Mobius - Franklin Templeton: Η Κίνα δεν θα πρέπει να τρομάζει τους επενδυτές

Η οικονομία της Κίνας βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής, υποστηρίζει μερίδα αναλυτών μιλώντας καθησυχαστικά για την πορεία της κινεζικής οικονομίας, μετά τα πρόσφατα sell offs στα χρηματιστήρια της χώρας που προκάλεσαν πραγματικό πανικό με τον ερχομό του νέου έτους στις διεθνείς αγορές.

Όπως αναφέρει το bankingnews.gr, ο Mark Mobius και ο Michael Hasenstab της Franklin Templeton σημειώνουν πως οι επενδυτές δεν θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς η μακροπρόθεσμη ανάλυση για την οικονομική κατάσταση στην Κίνα τούς κάνει να πιστεύουν ότι τώρα δεν είναι η ώρα για πανικό.

Σε

γενικές γραμμές, οι υποκείμενες συνθήκες στην κινεζική οικονομία είναι θεμελιωδώς πιο σταθερές από ό, τι οι αγορές δείχνουν να εκτιμούν, αναφέρουν..

Οι πολιτικοί της Κίνας έχουν τόσα εργαλεία και δύναμη για να αντιμετωπίσουν την πρόσφατη επιβράδυνση της ανάπτυξης και να κρατήσουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης της τάξεως του 6% -7%, γεγονός που είναι επαρκές για την αποτροπή του αρνητικού σεναρίου.

Αν ανατρέξει κανείς στη σχετικά σύντομη ιστορία της, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας ήταν επιρρεπής σε ακραίες διακυμάνσεις, εν μέρει επειδή είναι κλειστή για τους διεθνείς επενδυτές. Και παρόλο που η Κίνα χρηματιστηριακή αγορά εξακολουθεί να διαδραματίζει έναν σχετικά μικρό ρόλο στην οικονομία της, η σημασία της έχει αυξηθεί τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά.

Το περασμένο καλοκαίρι, η κινεζική κυβέρνηση ενέκρινε μια σειρά μέτρων για να σταματήσει την πτώση των τιμών των μετοχών. Η διόρθωση εκείνη ήρθε μετά από έναν υπερδιπλασιασμό των αποτιμήσεων μέσα μόνο σε 12 μήνες, ενώ ανεκόπη μια πλήρης συντριβή που ορισμένοι αναλυτές είχαν προβλέψει.

Ο Hasenstab της Franklin Templeton μάλιστα δηλώνει πως δεν συμμερίζεται την απαισιοδοξία των αγορών για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας. Θεωρεί ότι η πρόσφατη επιβράδυνση της ανάπτυξης είναι μια αναπόφευκτη εξομάλυνση για μια οικονομία του μεγέθους της. Θυμίζει μάλιστα ότι το ονομαστικό επίπεδο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) έχει πενταπλασιαστεί σε σχέση με 10 χρόνια πριν. Έτσι, ένας χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης εξακολουθεί να αποτελεί ένα τεράστιο επίπεδο της παγκόσμιας συνολικής ζήτησης.

Κατά την εκτίμησή του, η ποιότητα της ανάπτυξης στην Κίνα έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση του κόστους εργασίας και τα επιτόκια έχουν ασκήσει καθοδικές πιέσεις στα κέρδη. Ωστόσο, οι υψηλότεροι μισθοί προσφέρουν ισχυρή τόνωση της κατανάλωσης, η οποία έχει γίνει όλο και περισσότερο η άγκυρα της κινεζικής ανάπτυξης. Επιπλέον, οι νέες πολιτικές φιλελευθεροποίησης των επιτοκίων μπορεί να ανακατευθύνουν τις ροές κεφαλαίων προς το σύνολο της οικονομίας, ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα, η οποία αναμένεται να είναι η μελλοντική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.

Ο ιδιωτικός τομέας συμβάλλει στην Κίνα τώρα περισσότερο στην ανάπτυξη θέσεων εργασίας σε σχέση με το κρατικό τομέα.

Η ταχεία διαδικασία αστικοποίησης της Κίνας θα ενισχύσει επίσης την ανάπτυξη.

Παράλληλα, σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές είναι σε εξέλιξη, καθώς θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν κάπως το αρνητικό σενάριο στην ανάπτυξη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Κίνας θα προχωρήσει στις εξής μεταρρυθμίσεις:
- Ιδιωτικοποιήσεις
- Πρόσβαση ιδιωτών επενδυτών στους τομείς υπηρεσιών
- Χρηματοοικονομική απελευθέρωση
- Μεταρρύθμιση στην αγορά ακινήτων
- Βελτίωση του πλαισίου διάθεσης πόρων
- Μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης
- Ανάπτυξη της αγοράς ομολόγων
- Χαλάρωση της πολιτικής του ενός παιδιού

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, σύμφωνα με τον Mobius, ότι η οικονομία της Κίνας είναι μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, κάτι που πιστεύει ότι έχει αγνοηθεί από πολλούς ανθρώπους, όταν εξετάζουν το ενδεχόμενο της πτώχευσης τραπεζών, του overleverage και άλλων χειρότερων οικονομικών σεναρίων.

Στο τέλος της ημέρας, το Κομμουνιστικό Κόμμα (το κράτος) καθορίζει την κατεύθυνση της οικονομίας και, κατά την άποψη του Mobious έχει τα μέσα για να λάβει τα μέτρα που θεωρεί ότι χρειάζονται για την προώθηση των στόχων της. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο για την κυβέρνηση της Κίνας να διατηρήσει τον έλεγχο εάν ο στόχος είναι για μια πιο ανοικτή οικονομία.

Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει σε στάδια, πολύ σταδιακά, για να συμβάλει στην προώθηση της σταθερότητας. Μάλιστα, ο Mobius εκτιμά ότι η μεταβλητότητα της αγοράς που έχουμε δει μέχρι τώρα, θα συνεχίσει πιθανότατα φέτος, και όχι μόνο στην Κίνα.

Η μεταβλητότητα αυξάνεται σε πολλές αγορές και αυτό είναι κάτι που οι επενδυτές είναι πιθανό να χρειαστεί να μάθουν να ζουν. Με λίγα λόγια, η οικονομία της Κίνας είναι σε μια κρίσιμη φάση της αναπροσαρμογής, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι κινδυνεύει με κατάρρευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα