KPMG: Πρωταθλήτρια Ευρώπης στα λειτουργικά έσοδα η Ρεάλ Μαδρίτης

Πρωταθλήτρια Ευρώπης σε επίπεδο λειτουργικών εσόδων αναδείχθηκε η Real Madrid CF με 671 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την δεύτερη έκδοση της «Έκθεσης Πρωταθλητών Ευρώπης» της KPMG που συγκρίνει τις οικονομικές επιδόσεις των νικητών 12 ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και συγκεκριμένα των: AS Monaco FC, Beşiktaş JK, Celtic FC, Chelsea

FC, FC Basel 1893, FC Bayern München, FC Spartak Moscow, FC Viitorul Constanţa, Feyenoord Rotterdam, Juventus FC, Real Madrid CF και SL Benfica.

Στη δεύτερη θέση μετά τους «Los Blancos» βρίσκεται η FC Bayern München (588 εκατ. ευρώ), παρά τη σταθερότητα που παρουσίασαν τα έσοδα της Rekordmeister λόγω της μη πρόκρισής της στους ημιτελικούς του Champions League για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.

Μετά από μια αναπάντεχη νίκη στη Ligue 1 και την πρόκριση στους ημιτελικούς του UEFA Champions League, η AS Monaco FC έκανε τη διαφορά με εντυπωσιακή αύξηση των λειτουργικών εσόδων της κατά 86% σε ετήσια βάση.

Η πρωταθλήτρια Γαλλίας, με μόλις το 1/4 περίπου του προϋπολογισμού της αντίπαλης Paris Saint-Germain FC παρουσιάζει, επίσης, την υψηλότερη «εξάρτηση» από την UEFA, σύμφωνα με την έκθεσή της KPMG, με το 45% των λειτουργικών εσόδων της να προέρχεται από τα πριμ της UEFA. Η Celtic FC κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης εσόδων (52%).

Όσον αφορά στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί η Real Madrid CF να κατέχει το σκήπτρο της ομάδας με τους περισσότερους followers παγκοσμίως (210 εκατ.), ωστόσο κάποιοι παίκτες έχουν εντυπωσιακή απήχηση που συχνά ξεπερνά την απήχηση της ομάδας στην οποία παίζουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών είναι ο Cristiano Ronaldo (Real Madrid CF), ο James Rodríguez (FC Bayern München), ο David Luiz (Chelsea FC), ο Falcao (AS Monaco FC) και ο Pepe (Beşiktaş JK).

Ο Andrea Sartori, Global Head of Sports της KPMG και συντάκτης της έκθεσης, αναφέρει σχετικά:

«Το ποδόσφαιρο είναι ένας αναπτυσσόμενος κλάδος και η τάση αυτή επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι όλες οι ομάδες πλην δύο (FC Bayern München και FC Basel 1893) αύξησαν τα ετήσια λειτουργικά τους έσοδα. Ωστόσο, τα έσοδα που προέρχονται από τις κορυφαίες διοργανώσεις της UEFA εξακολουθούν να αποτελούν καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης, κυρίως στους συλλόγους μεσαίου μεγέθους, καθώς δεν επηρεάζουν μόνο τα έσοδα από τις μεταδόσεις, αλλά και τα έσοδα από τα εισιτήρια (λόγω των περισσότερων αγώνων εντός έδρας), αλλά και τα διαφημιστικά έσοδα (από χορηγίες).»

Οι επιτυχίες των παικτών στο γήπεδο, παρότι επιδρούν θετικά στις βασικές πηγές εσόδων, «επιβαρύνουν» τις ομάδες, καθώς στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται μεγαλύτερα μπόνους στους παίκτες. Μάλιστα, το υψηλότερο κόστος επάνδρωσης μεταξύ των μεγαλύτερων ομάδων το καταβάλλουν: η Real Madrid CF (61%), η Juventus FC (64%) και η AS Monaco FC (69%) –όλες εκ των οποίων έχουν κατακτήσει εθνικά πρωταθλήματα και έχουν προκριθεί στους τελικούς ή ημιτελικούς του UEFA Champions League. Στην περίπτωση της Real Madrid CF, αυτό συνεπάγεται αύξηση του κόστους επάνδρωσης της ομάδας κατά 32% στα 406 εκατ. ευρώ -ποσό που αποτελεί το υψηλότερο κόστος στελέχωσης στην παγκόσμια ποδοσφαιρική σκηνή.

Ο Andrea Sartori της KPMG προσθέτει σχετικά:

«Μία από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ποδοσφαιρικές ομάδες τα τελευταία χρόνια αφορά στη βιωσιμότητα της επιχειρηματικής τους λειτουργίας. Παρ' όλα αυτά, όλοι οι πρωταθλητές Ευρώπης που περιλαμβάνονται σε αυτή την έκθεση κατέγραψαν κέρδη μετά φόρων. Πράγματι, παρά τις αξιοσημείωτες μεταγραφές και το αυξανόμενο κόστος στελέχωσης, ο κλάδος προσανατολίζεται προς μια κατεύθυνση όπου η κερδοφορία δεν αποτελεί πλέον ουτοπία. Επιπλέον, σε αυτό το περιβάλλον, οι ομάδες που ξεχωρίζουν στην ανάπτυξη και εμπορική αξιοποίηση των παικτών τους διαθέτουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Τρία τέτοια παραδείγματα είναι η Chelsea FC, η Juventus FC και η SL Benfica, οι οποίες ξεχώρισαν χάρη στις μεταγραφές των Oscar, Pogba, Gonçalo Guedes και Lindelof, αντίστοιχα. Πράγματι, τα κέρδη μετά φόρων των «Αετών» διπλασιάστηκαν πέρυσι (Ευρώ 44 5 εκατ.), ενώ η Juventus FC πέτυχε αύξηση κερδών σχεδόν κατά Ευρώ 40 εκατ. σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.»

Keywords
Τυχαία Θέματα