Λαγκάρντ: Δεν στηρίζουμε περικοπές δημοσίων δαπανών στην Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν στηρίζει τόσο βαθιές περικοπές δημοσίων δαπανών στην Ελλάδα δήλωσε η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ. Κατά την συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας τις εαρινές προβλέψεις του Ταμείου, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση πήρε αποφάσεις για τις περικοπές δημοσίων δαπανών που δεν είχαν υπαγορευτεί από το Ταμείο ενώ αναγνώρισε ότι μετά από οκτώ χρόνια δύσκολων μεταρρυθμίσεων, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί.

Κι αυτό, όπως είπε, φαίνεται και από την μείωση της απόδοση του 10ετούς ομολόγου, χθες, κάτω από το 4%, ένας δείκτης, που, όπως είπε, δείχνει πως οι αγορές βλέπουν πλέον πιο ευνοϊκά την Ελλάδα.

Άλλωστε, όπως πρόσθεσε, στόχος είναι πλέον η Ελλάδα να χρηματοδοτείται από τις αγορές κι όχι από θεσμικούς δανειστές.

Σχολιάζοντας τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, απέφυγε να διευκρινίσει τον τρόπο και το βαθμό ανάμειξής του στην περίοδο μετά το τέλος του μνημονίου. Η κυρία Λαγκάρντ περιορίστηκε να πει ότι ενδεχόμενη εμπλοκή του ΔΝΤ θα γίνει στη βάση των κανόνων του.

Αναφερόμενη στην παγκόσμια οικονομία, έκανε λόγο για θετικές προοπτικές και ανάπτυξη 3,9% φέτος χάρη στις ισχυρές επενδύσεις και το εμπόριο, ωστόσο, έκανε λόγο για «σύννεφα» στον ορίζοντα.

Συγκεκριμένα, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις αποτελεί το παγκόσμιο χρέος, που έχει φτάσει στο 1,64 τρισ. δολάρια, σε επίπεδα δηλαδή από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μια τάση που αν συνεχιστεί θα δημιουργήσει υπέρογκα και μη βιώσιμα χρέη σε πολλά κράτη μέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα