Iδιωτικοποιήσεις ΔΕΠΑ Εμπορίας – ΔΕΠΑ Υποδομών: Βραχυκύκλωμα διαρκείας λόγω πανδημίας και νομικών εκκρεμοτήτων

Σε πλήρη αναθεώρηση με απροσδιόριστη συνέχεια βρίσκεται το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, το οποίο επηρεάζεται από τις νομικές εκκρεμότητες του διαγωνισμού αλλά και από το σφοδρό κύμα της πανδημίας που σαρώνει όλο τον πλανήτη.

Το τόνο των καθυστερήσεων έδωσε η διοίκηση των ΕΛΠΕ

κατά το πρόσφατο conference call με τους αναλυτές, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της προηγούμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newmoney, οι οριστικές αποφάσεις για την ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα σε συνεννόηση κυβέρνησης και ΤΑΙΠΕΔ.

Αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν από ολιγόμηνη έως πολύμηνες καθυστερήσεις που τουλάχιστον για τον τομέα της Εμπορίας η παράταση στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών μπορεί να είναι ακόμη και πέραν του επόμενου τριμήνου, από Μάρτιο που ήταν ο προγραμματισμός.

Σε ό,τι αφορά την ΔΕΠΑ Υποδομών υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία καθώς οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αργότερο μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, μπορεί να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Την πρόοδο των δυο διαγωνισμών δυσχεραίνουν οι δυσκολίες στις μετακινήσεις, οι οποίες απαιτούν και φυσική παρουσία στο Data Room αλλά και το γεγονός ότι πολλοί σύμβουλοι των επενδυτών είναι στο εξωτερικό. Κάποιοι πιέζουν να δοθούν ηλεκτρονικά τα στοιχεία για την εταιρεία ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες. Ωστόσο οι αυστηροί όροι της διαδικασίας δεν το επιτρέπουν. Επιπρόσθετα, οι επενδυτές, που στην περίπτωση της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι και πολύ μεγάλα funds ζουν με τα ρίσκα και τις αβεβαιότητες της υγειονομικής κρίσης και χρειάζονται χρόνο για να αποφασίσουν αν θα επενδύσουν σε νέα πρότζεκτ. Ειδικά σε μια περίοδο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την άκρη του τούνελ.

Πρόσθετο αγκάθι για την ΔΕΠΑ Εμπορίας παραμένει η οικονομική διένεξη με τα ELFE, η οποία έχει πάρει δικάσιμο για τα τέλη του ερχόμενου Σεπτέμβρη. Η υπόθεση συνδέεται με τον τρόπο τιμολόγησης της βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων από τη ΔΕΠΑ, ο οποίος υπολογιζόταν με τις τιμές του πετρελαίου και όχι με βάση τις τιμές στη spot αγορά του φυσικού αερίου. Έτσι γεννήθηκε μία οικονομική διαφορά που αρχικά είχε υπολογιστεί στα 120 εκ. ευρώ αλλά το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έριξε στα 60 εκ. ευρώ, συμπεραίνοντας ότι η μεθοδολογία τιμολόγησης της ΔΕΠΑ ήταν καταχρηστική.

Η ΔΕΠΑ έχει ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, η οποία όμως αναμένεται να εκδικαστεί το επόμενο επτάμηνο. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αν η κυβέρνηση δεν αναζητήσει ένα μηχανισμό εγγυήσεων προς τους επενδυτές σε περίπτωση που η απόφαση είναι κατά της εταιρείας, οι υποψήφιοι θα αποχωρήσουν από το διαγωνισμό. Και αυτό όχι τόσο για το χρέος των 60 εκ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να συμψηφιστεί με το τίμημα όσο για τις επιπτώσεις που θα δημιουργήσει το δεδικασμένο και στο άλλο πελατολόγιο της ΔΕΠΑ. Υπάρχει ο κίνδυνος να αναζητήσουν αποζημιώσεις και άλλοι πελάτες της εταιρείας που τιμολογούνταν κατά τον ίδιο τρόπο και αυτό συνεπάγεται μια τεράστιου μεγέθους επιβάρυνση για την εταιρεία που θα τίναζε στον αέρα όλο το σχεδιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας: Motor Oil Hellas σε κοινοπραξία με τη ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια με την Edison, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όμιλος Κοπελούζου. Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος είχαν επίσης εμφανιστεί και δύο διεθνείς εταιρείες, η Shell και η MET Group, που επίσης έχουν προκριθεί στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Για τη ΔΕΠΑ Υποδομών φαίνεται ότι η ιδιωτικοποίηση είναι μια «παρτίδα» για τα ισχυρά funds του πλανήτη: την αυστραλιανή First State Investments, το αμερικανικό fund KKR,την ιταλική Ιtalgas, την τσεχική EPH, το αυστραλιανό fund Macquarie και το κινεζικό private equity fund SinoCEEF.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις τα μηνύματα που εκπέμπονται από το μέτωπα των υποψηφίων δεν είναι διαφορετικά. Και για την υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου νότια της Καβάλας, πληροφορίες θέλουν τον διαγωνισμό να καθυστερεί έχοντας ακόμη εκκρεμότητες. Στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον η κοινοπραξία των ΔΕΣΦΑΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Energean Oil & Gas και το κινεζικό σχήμα CMEC – MAISON GROUP.

Στην πρόσφατη μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν αναφερόταν ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμένεται να εκδώσει απόφαση για το πλαίσιο καθορισμού των τιμολογίων έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Η Κομισιόν σχολίαζε και την περίπτωση των ΕΛΠΕ, λέγοντας ότι και εδώ ο διαγωνισμός πήγε πίσω λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία.

Keywords
Τυχαία Θέματα