Pernod Ricard (CYRIL CLAQUIN): Η πολυεθνική του ουίσκι αλλά και του ούζου

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία αλκοολούχων ποτών στη χώρα. Με διαρκή παρουσία από το 1990, 108 εργαζομένους και πωλήσεις 38,9 εκατ. ευρώ.

Το όνομά της λίγοι το γνωρίζουν. Pernod Ricard. Τα προϊόντα της, όμως, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Ποιος δεν έχει πιει το γνωστό σε όλους Ούζο Μίνι, το Chivas Regal, τη βότκα Absolut, το ουίσκι Jameson ή το ρούμι Havana Club

και το τζιν Beefeater; Είναι η μοίρα λοιπόν κάποιων σημαντικών επιχειρήσεων να μένουν ως επωνυμία πίσω από τα σαφώς διασημότερα brands τους.

Πίσω όμως από την ίδια την Pernod Ricard Hellas βρίσκεται ένας μάνατζερ με διεθνή προσανατολισμό και αγάπη για τη χώρα μας. O λόγος για τον κ. Σιρίλ Κλακέν, ο οποίος διαδεχόμενος τον επίσης Γάλλο συνάδελφό του Κριστόφ Λεμαρί ήρθε στην Ελλάδα στα δύσκολα. Σε μια περίοδο κρίσης, με την κατανάλωση αλκοολούχων να φθίνει. Ο ίδιος παραδέχεται τον βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματός του και την ανάγκη ανάκαμψης για τη χώρα και την αγορά. «Το περιβάλλον διαρκώς αλλάζει και είναι δύσκολο κανείς να προβλέψει τι θα συμβεί ή να κάνει πλάνα για το μέλλον. Αυτό που πραγματικά πιστεύουμε, όμως, είναι ότι η αγορά θα ανακάμψει - και αυτό που προσπαθούμε είναι να χτίσουμε υγιείς βάσεις ώστε να είμαστε σε θέση να επωφεληθούμε όταν αυτό συμβεί», μας λέει, και συμπληρώνει: «Για τους παραπάνω λόγους σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις μάρκες μας και εξετάζουμε όλες τις ευκαιρίες που προκύπτουν παρακολουθώντας στενά τον καταναλωτή, ο οποίος διαρκώς αλλάζει, αλλά ωστόσο θα συνεχίσει να βγαίνει και να αναζητά ευχάριστες στιγμές παρέα με τους φίλους του. Επιπροσθέτως, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε καινούρια και καινοτόμα προϊόντα που ανταποκρίνονται στις νέες καταναλωτικές συνήθειες ή έρχονται να καλύψουν κάποια κενά στην αγορά».

Από τα πιο έμπειρα στελέχη διεθνώς του πολυεθνικού γκρουπ, ο κ. Κλακέν διαθέτει πάνω από 20 χρόνια πείρας σε νευραλγικές θέσεις στον όμιλο. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1994 ως Brand Manager στη Γαλλία. Στη συνέχεια διετέλεσε Marketing Director στην Ιαπωνία για 4 χρόνια και από το 2003 Brand Director του Martell Cognac για τις αγορές της Ασίας, της Ρωσίας καθώς και για το Travel Retail. Το 2006 ανέλαβε τη θέση του SVP Sales & Marketing παγκοσμίως για το Malibu-Kahlua International με έδρα τη Νέα Υόρκη και το 2009 ανέλαβε Chief Marketing Officer για την Pernod Ricard Ανατολικής Ευρώπης, με έδρα τη Μόσχα. Είναι μέλος του Συμβουλίου του Ελληνογαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με σπουδές στο IPE Paris Management School.

Η πορεία στην Ελλάδα

Η Pernod Ricard Hellas είναι θυγατρική του γαλλικού ομίλου Pernod Ricard με ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων σε όλες τις κατηγορίες. Η εταιρεία συστάθηκε στην Ελλάδα το 1990 και από τότε αναπτύσσεται σταθερά, ενώ κατάφερε να διατηρήσει σταθερή επιχειρηματική δράση κατά τη διάρκεια της κρίσης με υγιές οικονομικό αποτύπωμα. «Η ιδιαιτερότητά μας ως διεθνής εταιρεία βασίζεται στο γεγονός ότι προσπαθούμε πάντα να προωθήσουμε τις τοπικές ρίζες με τη δημιουργία ενός ισχυρού εγχώριου δικτύου διανομής, αναπτύσσοντας παράλληλα μια αυθεντική τοπική εταιρική κουλτούρα. Για τον λόγο αυτό το Ούζο ΜΙΝΙ είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαιά μας στην Ελλάδα, το οποίο μας επέτρεψε ιστορικά να ενισχύσουμε της διανομή μας και να εξασφαλίσουμε μια άριστη σχέση με τους συνεργάτες μας. Το Ούζο ΜΙΝΙ παράγεται σε μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής -πιστοποιημένη με ISO- στη Μυτιλήνη μαζί με τα ελληνικά λικέρ EOLIKI», αναφέρει ο Γάλλος μάνατζερ.

Με ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο, η Pernod Ricard Hellas κατέχει τη δεύτερη θέση στην ελληνική αγορά αλκοολούχων ποτών, ενώ το 2005 και το 2007 κατατάχθηκε μεταξύ των 20 κορυφαίων εταιρειών για να εργαστεί κανείς στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Best Workplaces Hellas. Η εταιρεία στην Ελλάδα διαθέτει ευρύ χαρτοφυλάκιο αλκοολούχων ποτών σε όλες τις κατηγορίες: μάρκες εικόνας και ηγετικές στην κατηγορία τους, όπως το Chivas Regal Scotch Whisky και η Absolut Vodka, αλλά και αναπτυσσόμενες μάρκες όπως το ιρλανδέζικο ουίσκι Jameson, το κουβανέζικο ρούμι Havana Club, το λονδρέζικο τζιν Beefeater και η τεκίλα Olmeca. Η Pernod Ricard Hellas διαχειρίζεται επίσης μια μεγάλη γκάμα ultra premium προϊόντων, όπως η σαμπάνια Perrier-Jouet Belle Epoque, η πολυτελής βότκα Absolut Elyx, το Glenlivet Malt Whisky, το Royal Salute και το κονιάκ Martell.

Η κρίση

Τα τελευταία χρόνια ο όμιλος αντιμετώπισε στη χώρα μας τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση που διαμορφώθηκε με επιτυχία αλλά και αγωνία. «Είναι αλήθεια ότι η αγορά των αλκοολούχων ποτών έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης όσο και λόγω της αύξησης της φορολογίας, κάτι που οδήγησε σε διψήφιες απώλειες στην αγορά. Η κατηγορία που υπέφερε περισσότερο ήταν το ουίσκι, αν και εξακολουθεί να παραμένει η Νο 1 κατηγορία. Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον είναι θετικό το ότι ο Ελληνας καταναλωτής δεν έχει συμβιβαστεί με φτηνότερες μάρκες χαμηλότερης ποιότητας, αλλά εξακολουθεί να αναζητά premium και γνωστές μάρκες. Με αυτό τον τρόπο, χάρη σε ένα πλήρες και ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο premium μαρκών και μια καλή και συνεπή διαχείριση και παρουσία στην ελληνική αγορά, η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της», αναφέρει ο διευθύνων την Pernod Ricard Hellas, για να προσθέσει: «Παρά το δύσκολο περιβάλλον στην Ελλάδα, ποτέ δεν εξετάσαμε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουμε τη χώρα, καθώς βλέπουμε ακόμα ευκαιρίες στην αγορά. Οι Eλληνες εξακολουθούν να βγαίνουν έξω και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Μπορεί να καταναλώνουν με μικρότερη συχνότητα και λιγότερο απ' ό,τι παλιά, αλλά καταναλώνουν ποιοτικότερα. Αυτό δίνει μια τεράστια δυνατότητα στα επώνυμα προϊόντα υψηλής ποιότητας, με υψηλότερη αξία για εμάς.

Ο τουρισμός είναι άλλος ένας σημαντικός πυλώνας της Ελλάδας και μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς όχι μόνο λόγω των νησιών και τουριστικών περιοχών όπως η Μύκονος, αλλά και για τις μεγαλουπόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, οι οποίες έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς ως προορισμοί».

Οσον αφορά στη σχέση της εταιρείας με την ελληνική κυβέρνηση, είμαστε μέλη της Ενωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) και του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων ποτών (ΣΕΑΟΠ), που εκπροσωπούν τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα των αλκοολούχων ποτών και μέσω αυτών ορίζουμε σημαντικά θέματα για εμάς, όπως αυτά της φορολογίας και της γραφειοκρατίας.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει, πάντως, το ότι η εταιρεία βλέπει τη χώρα μας ως πεδίο ευρύτερης κινητοποίησης. Ως βάση για να οικοδομήσει στρατηγικές και πρωτοβουλίες διεθνούς βεληνεκούς. Χαρακτηριστική είναι η ενέργεια με την επωνυμία «Chivas - The Venture».

Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοβουλία του γνωστού σήματος ουίσκι μέσω της οποίας ο όμιλος επιδιώκει να στηρίξει τη νέα γενιά start up επιχειρήσεων που επιθυμούν να επιτύχουν, έχοντας όμως την ίδια στιγμή θετικό αντίκτυπο στις ζωές των άλλων. Οπως αναφέρει ο κ. Κλακέν, «το Chivas - The Venture εμπνέει τους κοινωνικούς επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, αλλά και όσους άλλους επιθυμούν να δουν θετικές αλλαγές γύρω τους, να επιμείνουν στα οράματά τους και να αντιληφθούν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους. Το Chivas Regal, διατηρώντας την κληρονομιά των αδελφών James και John Chivas, οι οποίοι είχαν έντονη κοινωνική δράση, και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για στήριξη των επιχειρήσεων που συμβάλλουν σε μια ευρύτερη θετική αλλαγή στον κόσμο, προκήρυξε τον διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας Chivas - The Venture το 2014.

Εκτοτε, πάνω από 3.500 επιχειρήσεις που επιθυμούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής με σκοπό να διεκδικήσουν μέρος από την ετήσια χρηματοδότηση του 1 εκατ. δολαρίων. Φέτος διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με στόχο την ανάδειξη του Ελληνα κοινωνικού επιχειρηματία που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο εξωτερικό και θα διεκδικήσει μέρος από την ετήσια χρηματοδότηση του 1 εκατ. δολαρίων του επάθλου για την επιχείρησή του. Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός για νέους επιχειρηματίες που θέλουν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο, μπορούν δε να υποβάλουν τη συμμετοχή τους ηλεκτρονικά στην επίσημη ιστοσελίδα του Chivas - The Venture».

Το «Chivas - The Venture», πάντως, δεν είναι μία μεμονωμένη ενέργεια, καθώς η πολυεθνική θέλει να συνεχίσει να υποστηρίζει τις κοινωνικές επιχειρήσεις σε βάθος χρόνου.

Η εταιρεία διεθνώς

Η Pernod Ricard είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία οίνου και αλκοολούχων ποτών παγκοσμίως με συνολικό τζίρο 8,6 δισ. ευρώ στο οικονομικό έτος 2015-2016, ενώ απασχολεί περίπου 18.000 άτομα σε 80 χώρες. Ο όμιλος δημιουργήθηκε το 1975 από τη συγχώνευση δύο γαλλικών ανισούχων εταιρειών: της Pernod, που ξεκίνησε το 1805, και της Ricard, που ιδρύθηκε το 1932 από τον Πολ Ρικάρντ. Η εταιρεία έχει αναπτυχθεί τόσο οργανικά όσο και με τις εξαγορές αργότερα των Seagram (2001), Allied Domecq (2005) και Vin & Sprit (2008). Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια στην αγορά, με μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, ικανή να καλύψει κάθε είδους ανάγκη σε όλες τις κατηγορίες ποτών.

Η Pernod Ricard είναι σταθερά προσηλωμένη σε μια βιώσιμη πολιτική ανάπτυξης και ενθαρρύνει την υπεύθυνη κατανάλωση. Η στρατηγική και η φιλοδοξία της βασίζονται σε τρεις κεντρικές αξίες που καθοδηγούν την επέκταση της εταιρείας: το επιχειρηματικό πνεύμα, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και μια ισχυρή αίσθηση ηθικής.

Keywords
ουισκι, εταιρεία, regal, absolut, club, τζιν, hellas, ελλαδα, βασεις, γαλλια, ιαπωνια, travel, retail, νέα, paris, school, θυγατρική, δραση, υγιές, μινι, μυτιληνη, vodka, royal, μυκονος, αθηνα, θεσσαλονικη, james, john, συμμετοχή, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2012, κοινωνια, βγαινουν, χωρες, αιτηση, εδρα, καριερα, iso, james, αγαπη, αγορα, αγωνια, αμοιβαια, βγαινει, βοτκα, βρισκεται, γεγονος, γινονται, δυναμη, δυνατοτητα, ευκαιρια, ευρω, ενεργεια, επιτυχια, επωνυμα, ερχονται, εταιρεία, ετος, ζωες των αλλων, ιδια, θετικο, θυγατρική, κυβερνηση, λικερ, λογο, μοιρα, μινι, μοσχα, νεα γενια, νεα υορκη, τζιν, παντα, ουζο, ομιλος, ονομα, οραματα, πεδιο, περιβαλλον, πωλησεις, συνεχεια, συμμετοχή, συχνοτητα, τουρισμος, υγιεις, φορα, absolut, αγορες, club, ελληνικα, royal, john, hellas, χωρα, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, travel, paris, regal, retail, school, τεκιλα, θεματα, θεσεις, υγιές, vodka, ξεκινησε
Αναζητήσεις
μονάδα παραγωγής ούζου
Τυχαία Θέματα