H online μάχη των σούπερ μάρκετ!

του Στέλιου Μορφίδη

Αναδιατάξεις και νέους παίκτες που φιλοδοξούν να αποκτήσουν μερίδια από τη μεγάλη πίτα του λιανεμπορίου φέρνει η ραγδαία ανάπτυξη της online αγοράς σούπερ μάρκετ. Παράλληλα αυτό κινητοποιεί τους παραδοσιακούς μεγάλους παίκτες, που προωθούν νέο γύρο επενδύσεων ώστε να δημιουργήσουν ή να επεκτείνουν το κανάλι των διαδικτυακών πωλήσεων προκειμένου να είναι καλά τοποθετημένοι σε μια αγορά που εξελίσσεται με βάση τις νέες καταναλωτικές συνθήκες.

Παρά το γεγονός ότι ο τζίρος της online

αγοράς σούπερ μάρκετ φαντάζει ακόμα κοκαλάκι μπροστά στον κύκλο εργασιών που έχουν οι αλυσίδες μέσα από τα δίκτυα φυσικών καταστημάτων, αφού δεν φτάνει ούτε το 1%, ο σύγχρονος καταναλωτής θέτει τα θεμέλια του ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας ερευνών Convert Group, ο κύκλος εργασιών των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ το 2018 σημείωσε αύξηση 47,5% φτάνοντας τα 28,5 εκατ. ευρώ (εξαιρουμένου του ΦΠΑ).
Αυτός ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξης αλλά και οι πολλές δυνητικές δεξαμενές άντλησης τζίρου δημιουργούν προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυσή της τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, όπως εξηγούσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Convert Group Παναγιώτης Γκεζερλής, ο τζίρος των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω εάν ο κλάδος αξιοποιήσει τη μεγάλη ευκαιρία που υπάρχει σε ακόμη τρεις κατηγορίες του ηλεκτρονικού εμπορίου. Πρόκειται για την κατηγορία της ηλεκτρονικής παραγγελίας φαγητού, ο τζίρος της οποίας το 2018 έφτασε στην Ελλάδα τα 300 εκατ. ευρώ., τα ηλεκτρονικά φαρμακεία με τζίρο 120 εκατ. ευρώ και τα εξειδικευμένα καταστήματα (π.χ. κάβες) που το 2018 πραγματοποίησαν πωλήσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Οι παίκτες

Στην online αγορά, έπειτα από έναν σημαντικό γύρο συγκέντρωσης, έχουν ξεχωρίσει τέσσερις παίκτες. Μεταξύ τους είναι δύο αποκλειστικά online πλατφόρμες πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ: το e-fresh.gr, που ίδρυσε και διευθύνει η κυρία Ζήνα Μαυροειδή, και το caremarket.gr, που ενδυναμώθηκε μετά τη συγχώνευση με το yoda.gr, όπου οι μέτοχοι του τελευταίου κατέχουν την πλειοψηφία και τον έλεγχο του νέου εταιρικού σχήματος. Σημειώνεται ότι ως ένας από τους βασικούς μετόχους εμφανίζεται ο κ. Γιάννης Χήτος (γνωστός από το νερό Ζαγόρι, την μπίρα ΦΙΞ και στη συνέχεια την Green Cola), ενώ το διοικητικό σχήμα απαρτίζεται από παλιούς του λιανεμπορίου, με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Βασίλη Στασινούλια, πρώην CEO της Carrefour, και αντιπρόεδρο τον κ. Βασίλη Ανδρικόπουλο, καταξιωμένο στέλεχος με εμπειρία σε θέσεις Οικονομικής και Γενικής Διεύθυνσης σε εταιρείες καταναλωτικών αγαθών.

Οι βετεράνοι

Την τετράδα των σημαντικών παικτών συμπληρώνουν δύο μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου. Η πρώτη είναι η ΑΒ Βασιλόπουλος με επικεφαλής τον κ. Βασίλη Σταύρου, η οποία θεωρείται από τους πρωτοπόρους του χώρου, δεδομένου ότι οι πρώτες προσπάθειές της να ανοίξει το κανάλι των διαδικτυακών πωλήσεων είχαν ξεκινήσει από την περασμένη δεκαετία. Αυτό δε έχει βοηθήσει ώστε το ΑΒ Click2Shop σήμερα να θεωρείται από τους leaders του χώρου.

Η δεύτερη αλυσίδα είναι η MyMarket της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ της οικογένειας Παντελιάδη. Η απόφαση του κ. Αριστοτέλη Παντελιάδη να μπει δυναμικά σε αυτό τον χώρο οδήγησε στη στρατηγική συμμαχία προ διετίας και εντέλει εξαγορά της πλατφόρμας welovesupermarket.gr των αδελφών Διονύση και Γιώργου Ζήβα, που από το 2011 είχε εδραιωθεί με σημαντικά μερίδια στην αγορά. Η πλατφόρμα πριν από λίγους μήνες μετονομάστηκε σε eshopmymarket και πλέον λειτουργεί ως ηλεκτρονικό κατάστημα της γνωστής αλυσίδας.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, επιχειρούν να αναπτύξουν το διαδικτυακό κανάλι πωλήσεων με οργανωμένα eshops και άλλες γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Ανδρέα Κρητικό, που εξυπηρετεί το λεκανοπέδιο Αττικής, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης. Επίσης στην online μάχη μπήκαν τα BAZAAR του ομίλου Βερούκα (διευθύνων σύμβουλος ο κ. Δήμος Βερούκας) καθώς και η «Δ. Θανόπουλος» εξυπηρετώντας περιοχές της Αττικής. Μάλιστα, όπως εξηγούσε πρόσφατα ο πρόεδρος της τελευταίας Τέλης Θανόπουλος, η κίνηση αυτή δεν ήταν μία καθαρά εμπορική κίνηση αλλά περισσότερο μια απάντηση στις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών για καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση. Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα φουντώνουν οι φήμες για επικείμενη είσοδο και της Σκλαβενίτης στο διαδικτυακό κανάλι πωλήσεων, αν και από την εταιρεία δεν σχολιάζουν κάτι επ' αυτού.

Το προφίλ του e-shopper

Το προφίλ των καταναλωτών που αγοράζουν σήμερα είδη σούπερ μάρκετ διαδικτυακά, όπως το προσδιόρισε πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, είναι κυρίως νέοι οικογενειάρχες με μικρά παιδιά, νεαρά ζευγάρια ή εργένηδες που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, φανατικοί των ηλεκτρονικών μέσων και φανατικοί e-shoppers, καθώς και κυνηγοί προσφορών και εκπτώσεων. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι προς το παρόν τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα εξυπηρετούν μόνο μεγάλα αστικά κέντρα και λιγότερο την επαρχία.
Η έρευνα της Convert Group μάλιστα προσδιόρισε την αξία της μέσης απόδειξης στα ελληνικά ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ στα 88,6 ευρώ (με ΦΠΑ). Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα που αγοράστηκαν, το 65% ήταν τρόφιμα και το 35% μη τρόφιμα, με κυρίαρχες υποκατηγορίες τα προϊόντα καθαρισμού σπιτιού (17%), τον καφέ και γενικώς τα είδη πρωινού (12%), τα είδη υγιεινής βρεφών, όπως πάνες και μωρομάντιλα (11%), και τα ποτά, αλκοολούχα και μη (11%).

Σύμφωνα με τον κ. Γκεζερλή, η μεγάλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ στη χώρα μας είναι η ταχύτητα παράδοσης των παραγγελιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα