Greenspan: Καμία φούσκα στις μετοχές – Προσοχή στα ομόλογα

Οι «αρκούδες» που κυνηγούν υπερβολικές αποδόσεις στο χρηματιστήριο καλά θα κάνουν να αρχίσουν να ανησυχούν για τις τιμές των ομολόγων, επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος της Fed, Alan Greenspan. Όπως λέει, εκεί είναι που βρίσκεται η πραγματική «φούσκα» και όταν σκάσει, τα πράγματα θα είναι άσχημα για όλους, αναφέρει.

«Με οποιοδήποτε μέτριο, οι πραγματικά μακροπρόθεσμες αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές και γι' αυτό μη διατηρήσιμες. Οταν κινηθούν υψηλότερα, θα κινηθούν πολύ γρήγορα. Βιώνουμε μια φούσκα, ότι στις τιμές των μετοχών, αλλά

στις τιμές των ομολόγων. Κι αυτό δεν προεξοφλείται στις αγορές», ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης.

Ενώ η πλειοψηφία των αναλυτών της Wall Street εκτιμά ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, ο Greenspan δεν είναι ο μόνος που προειδοποιεί ότι θα κινηθούν υψηλότερα καθώς η εποχή των χαλαρών νομισματικών πολιτικών των κεντρικών τραπεζών τελειώνει.

Ο Binky Chadha της Deutsche Bank λέει ότι οι πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων είναι πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα που θα έπρεπε βάσει της πραγματικής ανάπτυξης.

Παράλληλα, ο Tom Porcelli της RBC Capital Markets λέει ότι είναι μόνο θέμα χρόνου πριν η πληθωριστικές πιέσεις χτυπήσουν την αγορά ομολόγων.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι όταν η φούσκα της αγοράς ομολόγων καταρρεύσει, οι πραγματικές μακροπρόθεσμες αποδόσεις θα αυξηθούν» λέει ο Greenspan και προσθέτει «μπαίνουμε σε μια διαφορετική φάση της οικονομίας - σε ένα στασιμοπληθωρισμό που έχει σημειωθεί μετά τη δεκαετία του 1970. Αυτό δεν είναι καλό για τις τιμές των assets».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, David Kostin, ονοματίζει τον αυξανόμενο πληθωρισμό ως έναν από τους λόγους που δεν συμμερίζεται τους «ταύρους» της Wall Street που ανεβάζουν τις εκτιμήσεις τους για το τέλος της χρονιάς για τον S&P 500.

Keywords
Τυχαία Θέματα