IBM: Κλείνει 80 χρόνια στην Ελλάδα και βλέπει ανάπτυξη 30% την 4ετία 2015 - 2018

Tης Στεφανίας Σούκη

Eχοντας κλείσει αισίως 80 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην ελληνική αγορά- από το 1937- η IBM στοχεύει σε σωρευτική ανάπτυξη από 28- 30% για την τετραετία 2015 -2018 στην Ελλάδα, έχοντας επιτύχει ανοδικές επιδόσεις μέσα στην κρίση, παρά την πτώση, συνολικά, της εγχώριας αγοράς πληροφορικής.

«Η ΙΒΜ στην Ελλάδα

όχι απλώς διατήρησε τα μεγέθη της αλλά μεγάλωσε μέσα στην κρίση, με το προσωπικό της να διατηρείται πάνω από τα 300 άτομα σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ υπάρχουν και άλλοι 300 και πλέον εξωτερικοί συνεργάτες που στελεχώνουν τα έργα της εταιρείας κι επιπλέον 20 εμπορικοί συνεργάτες», ανέφερε χθές ο κ. Σπύρος Πουλίδας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των δραστηριοτήτων της εταιρείας και της πορείας της στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

«Η αγορά της πληροφορικής συνολικά στην Ελλάδα, από το 2008 έως το 2017, έπεσε κατά 50%, ωστόσο, ωστόσο είμαστε εστιασμένοι σε περιοχές υψηλής προστιθέμενης αξίας, οπότε επιτύχαμε να κερδίσουμε μερίδια, καλύπτοντας περίπου 100 groups μεγάλων εταιρειών σε Ελλάδα και Κύπρο που αποτελούν τον επιχειρηματικό κλάδο της ΙΒΜ. Επομένως, η μεγέθυνση των αριθμών της ΙΒΜ δεν προέκυψε τόσο από την αύξηση των επενδύσεων από πλευράς των επιχειρήσεων- αν και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό έγινε ακόμη και υποχρεωτικά- αλλά από την αύξηση των μεριδίων. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, όχι απλώς δεν επηρεάστηκε η δραστηριότητά μας στην Ελλάδα, αλλά δημιουργήσαμε νέες ευκαιρίες εργασίας και δουλέψαμε την ακαδημαϊκή κοινότητα. Η φετινή χρονιά θα είναι η πρώτη, μετά την κρίση, όπου εκτιμάται ότι θα μεγεθυνθεί η αγορά πληροφορικής, κάτι το οποίο φαίνεται και στα νούμερα του πρώτου τριμήνου του 2018».

Η ΙΒΜ παρουσίασε και τις αναδυόμενες νέες τεχνολογίες που θα μεταβάλλουν ριζικά το επιχειρηματικό τοπίο το επόμενο διάστημα. Προς αυτήν την κατεύθυνση, έχει ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο ολοκληρωμένων λύσεων και υπηρεσιών που παρέχει εστιάζοντας σε σύγχρονους στρατηγικούς άξονες όπως το Cloud και τις Γνωσιακές Λύσεις (Cognitive Solutions) με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και των οργανισμών στη σύγχρονη εποχή.

Καινοτόμα και σύνθετα έργα

Οπως επισημαίνει η διοίκηση της εταιρείας, η IBM σήμερα υλοποιεί έργα σε κορυφαίους οργανισμούς και επιχειρήσεις στην χώρα αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τις υψηλές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού της εστιάζοντας:

-στo Cloud και τις υπηρεσίες διαχείρισης και λειτουργίας τεχνολογικών υποδομών (Μanaged Services) με σημαντικές ενδεικτικές υλοποιήσεις στην Eurobank, την ICAP, τον Όμιλο Σκλαβενίτη, τον Κωτσόβολο, την Interamerican, την Τράπεζα Κύπρου κ.ά.

-στην υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπως το G-Cloud της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.)

-στην ασφάλεια της υποδομής πληροφορικής των οργανισμών, ὀπως στο Ελληνικό Κτηματολόγιο κ.ά.
στον τομέα του Customer Experience, των Big data και Business Analytics με σημαντικά ενδεικτικά έργα στην Cosmote, την Interamerican, την Alpha Bank κ.ά.

-στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων με στρατηγικές συνεργασίες όπως αυτή με την Τράπεζα Κύπρου στην Κύπρο, τον Κωτσόβολο στην Ελλάδα κ.ά, όπου η IBM έχει επιλεγεί ως στρατηγικός εταίρος, καθώς και στην ανάπτυξη του API Economy με παροχή σχετικών τεχνολογικών λύσεων όπως π.χ. στην Τράπεζα Πειραιώς, την Τράπεζα Κύπρου κ.ἀ.

-στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των κεντρικών υποδομών των οργανισμών με την υιοθέτηση της πλέον πρόσφατης τεχνολογικής γενιάς των συστημάτων IBM Mainframe z14 και των κορυφαίων αποθηκευτικών λύσεων της ΙΒΜ με εγκαταστάσεις σε μεγάλα Data Centers όπως π.χ. της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank.

-στην υλοποίηση επιχειρηματικών εφαρμογών SAP και υποδομών SAP HANA που βασίζονται στις πλέον προηγμένες τεχνολογικές πλατφόρμες συστημάτων ΙΒΜ Power Linux σε περισσότερες από 100 μεγάλες επιχειρήσεις

-στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και υποστήριξη επιχειρηματικών λύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας με εξειδίκευση ανά τομέα αγοράς με έμφαση στον Χρηματο-οικονομικό Τομέα (Τράπεζες, Ασφαλιστικές Εταιρείες), τους Τομείς Ενέργειας, Βιομηχανίας, Τηλεπικοινωνιών, Υγείας, Λιανικού Εμπορίου και Ψηφιακών Υπηρεσιών & Λύσεων.

Κέντρα Καινοτομίας στην Ελλάδα

Το Κέντρο Εξειδίκευσης Big Data & Business Analytics, το οποίο δημιούργησε η IBM στην Ελλάδα το 2014 καθώς και το Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών για την υποστήριξη των τεχνολογικών υποδομών της DOW Chemical διεθνώς, έχουν ενταχθεί στο διεθνές δίκτυο κέντρων εξειδίκευσης της ΙΒΜ και εξασφαλίζουν τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, βοηθώντας παράλληλα τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο λύσεις και υπηρεσίες της ΙΒΜ.

Τα δύο κέντρα από κοινού απασχολούν σήμερα ένα σημαντικό αριθμό Ελλήνων επιστημόνων και μηχανικών - μια νέα γενιά επαγγελματιών - οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Επιπλέον, η IBM συνεργάζεται με τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα παρέχοντας μέσα από το διεθνές ακαδημαϊκό της πρόγραμμα, τη δυνατότητα δωρεάν χρήσης επιλεγμένων προϊόντων λογισμικού της εταιρείας για διδακτικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Ένας σημαντικός αριθμός Πανεπιστημίων της χώρας συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να εξοπλισθούν οι νέοι επιστήμονες με δεξιότητες σε αναδυόμενους τομείς υψηλής ζήτησης στην αγορά - όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και τα Big Data - η ΙΒΜ συνεργάζεται σε μεταπτυχιακό επίπεδο με κορυφαία Πανεπιστήμια της χώρας, όπως με τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία έχει εντάξει στο πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών της εξειδικευμένα αντικείμενα για τις γνωσιακές τεχνολογίες και πρακτική εφαρμογή αυτών μέσω των υπηρεσιών ΙΒΜ Watson στο ΙΒΜ Cloud. Επίσης η ΙΒΜ συνεργάζεται με το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα των «Business Analytics», με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών σε εξειδικευμένα ερευνητικά προγράμματα κ.α.


Εκτός αυτού, η εταιρεία τα τελευταία χρόνια υλοποίησε στους δήμους των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας – της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης - την πρωτοβουλία ΙΒΜ Smarter Cities Challenge (@CitiesChallenge) στο πλαίσιο ενός διαγωνιστικού προγράμματος παροχής δωρεάν (pro-bono) συμβουλευτικών υπηρεσιών της εταιρείας σε κρίσιμους τομείς εστίασης των Δήμων.


Διεθνώς, η ΙΒΜ έχει παρουσία 107 ετών στην παγκόσμια αγορά της τεχνολογίας, με 79 δισ. ευρώ κύκλο εργασιών το 2017, απασχολώντας πάνω από 400 χιλ. υπαλλήλους. Η εταιρεία έχει παρουσία σε 177 χώρες και αποτελεί το νούμερο 1 brand στην κατηγορία των υπηρεσιών σε επιχειρήσεις (business services), ενώ επενδύει το 6- 7% του ετήσιου κύκλου εργασιών σε έρευνα και ανάπτυξη. Η ΙΒΜ ήρθε στην Ελλάδα το 1937 και το 1963 στην Κύπρο, αποτελώντας μία ενιαία οργάνωση, με κεντρικά γραφεία στην Αθήνα και πλέον η πλειοψηφία των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα χρησιμοποιούν συστήματα της ΙΒΜ. Το 60% της δραστηριότητάς της εταιρείας στη χώρα μας προέρχεται από τις υπηρεσίες και το υπόλοιπο μοιράζεται μεταξύ hardware και software, ενώ τα τελευταία χρόνια η μεγαλύτερη ανάπτυξη έχει έρθει από το κομμάτι των υπηρεσιών (τεχνολογικές κι επιχειρηματικές υπηρεσίες, ψηφιακός μετασχηματισμός, ανάπτυξη συστημάτων ERP, CRM κ.α..).

Keywords
Τυχαία Θέματα