Siemens Gamesa: Τι φέρνει το έργο-«ορόσημο» H2Mare

Το εμβληματικό έργο H2Mare που συντονίζεται από τη Siemens Energy και στοχεύει στην ανάπτυξη υπεράκτιας ανεμογεννήτριας με ενσωματωμένο ηλεκτρολύτη για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, -και την οικοδόμηση μιας ολόκληρης αλυσίδας αξίας για την υποστήριξή του-, θα λάβει 100 εκατομμύρια ευρώ ενίσχυση από τη γερμανική κυβέρνηση.

Η Siemens Energy και η Siemens Gamesa

αποκάλυψαν πριν λίγους μήνες το πλάνο τους για την κατασκευή αυτής της ανεμογεννήτριας έως το 2025/26 με βάση τον στρόβιλο 14MW και με ηλεκτρολύτη στη βάση του πύργου του στροβίλου. Στελέχη των δύο εταιρειών αναφέρουν ότι το μακροπρόθεσμο σχέδιο είναι να αντικατασταθεί ο υπεράκτιος τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου με γιγάντιους στόλους στροβίλων υδρογόνου.

Δύο από τα νέα μηχανήματα αναμένεται να εγκατασταθούν από την εταιρεία RWE στο υπο-έργο AquaPrimus του γιγάντιου υπεράκτιου αιολικού AquaVentus που στοχεύει στην τελική παραγωγή πράσινου Η2 από έως και 10 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα κοντά στη Γερμανία.

«Μαζί με τους εταίρους μας, θέλουμε να δημιουργήσουμε την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στη θάλασσα με το H2Mare», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Energy, Christian Bruch.

«Συνδυάζουμε τις δυνατότητες μας στα αιολικά και την ηλεκτροδότηση, με την τεχνογνωσία μας στην ηλεκτρόλυση. Το H2Mare ενώνει τα πλεονεκτήματα της έρευνας και της βιομηχανίας προς όφελος του περιβάλλοντος», τόνισε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «χρειαζόμαστε την υποστήριξη της πολιτικής για να προωθήσουμε καινοτόμες λύσεις για μια πράσινη οικονομία υδρογόνου».

Η Siemens Energy συντονίζει το project H2Mare, που υποστηρίζεται από ερευνητικά ιδρύματα και περιλαμβάνει τέσσερα κοινά έργα με 35 εταίρους. Τα έργα καλύπτουν από την παραγωγή αιολικής ενέργειας και την παραγωγή υδρογόνου έως τη μετατροπή του υδρογόνου σε μεθάνιο, υγρούς υδρογονάνθρακες, μεθανόλη ή αμμωνία μέχρι τη χρήση στη βιομηχανία ή τον τομέα της ενέργειας.

Διάφορες μεταγενέστερες βιομηχανικές χρήσεις και επιλογές αποθήκευσης είναι επίσης δυνατές, ανέφερε το ινστιτούτο Fraunhofer IWES σε δήλωσή του. Ο στόχος είναι το ανταγωνιστικό κόστος στην παραγωγή μεγάλων όγκων υδρογόνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Siemens Gamesa, -ορόσημο H2Mare,Siemens Gamesa, -orosimo H2Mare