H Μέι αντιμέτωπη με άλλη μια «μάχη» μέσα στην κυβέρνησή της

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, έρχεται σήμερα αντιμέτωπη με άλλη μια αντιπαράθεση με το δικό της Συντηρητικό Κόμμα για τα σχέδια της για το Brexit, μετά από μια έντονη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου της που κατέληξε σε ανοιχτή σύγκρουση.

Στη συγκέντρωση των κοινοβουλευτικών συναδέλφων της σήμερα, η Μέι θα κληθεί να δικαιολογήσει το σχέδιό της να παραμείνει η Βρετανία δεσμευμένη με τους ευρωπαϊκούς εμπορικούς κανόνες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εν μέσω εικασιών ότι η απογοήτευση σχετικά την ηγεσία της έχει φτάσει στο σημείο

να την «εκτοπίσει».

Η συγκέντρωση έρχεται ύστερα από επτά υψηλόβαθμους υπουργούς υπέρ του Brexit που μίλησαν κατά τη διάρκεια συνάντησης του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης ενάντια σε μια πρόταση που θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στο εμπορικό καθεστώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης επ 'αόριστον, αναφέρει το Bloomberg.

Το ότι η Μέι περνά από κρίση σε κρίση έχει καθορίσει την θητείας της. Αυτό που άλλαξε είναι ότι η πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει φτάσει στο σημείο όπου, καθώς το τέλος του Brexit πλησιάζει, η μεγαλύτερη μάχη είναι αυτή που έχει να δώσει στη χώρα της παρά στις Βρυξέλλες.

Η εσωτερική διαμάχη στην κυβέρνηση της Βρετανίας κλιμακώθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή της διαδικασίας του Brexit, με τον χρόνο να τελειώνει και τις συνομιλίες να έχουν κολλήσει στο ακανθώδες ζήτημα του τρόπου αποφυγής των συνοριακών ελέγχων στα σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα χωρίς συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου τον επόμενο μήνα. Από την πλευρά της ΕΕ, εντατικοποιούνται οι προετοιμασίες για την άμβλυνση του αντίκτυπου μιας χαοτικής διάσπασης σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, αναφέρουν στο Bloomberg πηγές οικείες με το θέμα.

Η εβδομαδιαία συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης στην Downing Street περιγράφηκε ως έντονη, παθιασμένη και με πυροτεχνήματα από πολλούς ανθρώπους εξοικειωμένους με τις συζητήσεις, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Το «Μήλο της Έριδος»

Ο υπουργός Εξωτερικών Jeremy Hunt λέγεται ότι προκάλεσε την επίθεση στο σχέδιο της Μέι, με την υποστήριξη του Υπουργού Εσωτερικών Sajid Javid και των υπουργών Penny Mordaunt, Michael Gove, Andrea Leadsom, Geoffrey Cox και Liz Truss. Η ομάδα απαίτησε μια σταθερή ημερομηνία λήξης της λεγόμενης εγγύησης για την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου στη νήσο της Ιρλανδίας ή τουλάχιστον ενός μηχανισμού ούτως ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να αποφύγει μονομερώς τη ρύθμιση, εάν είναι απαραίτητο.

Για τους υπουργούς αυτούς, η ιδέα ότι η Βρετανία πρέπει να συνδεθεί με το τελωνειακό καθεστώς της ΕΕ ενδεχομένως για πάντα, είναι μια προδοσία της ψηφοφορίας να εγκαταλείψει το μπλοκ και θα προκαλέσει την απώλεια εθνικής αυτονομίας. Ισχυρίστηκαν ότι δεν θα περάσει από το Κοινοβούλιο ένα βήμα ασφαλείας χωρίς νόμιμα όρια, μια άποψη που ενισχύθηκε από τον Τζούλιαν Σμιθ.

Αλλά τέσσερις άλλοι υπουργοί - συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Παιδείας Damian Hinds και του de facto αντιπρόεδρου της Μέι, Ντέιβιντ Λίνττινγκτον – τόνισαν την άλλη πλευρά του επιχειρήματος. Ανέφεραν ότι η ΕΕ δεν θα συμφωνήσει ποτέ σε ένα χρονικό όριο για το ιρλανδικό σύστημα αναστολής των συνόρων και η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιβάλλει μη ρεαλιστικές κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις που θα καταστρέψουν τις πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα