Sell in May and go away: Η χειρότερη εβδομάδα του 2019

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με τρενάκι του τρόμου έμοιαζε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς τα πρόσημα έδειξαν να ακολουθούν πιστά τις αλλαγές... διάθεσης του Τραμπ, ο οποίος έγραφε και έσβηνε μέσω Twitter φέρνοντας τα πάνω-κάτω σε εμπόριο και αγορές.

Μετά την εφαρμογή των νέων δασμών 25% στα κινεζικά προιόντα και τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου που χαρακτήρισε καλύτερους για τις ΗΠΑ τους δασμούς, παρά μια συμφωνία στο εμπόριο, οι αμερικανικοί δείκτες

υποχώρησαν προτού γυρίσουν τελικά ανοδικοί στο φινάλε, καθώς οι επενδυτές επαντοποθετήθηκαν στα χαμηλά έξι μηνών (επίπεδα προ Χριστουγέννων).

Πρόκειται για τη χειρότερη εβδομάδα του 2019, όπου σχεδόν 2 τρισ. δολάρια εξαφανίστηκαν από τις αγορές.

Την Παρασκευή ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,46% στις 25.947 μονάδες, έχοντας νωρίτερα καταγράψει απώλειες έως και 1,2%, ο S&P 500 εμφάνισε κέρδη 0,41% στις 2.882 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε +0,08% υψηλότερα στις 7.916 μονάδες.

Ωστόσο σε επίπεδο εβδομάδας, η wall Street μετρά απώλειες 2,20%.

Στα οικονομικά νέα, αύξηση μικρότερη της αναμενόμενης κατέγραψαν τον Απρίλιο του 2019 οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, αν και ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε υποτονικός, σε μια ένδειξη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να απέχει λίγο ακόμη από νέες αυξήσεις των επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 0,3% τον περασμένο μήνα, έναντι αύξησης 0,4% του Μαρτίου, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 2%, σημειώνοντας επιτάχυνση σε σχέση με την αύξηση 1,9% του Μαρτίου.

Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση του δείκτη κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 2,1% σε ετήσια.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός CPI αυξήθηκε κατά 0,1% τον Απρίλιο, όσο και τον Μάρτιο και τον Φεβρουάριο, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσε αύξηση 2,1%, έναντι αύξησης 2% του προηγούμενου μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα