O Προβόπουλος, ο Στουρνάρας και οι αλήθειες….

Προ ημερών ο έμπειρος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος μέσω του διεθνούς πρακτορείου Reuters επεσήμανε αυτό το οποίο λέγεται εδώ και πολύ καιρό. Ότι όσον αφορά την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη υπάρχουν δυο σενάρια: το καλό που λέει ότι η Ελλάδα θα γυρίσει στην ανάπτυξη το 2014 και το δυσμενές που αναφέρει ότι «θα γυρίσουμε σε ανάπτυξη το 2016». Προφανώς και

έχει δίκιο ο κ. Προβόπουλος ο όποιος είναι βαθύς γνώστης των οικονομικών.

Σε αυτό το σημείο θέλω να υπενθυμίσω ότι ο κ. Προβόπουλος τα τελευταία χρόνια έχει προσδώσει το χαμένο κύρος που είχε προ 10ετιων η Κεντρική Τράπεζα καθώς όχι μόνο έχει αποφύγει συστηματικά να εμπλακεί στα πολιτικά θέματα (όπως έκαναν οι προκάτοχοι του) άλλα πολύ περισσότερο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αξιόπιστος. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι πριν τις εκλογές του 2009 είχε τονίσει στους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ότι το έλλειμμα θα εκτιναχθεί πάνω από 10% και ότι χρειάζεται η λήψη άμεσων μέτρων. Πιθανόν εάν είχε εισακουστεί έγκαιρα εκείνη την εποχή η κατάσταση να ήταν διαφορετική σήμερα. Επιπρόσθετα έως τώρα έχει διατάξει μια σειρά από ελέγχους σε τράπεζες και δεν είναι τυχαίο ότι με δικές του ενέργειες έχουν παραπεμφθεί πολλές υποθέσεις στην δικαιοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Προβόπουλος παρόλο που επισημαίνει τα αυτονόητα, εν τούτοις πληροφορούμαι ότι στο Υπουργείο Οικονομικών ο Υπουργός Γιάννης Στουρναρας έγινε έξαλλος μόλις έμαθε για τις δηλώσεις Προβόπουλου. Προφανώς ο λόγος είναι ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχει μόνο ένα σενάριο που αναφέρει ότι η Ελλάδα το 2014 θα γυρίσει σε ανάπτυξη και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη περί ύφεσης. Ας σημειωθεί όμως ότι τα δυο σενάρια δηλαδή το θετικό και το δυσμενές τα υιοθετεί και η τρόικα.

Άρα το συμπέρασμα είναι ότι ο κ. Προβόπουλος όχι μόνο έπραξε σωστά αλλά μίλησε και στον κατάλληλο χρόνο.

Blogger Γιώργος Δημητρομανωλάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα