Handelsblatt: 30ετής επιμήκυνση χρέους μόνον αν πιάνουμε τους στόχους

Ένα νέο έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για το ελληνικό χρέος φέρνει στο φως της δημοσιότητας η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σύμφωνα με το οποίο ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι η δυνατότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής τόκων μέχρι το 2050 με την καθιέρωση ετήσιου πλαφόν.

Το σχέδιο, όμως, θα εκτυλιχθεί σε τρεις δεκαετείς φάσεις στις

οποίες η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους για να περάσει στην επόμενη φάση.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα και μεταφέρουν τα ΝΕΑ, οι παρεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν αρχικά μέχρι το 2030, μετά μέχρι το 2040 και να κλείσουν μέχρι το 2050 προσθέτοντας ότι «η επιμήκυνση θα λαμβάνει χώρα μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα επιτυγχάνει τους οικονομικούς στόχους».

Ωστόσο στο ίδιο έγγραφο αποτυπώνονται οι ενστάσεις του ΔΝΤ για το θέμα καθώς το Ταμείο υποστηρίζει ότι απαιτούνται σημαντικά ελαφρύνσεις χωρίς προϋποθέσεις από το 2018 οπότε και λήγει το τρέχον Μνημόνιο γιατί σε διαφορετική περίπτωση τα μέτρα δεν πείσουν τις αγορές.

Η γερμανική εφημερίδα, πάντως, τονίζει ότι ένα σχέδιο όπως αυτό που περιγράφεται στο έγγραφο του ESM θα μπορούσε ενδεχομένως να εγκριθεί από τη Γερμανία μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα