Reuters: Η Ελλάδα στοχεύει σε πλεονάσματα άνω του 3,5% μέχρι το 2022

Πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5% του ΑΕΠ επιθυμεί να διατηρήσει η Ελλάδα μέχρι το 2022, στόχος ο οποίος φανερώνει πως η Αθήνα προσδοκά την πιο "γενναιόδωρη" ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους, σημειώνει το Reuters, σχολιάζοντας το αναπτυξιακό σχέδιο του Τσακαλώτου.

Υπενθυμίζεται

ότι, μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει αυξήσεις μισθών, νέα αναπτυξιακή τράπεζα και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ταυτόχρονα η κατάρτιση του αναπτυξιακού σχεδίου συγκαταλέγεται στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης της Ελλάδας.

Στο αναπτυξιακό της σχέδιο, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεσμεύεται να εφαρμόσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν προχωρήσει εδώ και χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Κτηματολογίου και της επιτάχυνσης των δικαστικών διαδικασιών.

Δεδομένου ότι η ανεργία στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπερβαίνει το 20%, οι μισθολογικές αυξήσεις και οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας μπορεί να μην συνάδουν με τη συμβατική "οικονομική λογική", ενώ και οι πιστωτές έχουν εναντιωθεί στην ιδέα δημιουργίας μιας κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας.

Όπως τονίζει το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων, το σχέδιο Τσακαλώτου προϋποθέτει ουσιαστικά αύξηση τουλάχιστον 2% του πραγματικού ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, η οποία θα υποστηριχθεί από ισχυρή ανάκαμψη στις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση.

Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο τη φορολογία, προκειμένου να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία να συμβαδίζει με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, αναφέρει το πρακτορείο, κάνοντας αναφορά και στις επιλογές του ESM για ελάφρυνση χρέους.

Στη "γενναιόδωρη"όωπς αναφέρει χαρακτηριστικά επιλογή ελάφρυνσης χρέους του ESM, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει υψηλά πλεονάσματα έως το 2022 τα οποία θα διαδεχτούν σταδιακά χαμηλότερα πλεόνασματα μέχρι το 2048 (όταν και θα "κλειδώσουν" στο 1,5%), δίνοντας έτσι ένα μέσο πρωτεγενές πλεόνασμα της τάξεως του 2,2% για την περίοδο 2023-2060.

Σε αυτό το σενάριο θα παραταθεί η διάρκεια ωρίμανωσης των ελληνικών δανείων κατά 17,5 χρόνια από τα 32,5 που είναι σήμερα, με τα τελευταία δάνεια να "ωριμάζουν" (λήγουν) το 2080.

Το "αισιόδοξο" σενάριο θα διατηρήσει τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας στο 13% του ΑΕΠ έως το 2060, ενώ θα φέρει το λόγο του χρέους προς ΑΕΠ στο 65,4% το 2060, από 180% που είναι σήμερα.

Όσο για το αν θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους -και σε τι ποσοστό- η Ελλάδα μετά το μνημόνιο, θα υπάρξουν πιθανόν συνομιλίες στη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών στις 21 Ιουνίου, αφού θα έχει προηγηθεί νέα ανάλυση βιωσιμότητας, ενώ θα υπάρχουν και νεότερα οικονομικά δεδομένα, καταλήγει το δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα