Sell-off στη Wall Street: 400 μονάδες χάνει ο Dow Jones

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Συνεχίζεται το ξεπούλημα στη Wall Street, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν μαζικά τις τεχνολογικές μετοχές, τα «καμάρια» του Nasdaq που σήκωσαν στις πλάτες τους την αμερικανική αγορά την τελευταία δεκαετία.

Η μετοχή της Nvidia (κολοσσός σε μικροτσίπ και κάρτες γραφικών) καταρέει έχοντας χάσει πάνω από το 50% της αξίας της, από τα υψηλά Οκτωβρίου.

To sell-off διευρύνεται σήμερα και στις εταιρείες λιανεμπορίου,

οι οποίες παρουσιάζουν απογητευτικά αποτελέσματα τα οποία δεν στέκονται στο ύψος των προσδοκιών των αναλυτών/επενδυτών εν όψει της εορταστικής περιόδου.

O Dow Jones δέχεται νέο σφυροκόπημα σήμερα υποχωρώντας κατά 400 μονάδες (χθες έχασε σχεδόν 400 μονάδες).

Στο μεταξύ το πετρέλαιο βούτηξε σε χαμηλό έτους κάτω από τα 55 δολάρια/βαρέλι με -4,8%, πιέζοντας ενεργειακές και S&P 500.

Στον αντίποδα, έδαφος κερδίζουν ομόλογα και δολάριο, καθώς και το γιεν ως ασφαλές καταφύγιο.

Αναλυτικότερα:

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,68% στις 24.598 μονάδες, ο Nasdaq κατά 1,05% στις 6.952 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,61% στις 2.647 μονάδες.

H πτώση διέγραψε τα κέρδη της χρονιάς και για τους τρεις δείκτες, ενώ ο S&P 500 οδεύει σε περιοχή διόρθωσης, καθώς ετοιμάζεται να κλείσει 10% κάτω από το πρόσφατο υψηλό. Την Τρίτη κινούνται αρνητικά και οι 11 τομείς του δείκτη, με αυτόν της τεχνολογίας να υποχωρεί με 2,5%.

Τη Δευτέρα, ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 3,3%, με την Apple να καταγράφει απώλειες 4,1% και το Facebook να υποχωρεί 5,7%.

Η Apple συνεχίζει και σήμερα στο «κόκκινο». H μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού καταγράφει πτώση 4,5% στα 175 δολάρια. Η Goldman Sachs μείωσε την τιμή-στόχο στα 182 δολάρια από 209. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο αναλυτής Ροντ Χολ είχε κόψει την τιμή-στόχο από τα 222 δολάρια.

Η σύσταση είναι «neutral». «Εκτός από την αδύναμη ζήτηση για τα προϊόντα της Apple στην Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές, φαίνεται πως η ισορροπία της τιμής και των χαρακτηριστικών του iPhone XR μπορεί να μην ικανοποίησε τους χρήστες εκτός των ΗΠΑ», έγραψε ο Χολ σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι ενάρξεις κατοικιών κινήθηκαν 1,5% υψηλότερα τον Οκτώβριο, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,23 εκατ. κατοικιών.

Τους τελευταίους μήνες, οι ενάρξεις κατοικιών έχουν επιβραδυνθεί, καθώς έχουν αυξηθεί τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

Οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν (για έναρξη τους επόμενους μήνες), μια ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα, υποχώρησαν κατά 0,6%, στο επίπεδο του 1,26 εκατ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 1,26% υψηλότερα στα 57,17 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,1%, στα 1.226 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1401 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 3,053%.

Στο ταμπλό, σε ελεύθερη πτώση (-10,3%) βρίσκεται η μετοχή της Target, υποχωρώντας σε χαμηλό έξι μηνών. Η εταιρεία λιανικής ανακοίνωσε κέρδη τρίτου τριμήνου και πωλήσεις που ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών.

Άλμα 6% πραγματοποιεί η μετοχή της Cambell Soup.

Keywords
Τυχαία Θέματα