Spiegel: Ο Γιούνκερ μελετά πρόταση για ελεύθερη διακίνηση Ευρωπαίων προς τη Βρετανία

Πρόταση προς την Βρετανία να αφήσει ανοικτά τα σύνορά της για τους Ευρωπαίους πολίτες, με αντάλλαγμα την πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕE μελετά ο Jean Claude Juncker σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην ομιλία του στις 14 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο, πρόκειται να υπερασπιστεί τις τέσσερις βασικές ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή η ελεύθερη διακίνηση προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων,

είναι αδιαπραγμάτευτες.

Με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα θέσει το όρια των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία μετά το Brexit.

Η επιδιωκόμενη από τους Βρετανούς ελεύθερη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. θα υπάρξει μόνο εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποδεχθεί την ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων εργαζομένων.

Στο θέμα αυτό συμφώνησαν με τον Juncker την περασμένη Τρίτη (30/8) ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz και ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος (ΕΛΚ) Manfred Vember, το δε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να προσφέρει τη στήριξή του, όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό.

Ο Martin Schulz μάλιστα αντέδρασε με θυμό στην πρόταση του ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης Bruegel να γίνουν αποδεκτές κατά τις διαπραγματεύσεις μόνο οι τρεις βασικές ελευθερίες χωρίς την ελευθερία διακίνησης προσώπων. «Είναι εντελώς άσκοπο να αποκλίνουμε από την διαπραγματευτική μας γραμμή.

Δεν θα γίνει έκπτωση στις τέσσερις βασικές ελευθερίες, διότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν την ψηφίσει» δήλωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα