Politico: Συμβολική και όχι ουσιαστική η συνάντηση Μέρκελ - Ρέντσι - Ολάντ

Μια συνάντηση χωρίς ουσία χαρακτηρίζει το Politico αυτή που είχαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι πριν από λίγες ημέρες στην Ιταλία.

Παρότι οι τρεις ηγέτες δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης το δημοσίευμα σχολιάζει πως η συνάντηση ήταν περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική.

«Όπως η συνάντηση στο Βερολίνο λίγες μέρες μετά την ψήφο του Brexit έτσι και αυτή

της Δευτέρας, προσέφερε περισσότερο συμβολισμό παρά ουσία» επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφέροντας την επιλογή του αεροπλανοφόρου Garibaldi για τις συνομιλίες των τριών αρχηγών, το οποίο έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην πάταξη των διακινητών που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο.

Το άρθρο στέκεται και στο επερχόμενο δημοψήφισμα στην Ιταλία για τη συνταγματική αναθεώρηση που «δυνητικά θα καθορίσει το πολιτικό μέλλον του Ρέντσι», κάνοντας τον Ιταλό πρωθυπουργό να θέλει να δείξει πως η Ευρώπη τον παίρνει στα σοβαρά.

Μάλιστα αναφέρει πως «η Μέρκελ ήταν παραπάνω από πρόθυμη να ποζάρει για τις κάμερες» και να στείλει μηνύματα υπέρ της ενωμένης Ευρώπης.

Τέλος, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως πίσω από τις κοινές δηλώσεις και τη φιλική διάθεση, κρύβονται θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των τριών για την πορεία της Ευρώπης, κυρίως στα οικονομικά, και κλείνει προβλέποντας πως τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των τριών μεγάλων δυνάμεων της ΕΕ θα παραμείνουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα