των υποδομών και των ακινήτων αποτελούν την κινητήριο δύναμη για την αναδιαμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος και συντελούν στη δημιουργία σύγχρονων και βιώσιμων πόλεων που ανταποκρίνονται στον σύγχρονο τρόπο ζωής…». Στο πλαίσιο αυτό, η Κα Kate Smith ανέφερε ότι ο ρόλος του RICS στην Ελλάδα θα είναι κομβικός στο άμεσο μέλλον, προσφέροντας την απαραίτητη ασφάλεια στις νέες δραστηριότητες στους ανωτέρω αναφερόμενους τομείς, μέσω της τεχνογνωσίας των επαγγελματιών του οργανισμού και της εξασφάλισης υψηλών προδιαγραφών ποιότητας στις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Μετά την ομιλία της βρετανίδας πρέσβεως, ακολούθησε η ομιλία του προέδρου του ελληνικού τμήματος του RICS, Κου Θωμά Ζιώγα, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του RICS στην Ελλάδα, καθώς και στις δράσεις του οργανισμού για την εν γένει εξασφάλιση και προαγωγή του κοινού συμφέροντος.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από την πρόεδρο του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (BHCC), Κα Άννα Καλλιάνη, τους χορηγούς της εκδήλωσης (Ernst & Young, NAI Hellas, CBRE AXIES, American Appraisal, ATESE SA, TRASTOR REIC, Lamda Development), καθώς και της Κας Λιάνας Τουμάζου, Country Manager του ελληνικού τμήματος του RICS, η οποία έκανε μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία του οργανισμού και παρουσίασε τον παγκόσμιο διαγωνισμό που διενεργείται από τον οργανισμό για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες πόλεις του κόσμου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τιμητική βράβευση δύο εκ των ιδρυτικών μελών του RICS στην Ελλάδα, Κου Νικόλαου Χατζητσόλη και Κου Φίλιππου Νικολαΐδη, για την πολύχρονη και διαρκή υποστήριξη τους στον οργανισμό και τις δράσεις του στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Μέρος των εσόδων της εκδήλωσης θα διατεθεί για τη στήριξη των Παιδικών Χωριών S.O.S. Ελλάδος.

Σημειώνεται εδώ ότι το RICS έχει λανσάρει το διαγωνισμό Cities for our Future, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου για την UNESCO και την Ένωση Πανεπιστημίων της Κοινοπολιτείας. Ο διαγωνισμός καλεί τους νέους να βρουν νέες ιδέες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των πιο πιεστικών προβλημάτων που επηρεάζουν τις πόλεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Η ανάπτυξη των πόλεων του πλανήτη είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία. Τρία εκατομμύρια άνθρωποι μετακινούνται στις πόλεις κάθε εβδομάδα, προκαλώντας όλο και μεγαλύτερη πίεση στις αστικές υποδομές και υπηρεσίες. Πολλοί κάτοικοι της πόλης ζουν σε φτωχογειτονιές ή σε κακής ποιότητας κατοικίες, ενώ πολλοί είναι εκτεθειμένοι σε κακής ποιότητας αέρα ή ζουν σε πόλεις με κακές μεταφορικές συνδέσεις. Με ένα βραβείο περίπου € 56.000 για τον παγκόσμιο νικητή, οι συμμετοχές θα πρέπει να παρέχουν πρακτικές, καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις συγκεκριμένες προκλήσεις.

Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό έχουν κληθεί να προτείνουν λύσεις σε ζητήματα που επηρεάζουν 24 παγκόσμιες πόλεις, όπως το Μιλάνο, το Άμστερνταμ και η Βουδαπέστη, καθώς και άλλες πόλεις της επιλογής τους. Συγκεκριμένα, καλούνται να εξετάσουν:

- πώς οι πόλεις μπορούν να μειώσουν το χώρο που απαιτείται για το χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, ώστε να δημιουργηθούν περισσότεροι χώροι πρασίνου ή προσιτές οικονομικά κατοικίες.

- τι μπορούν να κάνουν δημοφιλείς τουριστικές πόλεις προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν εξαιρετικά μέρη για να ζήσουν οι κάτοικοί τους.

- τον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις, υπό ταχεία αναγέννηση, μπορούν να εξασφαλίσουν ότι οι τοπικές κοινότητες μοιράζονται τα οφέλη των μεγάλων δαπανών υποδομής.

Ο Sean Tompkins, CEO του RICS, δήλωσε: «Οι πόλεις του κόσμου αυξάνονται συνεχώς, δημιουργώντας μια σειρά προκλήσεων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να γίνουν ασφαλή, καθαρά και άνετα μέρη για διαβίωση. Καθ’ όλη τη διάρκεια των 150 χρόνων του Βασιλικού Ινστιτούτου, οι εκτιμητές έχουν σημαντικό ρόλο στην αστική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο και είμαστε υπερήφανοι που διοργανώνουμε αυτόν το διαγωνισμό για να βρούμε καινοτόμες και πρακτικές ιδέες για τη βελτίωση των πόλεων μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα