H Fed εξετάζει χαλάρωση του Volcker Rule για τις τράπεζες

Χαλάρωση του περίφημου Volcker Rule προτείνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, η κεντρική τράπεζα παρουσίασε αυτή την εβδομάδα μια πρόταση για σημαντική χαλάρωση του κανόνα Volcker για τις τράπεζες,

ο οποίος είχε τεθεί σε ισχύ μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Ο κανόνας ουσιαστικά απαγόρευε στις τράπεζες να πραγματοποιούν υπερβολικά μεγάλες επενδύσεις με τα χρήματα των καταθετών τους.

Εφόσον υπάρξει χαλάρωση του κανόνα, οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες αναμένεται να αποκτήσουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στην πραγματοποίηση επενδύσεων σε μετοχές και σε διάφορα σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη εφημερίδα, οι αλλαγές στον κανόνα που εμπνεύστηκε ο πρώην Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας στην Ουάσιγκτον να καταργηθούν οι περιορισμοί που τέθηκαν στην Wall Street μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

«Οι μεγάλες τράπεζες, ενθαρρυμένες από την ατζέντα απορρύθμισης του προέδρου Τραμπ και ένα πιο ευνοϊκό πολιτικό κλίμα στην Ουάσιγκτον, έχουν αρχίσει να πιέζουν για αλλαγές σε διάφορες κανονισμούς που εφαρμόστηκαν μετά την κρίση» σημειώνεται σε άρθρο των New York Times.

Keywords
Τυχαία Θέματα