Mark Cuban: Ο μαικήνας που επέμενε να κυκλοφορεί με... σαραβαλάκια

Η καριέρα του Mark Cuban είναι η επιτομή της επιτυχίας: αυτοδημιούργητος, έφτασε να είναι ιδιοκτήτης της ομάδας Dallas Mavericks και να κάνει μια σειρά επιτυχημένων και κερδοφόρων επενδύσεων που αβγάτισαν την περιουσία του στα 3,77 δισ. δολάρια.

Πριν όμως γίνει δισεκατομμυριούχος επέμενε να κυκλοφορεί με μια Μπιούικ του 1966 και ένα Φίατ που είχε μια... τρύπα στο δάπεδο.

«Δεν είχα αυτοκίνητο που να αξίζει περισσότερα από 200 δολάρια μέχρι την ηλικία των 25», ανέφερε ο ίδιος σε πρόσφατη

συνέντευξή του.

Η επιμονή του να οδηγεί φθηνά αυτοκίνητα - συχνά σαράβαλα – πήγαζε από την επιθυμία του να γίνει ανεξάρτητος οικονομικά σε νεαρή ηλικία και να αποκτήσει ακριβά υλικά αγαθά με τον ιδρώτα του. Ετσι, το φθηνό αυτοκίνητο θα αποτελούσε το κίνητρο για να βιαστεί να τα καταφέρει. Το προσωπικό αυτό στοίχημα το εμπνεύστηκε από ένα βιβλίο:

«Εξαργυρώνοντας το αμερικανικό όνειρο: Πώς να πάρεις σύνταξη στα 35», του Paul Terhorst. Το βιβλίο διδάσκει την αρετή του να θέτεις προτεραιότητες και να ζεις με λιγότερα από αυτά που μπορείς (δηλ. να μην είσαι σπάταλος και να ζεις σε μικρότερο σπίτι, φθηνότερο αυτοκίνητο κλπ) και να περνάς χρόνο με τα πράγματα που σου αρέσουν. Να βρίσκεις δηλαδή το νόημα της ζωής, πέραν της δουλειάς.

Στα νιάτα μου είχα πέντε συγκάτοικους κι έτρωγα συνέχεια μακαρόνια με τυρί, εξομολογείται.

Η διαδικασία δεν ήταν πάντα εύκολη. Όπως λέει, πολλές φορές αναγκάστηκε να κόψει τις πιστωτικές του κάρτες για να ελέγξει τα έξοδά του.

Σήμερα όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν για τον Cuban και οι εποχές που μετακινούνταν με αργά και παμπάλαια αμάξια έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Το 1999 αγόρασε το πρώτο του ιδιωτικό τζετ, ένα Gulfstream V, το οποίο θεωρεί ως την πιο έξυπνη αγορά που έχει κάνει ποτέ.

«Είναι τρομερά ακριβό, αλλά ο χρόνος είναι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που δεν μπορούμε να έχουμε στην κατοχή μας. Και το τζετ μου γλιτώνει πολύ από αυτό το πολύτιμο asset», αναφέρει.

Το σπίτι του Cuban στο Ντάλλας του Τέξας

Keywords
Τυχαία Θέματα