O καθηγητής Αιμ. Αυγουλέας κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο στο Carnegie - Tsinghua

Η παγκόσμια οικονομία είναι ευάλωτη στον εμπορικό πόλεμο, καθώς οι συνέπειες επεκτείνονται στον χρηματοπιστωτικό αλλά και το δημοσιονομικό τομέα.

Αυτός ήταν ο κεντρικός άξονας της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διεξήχθη στο Κέντρο Παγκόσμιας Πολιτικής του κέντρου Carnegie - Tsinghua, στο Πεκίνο, με θέμα τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις και τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες στην παγκόσμια οικονομία. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Έλληνας καθηγητής Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής Διεθνούς Χρηματοοικονομικής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, τη συζήτηση

συντόνισε ο καθηγητή Σι Ζικίν, διευθυντής του κέντρου στρατηγικής για το κινεζικό πρόγραμμα «Μια ζώνη, ένας Δρόμος», ενώ συμμετείχαν ακαδημαϊκοί και αξιωματούχοι από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

To κέντρο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του αμερικανικού ινστιτούτου Carnegie και του κινεζικού ινστιτούτου Tsinghua.

Οι ομιλητές εστίασαν στο γεγονός ότι πλέον δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στην εμπορική, τη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική, με αποτέλεσμα οι διεθνείς αγορές να είναι όλο και πιο ευάλωτες σε τοπικές τραπεζικές κρίσεις και η προφύλαξη από διεθνή οικονομικά σοκ να είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Επισημάνθηκε επίσης ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πολυ-πολικό διεθνές οικονομικό σύστημα, δεδομένου ότι ο κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να επιστρέψει σε ένα σύστημα τύπου «Μπρέτον Γουντς» όπου οι ΗΠΑ θα λαμβάνουν τις πιο σημαντικές αποφάσεις. Υπογραμμίστηκε επίσης ότι με τις ΗΠΑ και την Κίνα να βρίσκονται σε εμπορικό πόλεμο, είναι απίθανο ότι οι μεγάλες δυνάμεις θα συνεργαστούν για να επιλύσουν από κοινού τα οικονομικά προβλήματα, προς ένα πολυ-πολικό σύστημα που θα είναι δικαιότερο και αποτελεσματικότερο για τη διεθνή κοινότητα.

Ακόμη, οι συμμετέχονται στη συζήτηση επισήμαναν ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα Παγκόσμιο Σύστημα Λογαριασμών, το οποίο θα τυποποιήσει τις μετρήσεις για τη μεταβολή του ΑΕΠ, τη μεταβλητότητα των τιμών των εμπορευμάτων, της ενέργειες και σημαντικών χρημαστιστηριακών δεικτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα