H σκιώδης ανάπτυξη της εργολαβίας στην Αιθιοπία οδηγεί τη χώρα σε πολιτικό αδιέξοδο

Όταν ο Αιθίοπας αγρότης Mulugeta Mezemir παρέδωσε τη γη του στους εργολάβους πριν από τρία χρόνια, ένιωθε πως δεν είχε άλλη επιλογή.

Μία κλειστή γειτονιά με "ρωμαϊκούς" στύλους και φράχτες, χτισμένη από την εταιρεία Country Club Developers, βρίσκεται πια στην περιοχή όπου κάποτε δούλευε ο Mezemir, κοντά στην πρωτεύουσα Addis Ababa. Ο Mezemir δεν είχε άλλη επιλογή. Στην Αιθιοπία, όλη η γη ανήκει στο κράτος, κι έτσι του δόθηκε η ευκαιρία να πληρωθεί

για να την παραδώσει, ή να αντιμετωπίσει την απαλλοτρίωσή της.

Η οικονομία της Αιθιοπίας, σύμφωνα με το ΔΝΤ, έχει αναπτυχθεί κατά 8,7% τον τελευταίο χρόνο, ενώ απολαμβάνει μία ανανέωση σε ό,τι αφορά την κατασκευή νέων ακινήτων, τη στιγμή που η χώρα κλονίζεται από σκάνδαλο για παράνομες απαλλοτριώσεις και άδικες αποζημιώσεις.

Διαδηλώσεις του μεγαλύτερου φυλετικού γκρουπ, των Oromo, ξέσπασαν το Νοέμβριο, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας φέρονται πως σκότωσαν 266 διαδηλωτές. Η επίσημη δήλωση της κυβέρνησης είναι πως σκοτώθηκαν πολλά άτομα, συμπεριλαμβανόμενων και δυνάμεων ασφαλείας, αλλά δεν έδωσε ακριβές νούμερο.

Ο υπουργός Επικοινωνιών της Αιθιοπίας, Getachew Reda ανέφερε πως οι διαδηλωτές αντιτίθενται σε μερικούς διεφθαρμένους υπευθύνους οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις συμφωνίες απαλλοτριώσεων και αποζημιώσεων κοντά στην πρωτεύουσα. Η προαναφερθείσα CCD, ανακοίνωσε πως έχει ακολουθήσει το νόμο κατά γράμμα, ενώ έχει προσλάβει και μέλη των οικογενειών των αγροτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα