Marketwatch: Οι επενδυτές δεν πιστεύουν στις ελληνικές τράπεζες

Οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα κατορθώσουν να καλύψουν τους στόχους που έχουν τεθεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), τονίζει σε άρθρο του το MarketWatch, σχολιάζοντας τη σημερινή (3/10) ελεύθερη πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει χάσει το 30% της αξίας του κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου 2018, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών

εμφάνισε πτώση της τάξης του 8,8%.

«Η Ελλάδα βγήκε από τα προγράμματα στήριξης στα τέλη Αυγούστου, μετά από οκτώ χρόνια, αλλά η αβεβαιότητα για τις τράπεζες παραμένει.

Αρκετοί επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι οι τράπεζες μπορούν να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους μείωσης των NPLs και να επιστρέψουν σε κερδοφόρα πορεία, ενώ ταυτόχρονα αμφισβητούν την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να αυξήσουν τις χρηματοδοτήσεις και με αυτόν τον τρόπο να στηρίξουν την εύθραυστη ελληνική οικονομία», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Όλα υποδεικνύουν ότι οι επενδυτές έχουν χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές τράπεζες», αναφέρει οι οικονομολόγοι της HSBC, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Ακόμη αναφέρεται ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζεςΕθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς- πρόσφατα κατέθεσαν φιλόδοξα προγράμματα για μείωση των NPLs κατά 50% έως το 2020, σύμφωνα με πηγές των ΕΚΤ αλλά και τραπεζικών στελεχών.

Βάσει των νέων σχεδίων, τα οποία εξετάζει η ΕΚΤ, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τα NPLs στο 15% έως 21% των συνολικών δανείων, ενώ σήμερα τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 40,7% και 54,7%.

Η μείωση θα επιτευχθεί μέσω διακανονισμών, δημοπρασιών και πωλήσεων χαρτοφυλακίου, καθώς και με διαγραφή περιουσιακών στοιχείων.

Όμως υπήρξε περιορισμένο ενδιαφέρον των επενδυτών για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, με αποτέλεσμα αρκετά εξ αυτών να τα αγοράζουν οι ίδιες οι τράπεζες.

Η πρόοδος στις πωλήσεις των χαρτοφυλακίων NPLs είναι αρκετά αργή. Οι απομειώσεις (write-offs) είχαν αντίκτυπο στα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, με κάποιες τράπεζες να εμφανίζουν απώλειες και άλλες να εμφανίζουν ελάχιστα κέρδη.

Σε Road Show που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στα τέλη Σεπτεμβρίου, τονίζει το MarketWatch, προκειμένου να υπάρξει προσέλκυση επενδυτών, σχεδόν όλες οι ερωτήσεις αφορούσαν τις τράπεζες της χώρας και πώς τα προβλήματά τους θα μπορούσαν να συγκρατήσουν την οικονομική ανάπτυξη.

«Υπήρξε ένα αστείο που κυκλοφορούσε (σ.σ.: στο Road Show) και έλεγε ότι: στην Ελλάδα δεν υπάρχει τραπεζικός τομέας, αλλά απλά ένας φανταστικός κλάδος ο οποίος απλά σέρνει στις πλάτες του μη αξιόπιστα περιουσιακά στοιχεία», υποστηρίζει στο MarketWatch, επενδυτικός τραπεζίτης.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος και για την προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς να αντλήσει κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2018, αλλά και για τη σημερινή (3/8) πτώση της μετοχής κατά 20,7%.

Keywords
Τυχαία Θέματα