H διαθέσιμη τεχνολογία μπορεί να υποστηρίξει τo LNG ως ναυτιλιακό καύσιμο

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Η διαθέσιμη τεχνολογία μπορεί να υποστηρίξει την καθιέρωση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) ως ναυτιλιακού καυσίμου στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι συμμετέχοντες στο ετήσιο συνέδριο του ευρωπαϊκού προγράμματος Poseidon Med II.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ανακοινώθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΠΑ

και της Attica Group, μιας εκ των σημαντικότερων Ελληνικών εταιρειών της επιβατηγού ναυτιλίας. Η σημαντική αυτή εξέλιξη αφορά στην από κοινού μελέτη όλων των προϋποθέσεων για χρήση του ΥΦΑ ως καυσίμου από τον στόλο του Ομίλου.

Το Συνέδριο χαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και κρατικοί αξιωματούχοι του Υπουργείου Ναυτιλίας και Ενέργειας, οι οποίοι υπογράμμισαν τη συμβολή του προγράμματος Poseidon Med II στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Στη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και διακεκριμένα στελέχη της ναυτιλίας και της ενέργειας συζητήθηκε το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, και η ανάγκη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς που θα τεθούν σε ισχύ το 2020.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα κοινωνικά οφέλη, καθώς και τις περιβαλλοντικές και οικονομικές πτυχές που καθιστούν το ΥΦΑ ως βιώσιμη λύση για τη ναυτιλία.

Επί τάπητος τέθηκαν επίσης, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πλοιοκτήτες για τη μετάβαση στην εποχή του ΥΦΑ, όπως το κόστος μετασκευής των πλοίων και τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων υποδομών ανεφοδιασμού στη Μεσόγειο και ανά τον κόσμο.

Ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση πρωτοβουλιών που ήδη αναπτύσσουν ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, και αφορούν στις μετασκευές πλοίων καθώς και σε σχέδια για ναυπήγηση νέων που θα χρησιμοποιούν το ΥΦΑ ως καύσιμο.

Εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρουσίασαν χρηματοδοτικά και επενδυτικά εργαλεία που προσφέρονται για την ανάπτυξη υποδομών ΥΦΑ.

Στην καταληκτική ενότητα του συνεδρίου, εκπρόσωποι της βιομηχανίας ναυτιλιακού εξοπλισμού παρουσίασαν καινοτόμες τεχνολογίες που αναπτύσσονται και υλοποιούνται σε πλοία και λιμάνια παγκοσμίως. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αναβάθμιση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, καθώς και στην ανάπτυξη δικλείδων ασφαλείας που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής και ασφαλούς εφοδιαστικής αλυσίδας με ΥΦΑ.

Τι είναι το πρόγραμμα Ρoseidon Med II

Το πρόγραμμα Poseidon Med II αποτελεί τον οδικό χάρτη για την ευρεία υιοθέτηση του ΥΦΑ ως ασφαλούς, περιβαλλοντικά φιλικού και βιώσιμου εναλλακτικού καυσίμου στη ναυτιλία, ωθώντας τις θαλάσσιες μεταφορές στην Ανατολική Μεσόγειο προς ένα πιο πράσινο μέλλον. Το πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιείται σε τρεις χώρες –Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο-, και συμμετέχουν έξι ευρωπαϊκά λιμάνια (Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα, Λεμεσός και Βενετία) και ο Τερματικός σταθμός ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα. Στο πρόγραμμα συνεργάζονται κορυφαίοι ειδικοί από τους κλάδους της ναυτιλίας, της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών για το σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης αποτελεσματικής εφοδιαστικής αλυσίδας ΥΦΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα