Morgan Stanley για τράπεζες: Αν μειώσουν το κόστος οι τιμές – στόχοι θα αυξηθούν κατά 34%

Tου Δημήτρη Παφίλα

Mε τίτλο «το βιβλίο δανείων καθαρίζει, οι τιμές μετοχών ήδη έχουν τιμολογήσει τις εξελίξεις» η Morgan Stanley σε χθεσινή έκθεση της για τις ελληνικές τράπεζες δίνει σύσταση ουδέτερη μειώνοντας κατά τι τις προηγούμενες τιμές- στόχους. Όμως, εαν οι τράπεζες καταφέρουν να μειώσουν κατά 25 μονάδες βάσης το κόστος κατά την μείωση των «κόκκινων» δανείων,

τότε οι σημερινές τιμές- στόχοι της Morgan Stanley θα αυξηθούν κατά 34% (σ.σ οι νέες τιμές-στόχοι είναι 2,10 ευρώ για Alpha bank 1,05 ευρώ για Eurobank, 0,30 ευρώ για Εθνική και 2,95 ευρώ για Τράπεζα Πειραιώς).



Οι αναλυτές κ. κ Danny Αnson- Jones , NeiL Tolardo σημειώνουν ότι, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές πραγματοποίησαν ράλι 10-21% τον τελευταίο μήνα με τα stress tests και κατά την γνώμη τους η ιστορία της ανάκαμψης σε μεγάλο βαθμό έχει τιμολογηθεί. Με τις τιμές των μετοχών να είναι σφικτά ευθυγραμμισμένες με την ελληνική διάσωση και τις διαπραγματεύσεις για την ανακούφιση χρέους, η Morgan Stanley αναμένει περαιτέρω περιόδους μεταβλητότητας. Τα κέρδη των τραπεζών, σύμφωνα με την ανάλυση θα είναι χαμηλά και η Morgan Stanley δίνει ουδέτερη σύσταση.

Η μείωση των NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) έχει ήδη τιμολογηθεί: Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έκαναν ράλι 10-21% τέσσερις εβδομάδες πριν τα stress tests της EBA, αντανακλούσε τις μειωμένες ανησυχίες για πιθανά αρνητικά αποτελέσματα (σ.σ αύξησεις κεφαλαίου).

Κατά την γνώμη, η διαπραγμάτευση των μετοχών 0,20-0,40 φορές την λογιστική αξία αντανακλούν την ιστορία του καθαρισμού του βιβλίου των δανείων και δίνουν ένα μικρό περιθώριο λαθών στους στόχους μείωσης που έχουν συμφωνηθεί με τον επόπτη SSM.

Οι τράπεζες πιθανόν να στηριχθούν σε ακριβές διαγραφές και πωλήσεις σε μια προσπάθεια για να εκπληρώσουν τους στόχους που έχουν συμφωνήσει με τον επόπτη.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley εάν οι τράπεζες καταφέρουν να αναδιαρθρώσουν περισσότερα NPE ή η δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων γίνει περισσότερο ανταγωνιστική, το ρίσκο του κόστους θα πέσει. Ειδικότερα, κατά μέσο όρο, για την Μorgan Stanley 25 μονάδες βάσης χαμηλό κόστος το 2020 θα προσθέσει 34% άνοδο στις τιμές στόχους.



Τα stress tests έφυγαν από τον δρόμο, αλλά τα κεφάλαια παραμένουν στο επίκεντρο. Κατά την Morgan Stanley υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην κεφαλαιοποίηση μεταξύ των τραπεζών, με τoν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 (2018) της Alpha 7,33 μονάδες υψηλότερα απο αυτόν της Πειραιώς, δεδομένου της φύσης του κόστους των NPEs (διαγραφές - πωλήσεις) και την ευαισθησία των κερδών στο κόστος (50% άνοδο στην Πειραιώς για 25 μονάδες αύξηση.

«Δεν θα εκπλαγούμε» σημειώνει η έκθεση αν η Τράπεζα Πειραιώς προχωρήσει σε κεφαλαιακές κινήσεις κατά 200 μονάδες βάσης στο κοντινό μέλλον (100 μονάδες απο εκποιήσεις και πωλήσεις χαρτοφυλακίου και 100 μονάδες απο εργαλεία που δεν προκαλούν αραίωση της αξίας).

Ο δρόμος μπροστά μακριά από το να χαρακτηριστεί εύκολος. Οι ελληνικές κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών με τον δείκτη rote να είναι αυξημένος κατά 3-6% και οι μετοχές να διαπραγματεύονται 0,20-0,40 φορές την λογιστική αξία του 2020, αντικατοπτρίζει το δύσκολο «ταξίδι» μπροστά για τις ελληνικές τράπεζες καθώς θα πρέπει να μειώσουν κατά 52 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) για τα τρία επόμενα χρόνια. Κατά την Morgan Stanley, οι κεφαλαιοποιήσεις αφήνουν πολύ μικρό χώρο για λάθη, ωστόσο ο διεθνής οίκος υπογραμμίζει ότι, «είμαστε στο μέσο της τελικής διάσωσης και της ελάφρυνσης του χρέους, που θα καθορίσει την μακροοικονομική ιστορία της εξόδου της Ελλάδος από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα