Jesse Klaver: Ο πραγματικός νικητής των ολλανδικών εκλογών

Μπορεί η Ευρώπη να πανηγυρίζει για τη νίκη του Μαρκ Ρούτε και να αναστέναξε με ανακούφιση γιατί οι αντιευρωπαϊστές του Γκερτ Βίλντερς δεν κατόρθωσαν να «βγουν» πρώτο κόμμα, όμως, ο μεγάλος νικητής των ολλανδικών εκλογών, δεν είναι άλλος από τον επικεφαλής του κόμματος Πράσινοι-Αριστερά, Jesse Klaver.

Ο 31χρονος πολιτικός (γεννημένος την 1η Μαΐου 1986), που χαρακτηρίζεται ως απόλυτα αντισυμβατικός, «είδε» τη δύναμη του κόμματός του να φθάνει στους 14 βουλευτές από μόλις τέσσερις που ήταν πριν, με τους οπαδούς του να μην διστάζουν

να τον αποκαλέσουν... «Μεσσία»!

«Τι θα έλεγα σε όλους τους αριστερούς φίλους μου στην Ευρώπη; Κάτι απλό: «μην προσπαθείτε να ξεγελάσετε τον λαό. Μείνετε πιστοί στην ιδεολογία σας. Να είστε αληθινοί. Στηρίξτε τους πρόσφυγες. Στηρίξτε την Ευρώπη. Μαζί μπορούμε να σταματήσουμε τον λαϊκισμό», ήταν η τελευταία δήλωσή του πριν από τη διεξαγωγή των ολλανδικών εκλογών.

Η συνταγή της επιτυχίας του, μάλλον αρκετά απλή. Χρησιμοποίησε ευρύτατα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στοχεύοντας σε νέους ανθρώπους, διοργάνωσε σειρά happenings. Η συγκέντρωσή του στο Άμστερνταμ ήταν μία από τις μεγαλύτερες προεκλογικές συγκεντρώσεις, με 5.000 ανθρώπους να μαζεύονται να τον ακούσουν και άλλους 5.000 να παρακολουθούν την όλη εκδήλωση μέσω live streaming στο Facebook.

«Οι αξίες στις οποίες στηρίζεται εδώ και αιώνες η Ολλανδία είναι απλές: ελευθερία, ανοχή, συμπάθεια προς αυτούς που έχουν ανάγκη. Ο λαϊκισμός καταστρέφει αυτές τις αξίες», υποστήριξε σε συνέντευξή του πριν τις εκλογές, ενώ δεν δίστασε να επιτεθεί, αν και αρκούντως κόσμια, ενάντια στον Βίλντερς, χαρακτηρίζοντάς τον ως ακροδεξιό λαϊκιστή.

Keywords
Τυχαία Θέματα