SMERemediumCap: Εισέρχεται στην ESA Security Solutions

Στη δημιουργία του ισχυρότερου καθετοποιημένου ομίλου στην προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών και λύσεων διαχείρισης ακινήτων στοχεύει η επενδυτική είσοδος του SMERemediumCap στην ESA Security Solutions -ιδιοκτησίας του Latsco Family Office- με την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών. 

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε το  επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC) απέκτησε μέσω της θυγατρικής της

εταιρείας CORDIA, πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην εταιρεία ESA Security Solutions, ιδιοκτησίας του Latsco Family Office.

Η ESA Security Solutions, μετά την είσοδο του Latsco Family Office στο μετοχικό της κεφάλαιο το 2018, αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα με ισχυρή παρουσία στις επανδρωμένες φυλάξεις και τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, σε ευρεία γκάμα εγκαταστάσεων ιδιωτικού και δημοσίου συμφέροντος όπως επίσης και σε κρίσιμες υποδομές της χώρας. Με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα €50.000.000 απασχολεί περί τους 3.000 υπάλληλους, γεγονός που την καθιστά έναν από τους 20 μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα. Η ESA έχει επιτύχει να συμβάλει καθοριστικά τα τελευταία χρόνια στον επαναπροσδιορισμό τόσο του επαγγέλματος όσο και των υπηρεσιών ασφαλείας στη χώρα επενδύοντας στη συνεχή εκπαίδευση, στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών καθώς και στο άνοιγμα νέων αγορών.

Η δυναμική αυτή της ESA, σε συνδυασμό με τις σημαντικές δυνατότητες της CORDIA (πρώην Engie Hellas) στην παροχή σύγχρονων υπηρεσιών τεχνικής συντήρησης ακινήτων καθώς και στην παροχή ενεργειακών υπηρεσιών και λύσεων υψηλής τεχνολογίας, οδήγησε στη διαμόρφωση μιας μακροχρόνιας συμφωνίας μετοχικής συνεργασίας μεταξύ του επενδυτικού ταμείου SMERC και του Latsco Family Office. Στόχος της, η δημιουργία του ισχυρότερου καθετοποιημένου ομίλου στην προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών και λύσεων διαχείρισης ακινήτων. Επιδίωξη της μετοχικής συνεργασίας αποτελεί η αξιοποίηση των συνεργασιών και η εξασφάλιση οικονομιών κλίμακος μεταξύ των δύο εταιρειών σε όλο το φάσμα της παροχής υπηρεσιών στους κλάδους φύλαξης και ασφάλειας, τεχνικής συντήρησης, καθαρισμού κτηρίων και υποδομών, καθώς και την παροχή σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων, φιλικών προς το περιβάλλον και την ενεργειακή εξοικονόμηση.

Το Latsco Family Office, σε συνεργασία με το SMERC θα συνεχίσει να είναι ενεργός μέτοχος στην ESA και στο εγγύς μέλλον, θα γίνει και μέτοχος μειοψηφίας της Cordia μέσω ανταλλαγής μετοχών. Σημειώνεται ότι η συνολική αγορά Total Facility Management στην Ελλάδα προσεγγίζει το € 1,4 δισ. (σε επίπεδο τζίρου) και καταγράφει ισχυρή δυναμική ανάπτυξης, προσφέροντας νέες ευκαιρίες και προοπτική για σημαντική ανάπτυξη των εργασιών και την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών.

Οι νέοι μέτοχοι της ESA εμπιστεύονται και διατηρούν τη σημερινή ισχυρή διοικητική ομάδα της εταιρείας. Ο νέος Όμιλος εταιρειών που θα προκύψει από τη συνεργασία της CORDIA με την ESA και τις εταιρείες που σύντομα θα ενταχθούν σε αυτόν, αναμένεται να διαμορφώσει και να εξελίξει την ελληνική αγορά των υπηρεσιών Total Facility Management τα επόμενα χρόνια, προσφέροντας σημαντική προστιθέμενη αξία σε όλους τους πελάτες της, αξιοποιώντας το πλούσιο σε εμπειρία και γνώσεις προσωπικό τους, αλλά και δημιουργώντας υπεραξίες για τους μετόχους και τους εργαζομένους της.

Με αφορμή την μετοχική συμμετοχή της SMERemediumCap στην ESA, ο κ. Νίκος Καραμούζης, Πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap (SMERC) δήλωσε:

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τη συνεργασία με το Latsco Family Office και την ευκαιρία να συνδιαμορφώσουμε μια ισχυρή στρατηγική ανάπτυξης σύγχρονων υπηρεσιών στον τομέα της διαχείρισης και συντήρησης ακινήτων στην Ελλάδα (Total Facility Management).
Οι δυνατότητες που δημιουργούνται από τη συνεργασία της ESA με την CORDIA είναι σημαντικές, και θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και ανταγωνιστικού πεδίου στον κλάδο παροχής υπηρεσιών Total Facility Management.»

Σχολιάζοντας τη συναλλαγή ο Διευθύνων Σύμβουλος του Latsco Family Office κ. Δημήτρης Αφεντούλης επισήμανε ότι: «Αποτελεί επιστέγασμα και δικαίωση των προσπαθειών που συστηματικά κάναμε τα τελευταία 4 χρόνια αναδιατάσσοντας την εταιρεία και καθιστώντας την πρωταγωνίστρια στον τομέα της φύλαξης και ασφάλειας στην Ελλάδα. Η ένταξη της ESA σε ένα ευρύτερο επιχειρηματικό σχήμα υπηρετεί την ανάγκη συγκέντρωσης συμπληρωματικών δραστηριοτήτων της οικονομίας και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που την προσπάθεια αυτή, από τη θέση του στρατηγικού μετόχου μειοψηφίας, θα την κάνουμε από κοινού με το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap και τη διοίκηση του, υποστηριζόμενη μετοχικά από τους δεκάδες θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές του.»

Λίγα λόγια για την ESA

Η ESA ξεκίνησε τη λειτουργία της to 1991 ως Aspis Security και μετονομάστηκε σε ESA Security Solutions το 2015. Δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών ασφαλείας συμπεριλαμβανομένων επανδρωμένων φυλάξεων, εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων ασφαλείας και ολιστικών λύσεων με την υποστήριξη εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας καθώς και κέντρο λήψης σημάτων. Προσφάτως η εταιρία ξεκίνησε την λειτουργία εξειδικευμένου κέντρου δια βίου μάθησης (ESA learning Center) παρέχοντας εξειδικευμένη εκπαίδευση στον ευρύτερο χώρο της ασφάλειας. Το 2021 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών € 50 εκ. ενώ σήμερα απασχολεί περίπου 3000 άτομα. Η ESA παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας σε ένα ευρύτατο φάσμα πελατών όπως η Fraport, o όμιλος COSMOTE, τα ΕΛΠΕ, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, η WIND, η Lamda Development, ο Eldorado Gold, η Eurobank, o ΣΤΑΣΥ, η ΔΕΣΦΑ, η Τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, o όμιλος ANTENNA, τα Four Seasons, η AVIS , το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα Public, τα Attica, o Σκλαβενίτης, τα ΑΒ Βασιλόπουλος και άλλοι.

Λίγα λόγια για την Cordia

Η CORDIA (πρώην Engie Hellas) δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το 2000 στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων (facility management). Στο τέλος του 2020 είχε κύκλο εργασιών € 20,4 εκ. και περισσότερους από 200 εργαζόμενους. Οι κύριες δραστηριότητές της αφορούν στις ενεργειακές υπηρεσίες, στην τεχνική συντήρηση, στην ηλεκτροκίνηση, στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, στις IoT λύσεις και στον καθαρισμό και τη φύλαξη κτιρίων μέσω συνδεόμενων ή συνεργαζόμενων εταιρειών. Στο χαρτοφυλάκιο πελατών της περιλαμβάνονται μακροχρόνιες συνεργασίες που αφορούν στη συνολική διαχείριση και συντήρηση πολλών σημαντικών κτιριακών εγκαταστάσεων (one stop shop), όπως αυτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen, το data center της Τράπεζας Πειραιώς, κ.ά.

Λίγα λόγια για το SMERemediumCap

Το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap πλαισιώνεται από μια έμπειρη επενδυτική ομάδα που επικεντρώνει το επενδυτικό της ενδιαφέρον κυρίως στις μεσαίου μεγέθους Ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και ανάκαμψης εργασιών. Το Επενδυτικό Ταμείο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 143 εκατομμυρίων ευρώ από 42 θεσμικούς, εταιρικούς και ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι Έλληνες και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και οικογενειακά επενδυτικά γραφεία. Εκτελεστικός Πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap είναι ο κ. Νικόλαος Καραμούζης.

Διαβάστε ακόμα:

Goldman Sachs: Τι συμβαίνει με τη μετοχή της Coca Cola HBC

Κομισιόν: Επιβεβαιώνει την αναστολή στους δημοσιονομικούς κανόνες για το 2022 – «Παγώνει» την απόφαση για το 2023

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί το οινοποιείο του Κοντομηνά και η έπαυλη των αδελφών Χατζηιωάννου (Sprider Stores) στην Εκάλη (pics) (upd)

Keywords
Τυχαία Θέματα