Morgan Stanley: Eurobank και Πειραιώς οι κερδισμένες από τις αγορές την ΕΚΤ

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Σαφώς κερδισμένες από την αγορά των ομολόγων του EFSF από την ΕΚΤ είναι οι ελληνικές τράπεζες με την Eurobank και την Πειραιώς να έχουν προβάδισμα. Η γενική εκτίμηση των αναλυτών της Morgan Staney είναι

ότι θα κερδίσουν 0,6-2,2 ποσοστιαίες μονάδες επί της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων και 12-40 μονάδες βάσης στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Περισσότερο ευνοημένη είναι η Eurobank για την οποία προβλέπεται ότι οι κεφαλαιακές υπεραξίες θα βοηθήσουν τα κέρδη της τράπεζας κατά 255% και ακολουθεί η Πειραιώς με 82%. Ακολουθεί η Εθνική με 31% και η Alpha με 13%.

Η Πειραιώς διαθέτει το μεγαλύτερο νούμερο επιλέξιμο για αγορά από την ΕΚΤ, ήτοι 7,12 δισ. ευρώ, ακολουθεί η Eurobank με 5 δισ. ευρώ, η ΕΤΕ με 4,5 δισ. ευρώ και η Alpha με 2,145 δισ. ευρώ.

Όμως τα οφέλη θα διαχυθούν και στην ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας από τα ομόλογα που θα διατηρηθούν στα χαρτοφυλάκια και θα είναι ανατιμημένα. Εκτιμάται λοιπόν ότι οι αναβαθμίσεις θα φτάσουν από 0,7% ως 2,3%.

Όπως αναφέρει η ανάλυση, οι αποτιμήσεις έχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου καθώς μια ενδεχόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα προσθέσει αξία 11%-12% στις κεφαλαιοποιήσεις για κάθε πτώση μιας ποσοστιαίας μονάδας της απόδοσης του ομολόγου.

Παρά ταύτα οι αμφιβολίες παραμένουν για την έγκαιρη ολοκλήρωση και σαν χρόνος της συμφωνίας τοποθετείται το ξεκίνημα του Μαϊου, οπότε θα έχει καταγραφεί ήδη μια πρώτη αργοπορία.

Keywords
Τυχαία Θέματα