Revolut: Ραγδαία αύξηση απάτης μέσω WhatsApp και Telegram – Στο στόχαστρο και οι Έλληνες χρήστες

Η Revolut, η διεθνής fintech που εξυπηρετεί περισσότερους από 50 εκατομμύρια πελάτες, δημοσίευσε την τρίτη ετήσια έκθεσή της για την ασφάλεια των καταναλωτών και το οικονομικό έγκλημα.

Η νέα έκθεση φωτίζει τις ραγδαία εξελισσόμενες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι απατεώνες, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τρόπο

με τον οποίο οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται τις κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παγιδεύσουν τα θύματά τους.

Ραγδαία αύξηση της απάτης μέσω WhatsApp και Telegram

Η έκθεση της Revolut επισημαίνει τη σημαντική αύξηση των περιπτώσεων απάτης που προέρχονται από κρυπτογραφημένες πλατφόρμες, όπως το WhatsApp και το Telegram. Οι απατεώνες καταφεύγουν ολοένα και περισσότερο σε τέτοια μέσα για να εξαπατήσουν χρήστες που θεωρούν λανθασμένα ότι βρίσκονται σε ασφαλές περιβάλλον. Συγκεκριμένα, το δεύτερο εξάμηνο του 2024, οι υποθέσεις απάτης που σχετίζονται με το Telegram αυξήθηκαν κατά 121%, ενώ εκείνες που συνδέονται με το WhatsApp κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 67%. Συνολικά, οι απάτες από αυτές τις πλατφόρμες αποτελούν πλέον το 39% των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν στη Revolut.

Η Meta παραμένει κορυφαία πηγή απάτης

Παρά την αύξηση στις απάτες μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών, οι πλατφόρμες της Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) συνεχίζουν να αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή περιστατικών απάτης. Το 54% των περιστατικών που αναφέρθηκαν στη Revolut κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 σχετίζεται με τις πλατφόρμες της Meta — ποσοστό που διατηρείται για τρίτη συνεχόμενη περίοδο.

Απάτες αγοράς και στοχοποίηση νεαρών ηλικιών

Οι απάτες που σχετίζονται με αγορές παραμένουν η πιο διαδεδομένη μορφή οικονομικής απάτης. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 καταγράφηκε έντονη δραστηριότητα σε απάτες με εισιτήρια, οι οποίες έπληξαν κυρίως τις νεαρές ηλικιακές ομάδες. Συγκεκριμένα, οι χρήστες ηλικίας 17-24 και 25-34 ετών αντιστοιχούν στο 36% και 38% των σχετικών περιστατικών αντίστοιχα.

Η εικόνα στην Ελλάδα: Facebook και Telegram κυριαρχούν στις απάτες

Η έκθεση της Revolut παρέχει ειδική αναφορά για την Ελλάδα, καταδεικνύοντας τις κυριότερες πλατφόρμες και μορφές απάτης στη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία:

Το 30% των περιστατικών απάτης σημειώνεται στο Facebook, ενώ το Telegram ακολουθεί με 18%.

Οι αγοραστικές απάτες είναι ο πιο κοινός τύπος απάτης στη χώρα (47%), με τις απάτες εργασίας να ακολουθούν με 14%.

Στις απάτες αγοράς, το Facebook ευθύνεται για το 49% των περιπτώσεων και το Instagram για το 11%.

Όσον αφορά τις απάτες εργασίας, το Telegram πρωταγωνιστεί με 51%, ενώ στις επενδυτικές απάτες συγκεντρώνει 32%.

Τα παραπάνω στατιστικά δεν είναι απλώς αριθμοί — όπως τονίζει η έκθεση, αντιπροσωπεύουν πραγματικές ανθρώπινες ιστορίες, σημαντικές οικονομικές απώλειες και σοβαρή διάρρηξη της εμπιστοσύνης.

Πάνω από 710 εκατομμύρια ευρώ σε αποτροπή απάτης από τη Revolut μόνο το 2024

Η Revolut υπογραμμίζει ότι αντιμετωπίζει με απόλυτη σοβαρότητα την απειλή της απάτης και το ρίσκο που διατρέχουν οι πελάτες της. Το 2024 απέτρεψε απάτες συνολικού ύψους άνω των 710 εκατομμυρίων ευρώ (600 εκατ. στερλίνες). Η εταιρεία εφαρμόζει εξελιγμένα μέτρα ασφαλείας, όπως:

Κλήσεις εντός της εφαρμογής για αναφορά πλαστοπροσωπιών

Συστήματα ανίχνευσης απάτης σε πραγματικό χρόνο με τεχνητή νοημοσύνη

Όρια συναλλαγών και απαιτήσεις βιομετρικής ταυτοποίησης

Εκπαιδευτικό υλικό για την ενημέρωση των χρηστών

Η Revolut καλεί σε άμεση δράση τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης

Παρά τις προσπάθειες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η Revolut σημειώνει ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η τεράστια κλίμακα της διαδικτυακής απάτης χωρίς τη συνεργασία των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης. Ο επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Revolut, Γούντι Μαλούφ, δήλωσε:

«Οι απατεώνες προσαρμόζονται ταχύτατα, εκμεταλλευόμενοι εφαρμογές που θεωρούνται ασφαλείς, όπως το WhatsApp και το Telegram. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν την απάτη, με την αδράνειά τους να λειτουργεί ως ενθαρρυντικός παράγοντας για το οικονομικό έγκλημα. Χρειαζόμαστε άμεσες και αποφασιστικές ενέργειες, όχι κενές υποσχέσεις».

Αλλαγή στάσης και ουσιαστικά μέτρα ζητά η Revolut

Η Revolut επιμένει ότι τα σημερινά, κυρίως αντιδραστικά, μέτρα δεν επαρκούν και ζητά:

Αυστηρότερη επαλήθευση ταυτότητας για διαφημιζόμενους και δημιουργούς περιεχομένου

Ισχυρή παρακολούθηση με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Αποτελεσματική συνεργασία με τις αρχές και τις τράπεζες

Οικονομική συνυπευθυνότητα των social media για την αποζημίωση των θυμάτων απάτης

Η εταιρεία χαρακτηρίζει το σημερινό status quo ως «απαράδεκτο» και καλεί τις πλατφόρμες να αναλάβουν ουσιαστική δράση.

Η πλήρης έκθεση της Revolut για την ασφάλεια των καταναλωτών και το οικονομικό έγκλημα είναι διαθέσιμη εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα