Moody's: Εκτεθειμένες στην αύξηση επιτοκίων οι αναδυόμενες οικονομίες

Οι πιο ευάλωτες στην παγκόσμια αύξηση των επιτοκίων είναι οι αναδυόμενες οικονομίες με στενά όρια ωρίμανσης ομολόγων και δημοσιονομικά περιθώρια, προειδοποιεί η Moody's.

Ο οίκος αξιολόγησης σε νέα του έκθεση ξεχωρίζει την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, το Πακιστάν, το Λίβανο και τη Μογγολία ως τις χώρες που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Ιδιαίτερα εκτεθειμένες είναι και οι Σρι Λάνκα και Ιορδανία.

Με τα επιτόκια να αυξάνονται

σε όλες τις χώρες και τις αναδυόμενες χώρες να συνεχίζουν να συσσωρεύουν χρέος σε ξένο νόμισμα, πυκνώνουν οι ανησυχίες για μια νέα οικονομική κρίση στις χώρες αυτές. Το ΔΝΤ προειδοποίησε νωρίτερα φέτος πως οι πιο φτωχές αναδυόμενες χώρες αντιμετωπίζουν «σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά το χρέος».

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η έρευνα της Moody's σε 125 κρατικά ομόλογα εξετάζει δύο διαφορετικά σενάρια. Το πρώτο είναι μια ήπια αύξηση των επιτοκίων και το δεύτερο μια πιο απότομη και άμεση αύξηση του κόστους χρηματοδότησης.

Η Elisa Parisi-Capone, αντιπρόεδρος της Moody's, ανέφερε πως η έρευνα κατέληξε στο ότι «ένα ήπιο σοκ θα είναι σε γενικές γραμμές διαχειρίσιμο». Ωστόσο, ένα μεγάλο σοκ θα ασκούσε πιέσεις σε ένα μεγάλο εύρος αξιολογήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα