Société Générale: Πιθανή ανάκαμψη του ευρώ μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Το ευρώ πιθανότατα θα σημειώσει άνοδο τα επόμενα τρίμηνα, παρά τις προσπάθειες της ΕΚΤ να το διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα, αναφέρει ο αναλυτής της Société Générale, Kit Juckes, αν και άλλοι αναλυτές δεν φαίνεται να συμφωνούν με την άποψή του.

Όπως όλα δείχνουν, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά τη συνεδρίασή της στις 26 Οκτωβρίου

Οι συζητήσεις μεταξύ των στρατηγικών αναλυτών επικεντρώνεται

τώρα στον ρυθμό και τη διάρκεια της μείωσης και στο κατά πόσον θα προσπαθήσει η ΕΚΤ να διατηρήσει το ευρώ σε σταθερά επίπεδα.

«Η πιο περιορισμένη αγορά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα τερματιστεί το πρόγραμμα σε μια δεδομένη ημερομηνία είναι ένας πιθανός συμβιβασμός, που ελπίζουν κάποιοι ότι θα μπορέσει να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων εντός του 2019 κι έτσι να αποφευχθεί περαιτέρω ανοδική πίεση στο ευρώ», αναφέρει ο Kit Juckes, της Société Générale.

Οι οικονομολόγοι της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει μια επέκταση εννέα μηνών στα 25 δισ. ευρώ τον μήνα, αγοράζοντας πιθανότατα ομόλογα μακράς λήξης.

Σύμφωνα με τον Juckes, οι προοπτικές για άνοδο του ευρώ είναι μεγάλες, ανεξάρτητα από την στρατηγική της ΕΚΤ αναφορικά με το tapering. Θεωρεί δε ότι η έμφαση που δίδεται στις λεπτομέρειες του tapering δεν είναι το βασικό θέμα. Αντιθέτως, βασικό είναι ότι η ΕΚΤ τελειώνει το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας.

Όπως λέει, η ιδέα να πάει για αργότερα η πρώτη αύξηση επιτοκίων με το σκεπτικό ότι θα διατηρηθεί χαμηλά το ευρώ δεν βγάζει νόημα στο τρέχον περιβάλλον , σημειώνοντας ότι το κοινό νόμισμα έχει υποεκτιμηθεί κατά διψήφια νούμερα από τότε που η ΕΚΤ άρχισε το πρόγραμμα QE.

Το πιο σημαντικό στοιχείο για τις αγορές είναι η προσδοκία ότι το QE θα σταματήσει τώρα και ότι μετά από αυτό, η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια, επαναφέροντας την πολιτική της προς μια πορεία ομαλοποίησης. Αυτό, σε συνδυασμό με μια σταθερή ανάπτυξη και ένα «μεγάλο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών», δεν είναι συμβατό με ένα υποτιμημένο ευρώ.

Η Societe Generale προβλέπει ότι, παρότι αυτή τη στιγμή είναι κολλημένη στο εύρος μεταξύ 1,1660 και 1,1890, η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου τελικά θα σπάσει αυτή την αντίσταση και θα κινηθεί υψηλότερα. Ο Juckes και η ομάδα του προβλέπουν ότι το κοινό νόμισμα θα φτάσει τα 1,2700 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μέχρι τα τέλη του 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα