Morgan Stanley: Βγαίνει «sell» στις παγκόσμιες αγορές μετοχών – Τι φοβάται

Η ανησυχία των στρατηγικών αναλυτών της Morgan Stanley για μία πιθανή παγκόσμια ύφεση αυξάνεται και τους οδηγεί σε μείωση των στόχων που έχουν θέσει για όλες τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές. Μάλιστα συμβουλεύουν τους πελάτες τους να πουλήσουν τις μετοχές που σημείωσαν πρόσφατα ράλι.

Σε έκθεση τους που δόθηκε σήμερα, η ομάδα στρατηγικής ανάλυσης της τράπεζας μείωσε το στόχο για τον S&P 500 το επόμενο 12μηνο στις 2.050 μονάδες από 2.175 μονάδες πριν, εκτιμώντας ότι η αύξηση του δείκτη απ'

τα σημερινά επίπεδα θα είναι μόλις 1,4% τον επόμενο χρόνο.

Η εκτίμηση αυτή έρχεται έπειτα από το ράλι 8,4% που κατέγραψε ο δείκτης τον τελευταίο μήνα κυρίως χάρη στο ριμπάουντ των τιμών του πετρελαίου και των καλύτερων των εκτιμήσεων οικονομικά στοιχεία απ' την αμερικανική οικονομία.

Ωστόσο δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι το ράλι μπορεί να συνεχιστεί, είτε στις ΗΠΑ είτε κάπου αλλού, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

«Οι προβλέψεις για πιο αδύναμη ανάπτυξη και οι αυξανόμενοι πολιτικοί κίνδυνοι μας οδηγούν να τερματίσουμε την τακτική μας θετική στάση και να μειώσουμε την έκθεση μας στις παγκόσμιες μετοχές», αναφέρει η έκθεση των αναλυτών. «Η πιθανότητα μίας παγκόσμιας ύφεσης έχει αυξηθεί», σημειώνει.

Για το 2016 η Morgan Stanley προβλέπει ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά 1,7% από την αρχική εκτίμηση για 1,9%. Η Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5%, έναντι 1,8% της προηγούμενης πρόβλεψης ενώ οι προοπτικές για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες υποβαθμίστηκαν στο 4% από 4,4% πριν.

Αυτό αφήνει λίγα περιθώρια θετικών ειδήσεων για τους επενδυτές στα χρηματιστήρια. Οι αναλυτές της Morgan Stanley προέβησαν παράλληλα σε μείωση των στόχων που έχουν θέσει για τον δείκτη MSCI Europe στις 1.300 μονάδες από 1.500 πριν και για τον δείκτη MSCI Emerging Markets στις 735 μονάδες από 850.

«Οι αναλυτές μας βλέπουν 30% πιθανότητα για μία παγκόσμια ύφεση, που είναι η μεγαλύτερη σε αυτόν τον οικονομικό κύλο. Αν και οι ΗΠΑ παραμένουν θεωρητικά η προτιμώμενη χρηματιστηριακή αγορά, που θα διατηρεί ένα premium σε μία περίοδο μικρότερης ανάπτυξης και χαμηλών αποδόσεων, εν τούτοις αυτό το premium θα βρεθεί σε κίνδυνο στην περίπτωση που μία ύφεση πυροδοτήσει ένα κύμα πωλήσεων σε ό,τι μπορεί να ενέχει ένα premium», σημειώνει η έκθεση.

Ωστόσο αυτό δε σημαίνει απόλυτα ότι δεν θα παραχθούν χρήματα στην χρηματιστηριακή αγορά τον επόμενο χρόνο. Απλά σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να γίνουν πιο επιλεκτικοί ώστε να αντιεμετωπίσουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Η Morgan Stanley λέει ότι προτιμά τις ΗΠΑ, όπου οι εταιρείες κοινής ωφέλειας, βασικών αγαθών και χρηματοοικονομικών αναμένεται να είναι οι καλύτερες τοποθετήσεις, όπως σημειώνει.

«Οι ΗΠΑ προσφέρουν μία καλή αμυντική θέση στις αγορές μετοχές, πιο αξιόπιστη ανάπτυξη», σημειώνουν οι αναλυτές της.

Πέραν των όσων λέει για τις αγορές μετοχών, η Morgan Stanley λέει ότι αυξάνει τη θέση της σε μετρητά, αμερικανικά κρατικά ομόλογα και ιαπωνικά κρατικά ομόλογα.

Keywords
Τυχαία Θέματα