Το LIFE DEBAG στη Βουλή

Την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής αναφορικά με το έργο LIFE DEBAG, το οποίο έχει ως βασικό στόχο την πλήρη κατάργηση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, ενημέρωσε ο καθηγητής Γ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος είναι και συντονιστής του εν λόγω έργου.

Ο κ. Παπαθεοδώρου παρουσίασε τις θέσεις του έργου, σχετικά με τις τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την αλόγιστη χρήση πλαστικής σακούλας,

τις δυνατότητες επιβολής τέλους στη χρήση της, καθώς και την εναρμόνιση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2015/720.

Το project LIFE DEBAG

Πρόκειται για ένα έργο με επίκαιρα προστιθέμενη αξία, καθώς μόλις το προηγούμενο έτος (το 2015), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των επιπτώσεών της κυρίως στο θαλάσσιο περιβάλλον, υπερψήφισε νέα ευρωπαϊκή οδηγία, σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη της Ε.Ε. επιτάσσονται να μειώσουν δραστικά την πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη -«πολύ λεπτή»- πλαστική σακούλα μιας χρήσης.

Στο Έργο συμμετέχουν πέντε φορείς με εγνωσμένη εμπειρία στα πεδία της προστασίας του παράκτιου περιβάλλοντος, της διαχείρισης στερεών αποβλήτων και της υλοποίησης δράσεων ενημέρωσης. Πιο συγκεκριμένα: το Πανεπιστήμιο Πατρών, που είναι και ο Συντονιστής του Έργου (Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας, Τμ. Γεωλογίας, Τμ. Χημείας, Τμ. Βιολογίας), η TERRA NOVA Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική ΕΠΕ, η ΜΚΟ Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, η ΜΚΟ Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος & Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο του έργου LIFE DEBAG (LIFE14 GIE/GR/0001127) υλοποιούνται από την 1η Σεπτεμβρίου 2015, που ξεκίνησε το έργο, οι εξής δράσεις:

Η εβδομάδα χωρίς πλαστικές σακούλες στη Σύρο

Η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου καθιερώνεται ως Plastic Bag Free Week, στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιούνται κεντρικές δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν:

Ενημέρωση πόρτα-πόρτα ενός μεγάλου μέρους των κατοίκων της Σύρου σχετικά με τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλαςΕκπαιδευτικές ομιλίες και εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιάΕπιμορφωτικά σεμινάρια προς τους εκπαιδευτικούςΣτρογγυλά τραπέζια: ενημέρωση/συζήτηση με εμπλεκόμενους φορείς (αρμόδιους δημόσιους φορείς, τοπικές επιχειρήσεις, καταστήματα, κ.λπ.)Καμπάνια αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας σε συνεργασία με επιχειρήσεις του νησιού, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις δράσεις του έργου, στις οποίες θα διανεμηθούν πάνινες σακούλες, με απώτερο στόχο την προώθησή τους στο αγοραστικό κοινό, τη βαθμιαία υιοθέτησή τους για τη συσκευασία και μεταφορά των αγορών του και κατά συνέπεια τον περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλαςΈκθεση εικαστικών έργων από τους μαθητές των σχολείων της ΣύρουWorkshop ανοιχτά στο κοινό με τη συμμετοχή διεθνών επιστημόνων σχετικών με τα θαλάσσια απορρίμματαΜουσικές εκδηλώσειςΚαθαρισμοί ακτώνΔιανομή πάνινων τσαντών

Η απόδοση των δράσεων αυτών αξιολογείται από την ομάδα υλοποίησης του έργου μέσω της παρακολούθησης και της καταγραφής των απορριμμάτων στο περιβάλλον του νησιού σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Φόρουμ Διαλόγου εμπλεκόμενων φορέων

Γίνονται συνολικά 6 συναντήσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων (ΥΠΕΝ, ΕΟΑΝ, ΚΕΔΕ, ενδιαφερόμενων δήμων, βιομηχανιών παραγωγής πλαστικών σακουλών, επιμελητηρίων ΜΚΟ, Ενώσεων Καταναλωτών, μεγάλων αλυσίδων Super Markets, ενδιαφερόμενων επαγγελματικών φορέων, κ.α.) με στόχο:

Ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων μερών για τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από τη χρήση της πλαστικής σακούλας, καθώς για πετυχημένες πολιτικές μείωσης της χρήσης σε διεθνές επίπεδοΕλαχιστοποίηση των αρνητικών επιδράσεων στη βιομηχανία από τη μείωση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσηςΑνάδειξη των εναλλακτικών επιλογών αντί της πλαστικής σακούλας μιας χρήσηςΔιερεύνηση και συμφωνία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών για την επιλογή των κατάλληλων και στοχευμένων πολιτικών μέτρων, ώστε έγκαιρα να εναρμονιστεί η Ελλάδα με την Οδηγία 720/2015/ΕΕ

Άλλες Δράσεις

Παράλληλα, υλοποιούνται και μια σειρά πολύ σημαντικών δράσεων, όπως:

Πολυεπίπεδη καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης στην Ελλάδα για την πλαστική σακούλαΚαταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης στη Σύρο για το πρόβλημα της πλαστικής σακούλαςΠαραγωγή ενημερωτικού υλικούΠαραγωγή εκπαιδευτικού υλικούΕκστρατεία ενημέρωσης στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, σε διαδικτυακούς τόπους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσηςΠαρακολούθηση της επίδρασης του έργου στη χρήση της πλαστικής σακούλας στη ΣύροΠαρακολούθηση της κοινωνικο-οικονομικής επίδρασης του έργου στην τοπική οικονομία και κοινωνία της ΣύρουΔημιουργία και λειτουργία ιστοσελίδας για το έργο www.lifedebag.eu

Keywords
Τυχαία Θέματα