JP Morgan: Γιατί βλέπει «dirty exit» για την Ελλάδα

Καθυστερήσεις στην γ' αξιολόγηση κι έξοδο με προληπτική πιστωτική γραμμή «βλέπει» για την Ελλάδα η JP Morgan, αναλύοντας σε έκθεσή της τα τρία σενάρια για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Ο επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι η γ' αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία αλλά όχι έγκαιρα, δηλαδή στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, όπως ελπίζουν οι δύο πλευρές. Ωστόσο, σύμφωνα με τη JP Morgan

ακόμα και μια καθυστέρηση μέχρι τον Ιανουάριο δεν θα είναι πρόβλημα, αφού η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν θα έχει σχηματιστεί πριν τα μέσα Δεκεμβρίου.

Αναλύοντας τα τρία πιθανά σενάρια για το πώς θα εξελιχθεί η αξιολόγηση και η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, η JP Morgan σχολιάζει ότι το πιθανότερο είναι η Ελλάδα να μην πετύχει μια «καθαρή» έξοδο («clean exit»), στην οποία δίνει πιθανότητα μόλις 30%, αλλά να υπάρξει κάποια μορφή προληπτικής πιστωτικής γραμμής κι εποπτεία από τους Ευρωπαίους δανειστές («dirty exit»). Το τρίτο σενάριο, στο οποίο ο οίκος δίνει πιθανότητα 10% περιλαμβάνει μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα και συγκρούσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους να καταλήξουν σε αδιέξοδο και να υπάρξει και τέταρτη διάσωση της χώρας.

Όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η JP Morgan εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει Brexit.

Όπως σημειώνει, όλα θα κριθούν από την επίτευξη των στόχων και την πορεία των αξιολογήσεων. Για το 2017, ο οίκος εκτιμά πως η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ ενώ το 2017 θα πλησιάσει τον στόχο του 3,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα