Self test: Ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να τα προμηθευτούν – Τι ισχύει για τα σχολεία (vid)

Aπό τη Δευτέρα 10 Μαΐου θα μπορούν να προμηθευτούν τα δωρεάν self tests οι εργαζόμενοι σε επιχειρηματικές δραστηριότητες στους 8 κλάδους που εμπίπτουν στην σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ 1588 Β’/18.4.2021) .  Για τους παραπάνω εργαζομένους, το self test διενεργείται μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στο χώρο εργασίας του και έχει ισχύ

για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος συνιστάται να γίνεται έως και 24 ώρες, πριν από την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που παρέχει την εργασία του ο εργαζόμενος με φυσική παρουσία.

Σημειώνεται ότι η προμήθεια των self-tests πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Εναλλακτικά, οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Τι ισχύει για το Δημόσιο

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο από τη Δευτέρα 10 Μαΐου θα μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν το νέο αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test) από τα φαρμακεία. Το αποτέλεσμα του τεστ μπορούν να το υποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (self-testing.gov.gr) καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Aναλυτικά οι εργαζόμενοι που δικαιούνται self test στον ιδιωτικό τομέα:

self tests είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους, προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία σε εργοδότες με επιχειρηματικές δραστηριότητες στους ακόλουθους κλάδους:

Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)ΕστίασηΧρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητεςΜεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές)Υπηρεσίες καθαρισμούΚομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικήςΥπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτωνTι ισχύει για τα σχολεία

Από τις 5 Μαΐου, μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν το πρώτο τεστ, ενώ από τη Δευτέρα 10 Μαΐου θα μπορούν να προμηθευτούν και το δεύτερο. Επίσης, από τις 10 Μαΐου επιστρέφουν σε δια ζώσης λειτουργία τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια.

Στα σχολεία, η διενέργεια self test είναι απαραίτητη για εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους μαθητές. Το αυτοδιαγωνιστικό τεστ κορωνοϊού παρέχεται δωρεάν και διενεργείται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης.

Διαβάστε ακόμη:

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Πότε ανοίγει το Τaxisnet – Τι αλλάζει

Σούπερ μάρκετ: Tι ώρα κλείνουν σήμερα Σάββατο 8 Μαΐου

Χρήστος Σταϊκούρας: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές ανά πρόγραμμα προς τις επιχειρήσεις (vid)

Keywords
Τυχαία Θέματα