Guardian: Τι θα γίνει αν ψηφίσουμε «ναι» και η ΕΕ διαλυθεί λόγω Ελλάδας;

Οι κίνδυνοι εξόδου από την ΕΕ είναι πολλοί και σοβαροί. Τι θα γίνει όμως αν μείνουμε εντός και η Ευρώπη τελικά διαλυθεί λόγω πχ μιας νέας κρίσης στην Ελλάδα; Αυτό διερωτάται σε άρθρο που φιλοξενεί σήμερα ο βρετανικός Guardian.

Όπως σημειώνει, όταν έχεις φίλους σε υψηλές θέσεις, ανταμείβεσαι κι ατό συμβαίνει με τον Ντέιβιντ Κάμερον και τον Τζορτζ Οσμπορν που διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η έξοδος από την ΕΕ θα είναι καταστροφική για

τη χώρα. Το ανέλυσε η Τράπεζα της Αγγλίας, αναφέροντας ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ύφεσης και καλπάζοντος πληθωρισμού. Το ΔΝΤ προειδοποίησε για πτώση στις τιμές των κατοικιών και ο Γκόρντον Μπράουν έκανε μια ιδιότυπη συμμαχία με τον Κάμερον σχετικά με τις δηλώσεις του δεύτερου περί κινδύνου ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου.

«Για 1000 χρόνια, τα έθνη και οι φυλές της Ευρώπης αγωνίζονταν να μπει ένα τέλος στις δολοφονίες και στους πολέμους μεταξύ τους. Δεν υπάρχει αιώνας εκτός από αυτόν που διανύουμε τώρα που να υπήρχε ειρήνη στην Ευρώπη», είπε ο Μπράουν (προκάτοχος του Κάμερον στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ).

Φαίνεται ότι η Επιχείρηση Φόβος έχει κορυφωθεί. Αλλά καθώς έχει απομείνει σχεδόν ένας μήνας μέχρι το δημοψήφισμα, το ρίσκο για αυτούς που υποστηρίζουν την παραμονή έχει κορυφωθεί από νωρίς και είναι δύσκολο να πει κανείς πώς θα νοιώθουν τις επόμενες 5 εβδομάδες.

Από την άλλη, αυτοί που θέλουν την αποχώρηση, το Brexit δεν είναι απαραίτητα τόσο καταστροφικό όσο θέλουν να λένε τα πρωτοσέλιδα.

Λένε ότι άνθρωποι σαν τη Λαγκάρντ και τον Μαρκ Κάρνει της Τράπεζας της Αγγλίας δεν θα πρέπει να ανακατεύονται με την πολιτική κατάσταση στην Αγγλία, ενώ υπάρχουν και αδυναμίες στην επιχειρηματολογία των υποστηρικτών του «ναι».

Πρώτον γράφει ο Guardian, κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η βρετανική οικονομία έξω από την ΕΕ. Ούτε η BoE έδωσε επαρκείς λεπτομέρειες της καταστροφής. Δεύτερον, αυτά που προβλέπουν μεσοπρόθεσμα οι αναλυτές δεν είναι απαραίτητα κακά για όλους. Αν πέσουν οι τιμές κατοικιών, οι νεότεροι που θέλουν να πάρουν σπίτι θα βρουν την ευκαιρία τους. Αν η στερλίνα πέσει, οι εξαγωγείς που θέλουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί θα πάρουν ώθηση. Υπάρχει βέβαια το ρίσκο ότι οι επενδύσεις μπορεί να κατρακυλήσουν. Αλλά κανείς δεν ξέρει ποιες συνεργασίες θα μπορέσει να κάνει η Βρετανία. Κι ο Τραμπ εξάλλου βγήκε σήμερα και είπε ότι σε κάθε περίπτωση θα κάνει εμπορικές συμφωνίες με τη Βρετανία.

Το πλέον σημαντικό ερώτημα όμως είναι: τι θα γίνει αν η Βρετανία ψηφίσει ναι και η ΕΕ τελικά διαλυθεί; Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς, γράφει ο Guardian. Το φάντασμα της οικονομικής κρίσης εξακολουθεί να πλανάται πάνω από την Ευρώπη. Το ευρώ πάντα ήταν ένα υπερφιλόδοξο project και έχει φλερτάρει και στο παρελθόν με τη διάλυση. Τώρα με τις νέες εντάσεις γύρω και μέσα στην καταχρεωμένη Ελλάδα, οι φόβοι περί διάλυσης της ευρωζώνης έχουν επιστρέψει. Και αυτοί γεννούν φόβους γενικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Δεν υπάρχουν εξαγριωμένοι άνθρωποι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την ήπειρο. Ο εθνικισμός ισχυροποιείται, άρα καλά θα κάνουν ο Κάμερον και ο Όσμπορν να εύχονται να μην ξεσπάσουν άλλες εντάσεις, τουλάχιστον μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα.

Χ.Ρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα