H διαμάχη ΕΕ-Apple... μπόνους για τη Βρετανία του Brexit;

Εκεί που νόμιζαν όλοι πως η ΕΕ είχε... "τελειώσει", μόλις έριξε μία γροθιά που την ξαναβάζει στο παιχνίδι.

"Δαγκώνοντας" το γνωστό μήλο της Apple, το ευρωπαϊκό μπλοκ πήγε εκεί που φοβούνται να πάνε οι ΗΠΑ, ενώ επέδειξε πως έχει ακόμη δύναμη όσον αφορά την αντιμετώπιση των εταιρικών γιγάντων. Η κίνηση της ΕΕ αποτελεί και μεγάλο "καμπανάκι" για τη Βρετανία πως η Ένωση μπορεί εύκολα να προασπιστεί

την πρόσβαση στην αγορά του μισού δισ. πολιτών της.

Υπάρχει όμως και κάτι παράπλευρο. Με το να υποχρεώνει την Apple να πληρώσει 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία σε διαφυγόντες φόρους, έδωσε στη Βρετανία μία μοναδική ευκαιρία να επαναπροσδιοριστεί ως ο παράδεισος των πολυεθνικών μετά το Brexit.

Tη στιγμή που η ΕΕ βρίσκεται στο "ρινγκ" της μάχης, η Βρετανία προσπαθεί να καταλάβει πως θα λάβει μέρος στην ενιαία αγορά ως αουτσάιντερ. Η Ένωση των 28 μπορεί να μη συμφωνεί σε αρκετά πράγματα αλλά το εκτελεστικό της τμήμα είναι πολύ καλό στο να καταπνίγει άδικα πλεονεκτήματα ή αθέμιτο ανταγωνισμό.

Τα παραδείγματα αρκετά. Τη δεκαετία του '90 είχε μάχη εναντίον της Microsoft, την οποία και κέρδισε. Σήμερα μάχεται κατά της Google και της Apple, χρησιμοποιώντας τη δύναμή της ως τη μεγαλύτερη αγορά στον πλανήτη μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα