H EKT για άλλη μια φορά άφησε την ποικιλομορφία στην άκρη

Όταν έφτασε η μεγάλη στιγμή, οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έβαλαν την ποικιλία στο κάτω μέρος του συρταριού.

Σε μια μυστική ψηφοφορία την Τετάρτη που είχε να επιλέξει μεταξύ δύο έμπειρων υποψηφίων - ενός άνδρα και μιας γυναίκας - για τη θέση του επικεφαλής της ανώτατης εποπτικής αρχής, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επέλεξε τον Andrea Enria, 57 ετών, λευκό

άντρα.

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική δοκιμασία, διότι είναι το ανώτατος στέλεχος που επηρεάζει η ΕΚΤ. Άλλες κορυφαίες θέσεις εργασίας κατανέμονται από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Benoit Coeure φέτος κάλεσε τους ηγέτες να λάβουν "πιο αποφασιστική δράση" και να διορίσουν περισσότερες γυναίκες.

Παρόλο που ο ιταλός Enria διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα μετά από περισσότερα από επτά χρόνια θητείας στην Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), ο διορισμός του είναι μια εκπληκτική ανατροπή μετά από εβδομάδες κατά τις οποίες η Sharon Donnery, αναπληρώτρια επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, θεωρήθηκε φαβορί. Υπονομεύει επίσης την υπόσχεση της ΕΚΤ να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών ανώτερων στελεχών.

ΕΚΤ γίνεται όλο και περισσότερο ένα κλαμπ ηλικιωμένων ανδρών", δήλωσε ο Klaus Fleischer, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών στο Μόναχο. "Αυτό δεν φαίνεται καλό".

Τώρα η ηγεσία του SSM θα αλλάξει από δύο γυναίκες σε δύο άνδρες. Ο Enria θα αντικαταστήσει την Daniele Nouy από τη Γαλλίας την 1η Ιανουαρίου και η μη ανανεώσιμη θητεία της αντιπροέδρου Sabine Lautenschlaeger θα λήξει στα μέσα Φεβρουαρίου. Η αντικατάσταση την Lautenschlaeger θα αποφασιστεί από την εκτελεστική επιτροπή της ΕΚΤ, της οποίας είναι μέλος και όπου και οι πέντε συνάδελφοί της είναι άνδρες. Είναι επίσης μία από τις μόλις δύο γυναίκες στο 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο που χαράζει τις πολιτικές της Τράπεζας.
Στην κορυφή της ΕΚΤ, δεν φαίνεται μεγάλη βελτίωση στον ορίζοντα. Οι ευρωπαϊκές θέσεις συχνά κατανέμονται για να αντανακλούν τα εθνικά συμφέροντα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε κοινωνικούς στόχους, όπως η ποικιλομορφία, και αυτός είναι πιθανώς καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή των προσεχών θέσεων.

Ο πρωταρχικός υποψήφιος για αντικατάσταση του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής, Peter Praet, όταν η θητεία του λήξει το Μάιο, είναι ο Philip Lane, το αφεντικό της Donnery στην κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας. Εάν αναλάβει τη δουλειά, η ΕΚΤ πιθανόν να αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι απέρριψε την Donnery για να ανοίξει τον δρόμο γι 'αυτόν, καθώς θα ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο για μια μικρή χώρα όπως η Ιρλανδία να αποκτήσει δύο ανώτερες θέσεις.

Ο Ντράγκι φεύγει τον Οκτώβριο και ενώ οι συνομιλίες μόλις άρχισαν για το ποιος θα τον αντικαταστήσει, μόνο ένα γυναικείο όνομα ακούγεται τριγύρων - η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, που δήλωσε ότι δεν θέλει τη θέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα