Reuters: Η Κομισιόν εξετάζει πρόστιμα για Ισπανία και Πορτογαλία

Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την μη επίτευξη των στόχων στη μείωση του ελλείμματος σύμφωνα με το Reuters, ωστόσο, δεν αποκλείεται να δώσει στις δύο χώρες περισσότερο χρόνο για να περιορίσουν τα ελλείμματα τους.

Η Κομισιόν θα μπορούσε να προτείνει μια συμβολική ποινή, ώστε το πρόστιμο, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι το 0,2% του ΑΕΠ ή 2,16

δισ. ευρώ για την Ισπανία και 359 εκατ. ευρώ για την Πορτογαλία, να διαμορφωθεί στο μηδέν.

«Υπάρχει η πιθανότητα η Κομισιόν να προτείνει την επιβολή κυρώσεων και την ίδια στιγμή να προτείνει τη μείωση τους στο μηδέν», ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος.

Μια τέτοια λύση θα σηματοδοτήσει την ετοιμότητα της Κομισιόν να επιβάλει τους κανονισμούς, αυξάνοντας την πίεση στις χώρες που δεν συμμορφώνονται.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση των προϋπολογισμών των 28 μελών της ώστε να διαπιστώσει αν αυτές συμμορφώνονται με τις συστάσεις των υπουργών Οικονομικών.

Η Ισπανία ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,2% του ΑΕΠ το προηγούμενο έτος, από 5,9% το 2014, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι κατέληξε τελικά με 5,1% έλλειμμα. Ενώ ελπίζει πως το έλλειμμά της το 2016 θα φτάσει το 2,8%.

Το έλλειμμα της Πορτογαλίας ήταν 4,4% το 2015, καταγράφοντας σημαντική πτώση από το 7,2% το 2014. Χωρίς να περιλαμβάνονται τα έκτακτα κόστη για τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα της χώρας, το έλλειμμα ήταν στο 2,8% το περασμένο έτος, ξεπερνώντας ελαφρώς τον στόχο του 2,5%.

Υπενθυμίζεται ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να εμφανίζουν ελλείμματα άνω του 3% του ΑΕΠ ή χρέος υψηλότερο του 60% του ΑΕΠ και πρέπει να μειώνουν το διαρθρωτικό τους έλλειμμα κατά 0,5% του ΑΕΠ κάθε έτος μέχρι να το ισοσκελίσουν ή να εμφανίσουν πλεόνασμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα