Holger Schmieding (Berenberg): «Ο Σόιμπλε ίσως φύγει, η πολιτική του όμως θα μείνει»

Την εκτίμηση ότι η οικονομική πολιτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συνεχιστεί απ' τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στη Γερμανία άσχετα εάν ο Γερμανός πολιτικός διατηρήσει ή όχι την θέση του υπ. Οικονομικών εκφράζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Holger Schmieding.

Μιλώντας το πρωί στο Bloomberg δήλωσε πως μπορεί να είναι δύσκολος ο σχηματισμός ενός τριπλού κυβερνητικού

συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων ωστόσο εκτιμά ότι αυτός μπορεί να λειτουργήσει, «όπως δούλεψε και ο μεγάλος συνασπισμός». Ο ίδιος εξάλλου διέκρινε ότι υπάρχει ο χώρος για κάτι τέτοιο. «Οι Φιλελεύθεροι ενδιαφέρονται περισσότερα για τα οικονομικά και οι Πράσινοι για την κλιματική αλλαγή».

Ο κ. Schmieding, ερωτηθείς για το εάν υπάρχει «ο κίνδυνος» να αποχωρήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απ' τη θέση του υπ. Οικονομικών όπως έχουν ζητήσει οι Φιλελεύθεροι αρκέστηκε να δηλώσει πως «Είναι μία πιθανότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως η πολιτική που έχει χαράξει δεν πρόκειται να επηρεαστεί αφού κατά βάση οι Φιλελεύθεροι βρίσκονται πολύ κοντά στον Σόιμπλε».

Σε ο,τι αφορά την άνοδο της ακροδεξιάς δήλωσε πως αυτή ήταν αναμενόμενη και όχι έκπληξη αφού τα ποσοστά που συγκέντρωσε ήταν μία μονάδα πάνω απ' τα ποσοστά των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Τη χαρακτήρισε ως ψήφο διαμαρτυρίας και ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία δεν έχει συγκροτημένο πρόγραμμα.

«Δε νομίζω ότι πρόκειται για ένα 'επαναστατικό' ποσοστό. Σε άλλες χώρες η άνοδος της ακροδεξιάς υπήρξε πιο δυναμική». Εκτίμησε δε πως αυτό δεν θα επηρεάσει τόσο την Ιταλία προ των δικών της εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα